Příprava auta na jaro: Servis, tipy a výbava

Jarní servis neznamená jen přezout a projet myčkou. Čistý vzduch z klimatizace, voňavý interiér, praktická výbava a bezpečná technika vozu zajistí příjemné cesty. A také spoustu úspěšných zápůjček a posléze i skvělé hodnocení od řidiče v případě, že auto sdílíme.

Přijít k čistému autu, o které si při otevírání neumažeme, nasednout do voňavého interiéru a po zapnutí klimatizace se nadechnout svěžího vzduchu… Docílit takového „zenu“ může každý, i majitel staršího vozu. Stačí při jarním servisu nezapomenout na pár zásadních věcí. Na následujících řádcích poradíme, jak připravit auto na jaro – ať už pro pohodlí své, nebo těch, se kterými ho sdílíme.

Jarní servis a kontrola

Základem jarní péče o auto by mělo být přezutí na letní pneumatiky. Pokud se do toho chcete pustit sami, připravili jsme pro vás podrobný návod, jak bezpečně přezout kola, se kterým to zvládne i začátečník. Při přezouvání si ověřte, zda vaše letní pneumatiky nejsou sjeté (hloubka dezénu alespoň než 1,6 mm) nebo staré (5 – 10 let, v závislosti na výrobci).

Pokud přezouváte v servisu, objednejte se včas. Vyhnete se návalu zákazníků i zbytečnému opotřebovávání pneumatik. Zimní gumy se jízdou po teplém povrchu rychleji sjíždějí a tako mohou způsobovat větší hluk. Technika rovnou poproste, aby vaše auto „obešli“, zda je po zimním období v pořádku. Podívejte se také, jaké základní věci by měl zahrnovat správný jarní servis automobilu.

Tip: U starších aut se vyplatí zkontrolovat výfukový systém, který je nejvíce náchylný k rezivění. A také gumové díly: Manžety ložisek a poloos chrání složité mechanismy, k nimž zpuchřelá guma propouští nežádoucí vlhkost. Zkontrolujte také kabely a hadice, které vedou k baterii či klimatizaci.

Čistota půl zdraví

Vzali jste v průběhu zimy auto aspoň dvakrát na myčku? Pokud ne, je nejvyšší čas. Ulpěné bláto a solné usazeniny jsou nejčastější příčinou koroze karoserie, ale především podvozku. Při mytí se na něj proto pečlivě zaměřte. Vyčistěte také interiér a umyjte gumové koberečky, případně je vyměňte za textilní. Pokud jezdíte přezouvat do servisu, můžete si kompletní mytí vozu objednat tam.

Jarní úklid vozu by měl zahrnovat i vyčištění klimatizace od nečistot, prachu a mikroorganismů. U novějšího auta můžete využít speciální dezinfekční sprej. Nejdůkladnější čištění ale provedou v servisu. Čištěním klimatizace předejdete nejen nepříjemnému, zatuchlému zápachu, ale především nebudete dýchat mikroorganismy, způsobující podráždění, alergie a infekce.

Tip: Svého mechanika požádejte o kontrolu a případně výměnu vzduchového filtru (dělá se po 20 tisících km) a pylového filtru (15 tisíc km), který brání průchodu pylů do klimatizace. Čistý pylový filtr zajistí svěží vzduch v interiéru vozu a jarní cesty autem ulehčí především alergikům.

Mějte auto v pořádku

Před čištěním interiéru vyházejte z auta věci, které se tam během zimy nahromadily. Škrabku na led a sněhové řetězy už nebudete potřebovat. Naopak doplňte letní kapalinu do ostřikovače a přihoďte třeba i věci, které se mohou hodit na výletech. Může to být pikniková deka nebo třeba malé balení opalovacího krému či „erární“ sluneční brýle na řízení, které necháte v přihrádce.

Když budete auto obcházet, rovnou zkontrolujte, dokdy vám platí technická kontrola. A pokud jste ještě nekoupili dálniční známku, tak na ni nezapomeňte, ať to nemusíte řešit na poslední chvíli před zápůjčkou. Výhodou může být i zakoupení té zahraniční, která zvýší atraktivitu vozu pro zákazníky, kteří si auto půjčí na dovolenou či služební cestu mimo ČR. V našem článku o dálničních známkách v ČR a zahraničí shrnujeme, jak a kde je můžete zakoupit.

Do vlastního automobilu investujeme statisíce. I proto se vyplatí, věnovat mu každoročně alespoň základní péči. Jen tak prodloužíme jeho životnost natolik, aby se nám vstupní částka po letech vyplatila. Správná „hygiena“ a včasná kontrola drobných nedostatků jsou tou nejlepší prevencí větších potíží. Příprava auta na jaro nejenže udrží auto déle v dobrém stavu, ale zvýší i komfort vozu a přispěje k péči o naše zdraví.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: