Dálniční Známky v ČR i Zahraničí: Jak a Kde Koupit

Vyrážíte na výlet nebo dovolenou do zahraničí? Včas koupená dálniční známka do Rakouska, na Slovensko a dalších zemí vám zaručí hladkou cestu bez starostí. Kde zahraniční známky koupit, kolik stojí a jde to jen online, nebo i v kamenném obchodě? Víme a poradíme vám.

Zatímco do Německa můžeme vyrazit zcela bez starostí o platbu mýtného, v Rakousku nás může zaskočit dodatečná mýtná brána na úsecích dálnic, na které vyrazíme s platnou dálniční známkou. Které to jsou, kolik za ně zaplatíte a jak si koupit dálniční známku na Slovensku nebo třeba v Maďarsku? Dozvíte se na následujících řádcích.

Česko

Dálniční známka pro české dálnice existuje pouze v digitální podobě. Lze ji ale koupit i osobně na pobočkách České pošty nebo benzínkách EuroOil. Pokud by se vám stalo, že vám známka vyprší během dovolené v zahraničí, můžete si jí koupit také na hraničních přechodech. Nejjednodušší to ale je online přes portál eDalnice. Je to jednoduché a známku koupíte během několika minut. Českou dálniční známku lze koupit na 365 dní, 30 dní nebo 10 dní. Velkou výhodou roční známky je klouzavá platnost – platí vždy 365 dní od data počátku platnosti, které si při koupi zvolíte. (Odložit platnost známky lze až o 3 měsíce od data nákupu.) U dálničních známek na 10 a 30 dní je počátek platnosti den zakoupení.

Tip: Věděli jste, že např. elektromobily mohou české dálnice využívat zdarma? Více informací o koupi a využití dálniční známky najdete v tomto článku. Se slevou mohou dálnice využívat automobily poháněné zemním plynem nebo biometanem. Aktuální ceník najdete na oficiálním webu.

Slovensko

Digitální dálniční známku pro Slovensko lze zakoupit buď osobně na čerpací stanici, nebo online na portálu eZnamka, kde najdete také aktuální ceník a všechny potřebné informace o tom, které úseky dálnic jsou zpoplatněné, nebo která vozidla mají výjimku z povinnosti úhrady mýtného. Podobně jako u nás, i na Slovensku lze koupit 10denní, 30denní a klouzavou roční známku.

Rakousko

Fyzickou (nalepovací) dálniční známku pro Rakousko lze zakoupit na den, 10 dní, 2 měsíce nebo 1 kalendářní rok. Denní, 10denní a 60denní známky jsou platné od dne nákupu. Rakouské dálniční známky lze zakoupit osobně i online na portálu mýtné správy ASFiNAG (v češtině). Desetidenní známka, která na týdenní dovolenou bohatě vystačí, si už mnoho let drží příznivou cenu 11,5 EUR. Fyzickou známku není problém zakoupit na jakékoli rakouské benzínce, hraničních přechodech nebo také na českých čerpacích stanicích v příhraničí. Některá rakouská kamenná prodejní místa nabízejí i prodej digitální známky (takže nebudete muset nikam nic lepit, jen nahlásíte registrační značku, zaplatíte a dostanete potvrzení.)

Tip: Pokud rakouskou dálniční známku kupujete online jako soukromý spotřebitel, začne platit až po 18 dnech od data nákupu (zákonná lhůta pro vrácení zboží). Potřebujete rakouskou známku s okamžitou platností? Pak zadejte v systému, že jste podnikatel. (Systém po vás nebude chtít žádné další údaje, pouze vás „ochudí“ o zákonnou lhůtu.) 

Pozor, v Rakousku můžete narazit ještě na doplňkové mýtné (např. v tunelu Bosrucktunnel na dálnici A9 nebo na úseku Innsbruck – Brenner na dálnici A13 a dalších místech). Cena se pohybuje od 5 do 13 eur a platí se v mýtné bráně i online. Seznam úseků najdete zde

Maďarsko

Dálniční známka pro Maďarsko existuje pouze v digitální podobě. Koupíte ji ale i v kamenných prodejnách (na hranicích a čerpacích stanicích), označených logem Matrica nebo e-Vignette. Koupit ji můžete s předstihem online na portálu Matrica, kde najdete i ceník maďarských dálničních známek. Dostupné jsou 10denní, 30denní a roční (celostátní a regionální) dálniční známky.

Tip: Roční dálniční známka lze koupit i pro jednotlivé regiony – to se hodí v případě, jezdíte-li do Maďarska pravidelně na stejné místo pracovně nebo za příbuznými.

Sousedé bez dálniční známky

Pro nás nejznámější zemí, kde nemusíte nákup dálniční známky řešit, je Německo. Jízda po dálnici je tu zcela zdarma. Zdarma je i spousta rychlostních silnic v Polsku. Jsou zde pouze tři placené úseky dálnic: A1 (Rusocin – Nowa Wieś), A2 (Świecko – Lodž a A4 (Wroclaw – Kraków). V Polsku zaplatíte za užívání dálnic formou úsekové mýtné brány. Prostě si vezmete lísteček a na výjezdu zaplatíte (stejně jako třeba v Itálii nebo ve Francii).

Tip: Jezdíte na motocyklu? Dálnice budete mít zdarma v Česku a na Slovensku. Naopak v Rakousku, Maďarsku a také v Polsku jsou dálnice pro motocykly zpoplatněné. Zaplatíte ale sníženou sazbu.

Pokud na HoppyGo nabízíte auto, které disponuje zahraniční dálniční známkou, nezapomeňte to v popisu zmínit. Můžete tak svůj vůz zvýhodnit vůči ostatním nabídkám. A pokud vyrážíte mimo republiku (ať už svým nebo půjčeným vozem), máme pro vás tipy, co přibalit na cestu autem do zahraničí. Tak si zkontrolujte výbavu a užijte si cestu bez starostí.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit, s majiteli, kteří své auto nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu nebo si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1500 vozů různých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými nebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: