Cestování s autem do zahraničí – co nezapomenout?

Chystáte se autem na dovolenou do zahraničí? Připravili jsme si pro vás shrnutí základních informací o tom, co byste měli zahrnout do základní výbavy, na co nezapomenout a na co si dát pozor v zahraničí.

Doklady

Začneme tím nejdůležitějším, a to jsou doklady. Před cestou si vždy zkontrolujte jejich platnost. S neplatnými doklady se může stát, že se dostanete při kontrole do problémů. Při cestování v rámci Evropské unie budete potřebovat:

  • občanský průkaz
  • řidičský průkaz
  • malý technický průkaz
  • zelenou kartu
  • formulář záznamu o dopravní nehodě 

Povinná výbava

Doporučujeme si vždy před cestou do zahraničí zjistit povinnou výbavu, která může být v každé zemi odlišná. Mezi povinnou výbavu obvykle patří:

  • autolékárnička
  • výstražný trojúhelník
  • reflexní vesta pro řidiče  (doporučujeme přibalit pro každého spolujezdce – povinné v některých zemí EU)
  • rezerva nebo sada na opravu pneumatik

Do povinné výbavy doporučujeme přibalit také hasící přístroj – povinný v Bulharsku, Rumunsku, Řecku, Estonsku a Turecku. Všeobecně platí, že by žádný předmět neměl být umístěn na palubní desce čelního skla, ve výhledu řidiče. Přibalit doporučujeme také startovací kabely nebo tažné lano.

Tip pro řidiče: Při převzetí vozidla od majitele si vždy zkontrolujte, zda je v autě vše co má být. Také nezapomeňte zkontrolovat, zda vám majitel nechal v autě všechny potřebné doklady. Do aplikace můžete nahrát vždy více fotek, než je minimální počet. Vyfoťte každé zjištěné poškození.

Dálniční známky, tankování a nabíjení elektromobilu

Téma dálniční známky, benzínové stanice a nabíjecí stanice elektro aut ve známých destinacích, jsme si rozebrali už v minulosti. Pokud se rozhodnete pro cestování na Slovensko, do Chorvatska, Rakouska nebo Itálie, najdete více informací po kliknutí na určitou zemi. Nechybí také informace o poplatcích za tunely.

Tip pro řidiče: Při vyhledávání vozidla nezapomeňte použít filtr ”Cesty do zahraničí”. Zda můžete s vozidlem cestovat do zahraničí záleží pouze na majiteli.

Co dělat v případě pojistné události?

Nejprve se ujistěte, že nikdo není zraněný. Pokud si situace žádá příjezd policie nebo záchranné služby, zavolejte je jako první. Poté pokračujte podle instrukcí, které naleznete po kliknutí na odkaz zde.

Jak zvládnout dlouhou cestu?

Pro dlouhé cesty je důležité plánování. Nezapomeňte si před cestou dostatečně odpočinout. Dlouhé řízení může být namáhavé i pro ty nejzkušenější řidiče, a to především během horkých letních dnů. Doporučujeme dělat zastávku každé dvě hodiny, přibližně na 15 min, a během této pauzy se občerstvit a také protáhnout. Také dobře promyslete čas, kdy vyrazíte na cestu a zohledněte faktory, jako je například provoz a případné kolony – myslete na dostatek paliva. Mezi obecně nebezpečný čas jízdy se považuje půlnoc do čtvrté hodiny ranní. Do auta si tak nezapomeňte přibalit dostatečné množství občerstvení.

Na co nezapomenout?

Vytvořte si seznam potřebných léků a speciální potravin, které nejsou v zahraničí lehce dostupné. Zjistěte si: povinnou výbavu konkrétní destinace, povolené rychlostní limity, pravidla jízdy s dětmi či se zvířaty, předpisy týkající se světel a (ne)povolené hladiny alkoholu v krvi. 

Připravte si také důležitá tel. čísla záchranných složek v konkrétní zemi. Pro pomoc a rady se také můžete obrátit na naší infolinku, která je dostupná PO – NE od 9 hodin do 21 hodin, na tel. čísle +420 220 311 769

Co je to HoppyGo?

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše.

Zdieľajte tento článok: