Jak na servis auta před letní sezónou

Konec zimní sezóny, přichází ta letní. Poptávky řidičů na letní dovolenou začínají plnit kalendáře. Před půjčením vozidla je dobré zkontrolovat, zda autu nechybí základní kapaliny a je schopné posloužit na rezervovaný termín. Prošlo vaše auto pravidelnou servisní prohlídkou? Pokud ne, inspirujte se našimi tipy, co pohlídat na vozidle před letní sezónou. Na konci článku najdete také doporučení na zvýhodněnou jarní prohlídku v autorizovaném servisu ŠKODA AUTO.

 

Klimatizace

V létě jedna z důležitých funkcí vozu.  Pokud klimatizace dobře funguje, je to známka pravidelné péče majitele. Kontrola by měla proběhnout minimálně jednou za rok a nejlepší doba je právě před letní sezónou. Údržbu klimatizace pro jistotu svěřte odbornému servisu, jelikož je třeba vydezinfikovat a vyčistit filtr, doplnit chladivo a odstranit netěsnosti.

Olej a jiné kapaliny

Běžnou péčí při kontrole vozu je kontrola oleje. Před předáním vozidla, ověřte měrkou u motoru hladinu oleje, a doplňte chybějící množství. Zda je nutné olej kompletně vyměnit, zjistíte podle intervalu předepsaným výrobcem.

Nezapomeňte doplnit chladící kapalinu a vodu do ostřikovačů. Interval výměny znovu naleznete u výrobce. U starších vozů doporučujeme interval zkrátit.  

Pneumatiky

Tlak v pneumatikách je doporučeno kontrolovat alespoň jednou za měsíc. U většiny automobilů by měl být tlak v pneumatice kolem 2 – 2,5 baru. Správné hodnoty jsou vždy uvedeny na štítku s tabulkou huštění pneumatik, u palivové nádrže nebo na dveřích řidiče. Určitě je ale najdete i v manuálu výrobce. Nezapomeňte před zápůjčkou zkontrolovat, že máte ve vozidle rezervní kolo a případně lepící sadu. Také zkontrolujte hloubku dezénu letních pneumatik, která by měla být minimálně 1,6 mm. 

Brzdy a brzdová kapalina 

Pokud při sešlápnutí brzd slyšíte zvuky pískání či drhnutí, pravděpodobně jde o opotřebení brzdových destiček. Tloušťka destiček by měla být minimálně 2 mm.  Nepříjemné vibrace při brždění ve vyšší rychlosti může mít příčinu v nerovnosti a poškození brzdových kotoučů. Plocha brzdových kotoučů by měla být poměrně hladká bez větších poškození. Nezapomeňte na doplnění brzdové kapaliny. Obvyklá výměna je každé dva roky, a důležitá je pro správnou funkci brzdových pedálů. Brzdová kapalina vyžaduje také občasnou kontrolu. Tu provedete jednoduše v nádržce u motoru. Dejte pozor, jaký typ kapaliny je určen pro vaše vozidlo. Informaci najdete v příručce údržby vozidla.

Baterie

Životnost baterie je obecně v rozmezí 4–6 let. Čím delší trasy jezdíte, tím je život baterie delší. Pokud ale vozidlo v zimní sezóně tolik nejezdilo, je nutné autobaterii napojit na speciální nabíječku, která dodá potřebnou kapacitu pro nový start. Zjistit stav baterie můžete zátěžovým testrem, který vám pomůže odhalit nedostatky. Teplota baterie při zátěžové zkoušce musí být minimálně 16 °C.

Pokud si na vlastnoruční servis netroufáte, přivezte vozidlo do jednoho z autorizovaného servisu ŠKODA AUTO. Nabízí jarní servisní prohlídky za zvýhodněné ceny. Předejdete tak případným komplikacím během zápůjčky, a odměnou pro vás bude pětihvězdičkové hodnocení a spokojenost řidiče, který u vás vozidlo znovu poptá.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: