Přezout gumy doma zvládne i začátečník: Co budete potřebovat a jak na to

Nestihli jste přezout včas, už je po zákonném termínu a v pneuservisech je nával? Pokud se vám nechce čekat nebo platit, a máte-li druhou sadu kol na discích, můžete se do toho pustit sami. Přinášíme návod krok za krokem, jak na domácí přezutí pneumatik. Uvidíte, že na tom nic není.

Že pneumatiky nepřezouváme jen proto, abychom nedostali pokutu, jsme si řekli už v tomto článku o (ne)povinné zimní výbavě automobilu. Chcete si kola zkusit přezout sami nebo mít jistotu, že si budete umět poradit při defektu? S naším podrobným návodem to zvládne i začátečník (nebo začátečnice). Pojďme na to! 

Co budete potřebovat: Nářadí pro výměnu kol

Automobilový zvedák neboli hever by měl postačit ten, který najdete společně s rezervou ve svém autě. Pokud vaše auto touto sadou nedisponuje, budete si muset hever koupit nebo půjčit třeba od souseda. Předem se ujistěte (v manuálu nebo autorizovaném servisu), jaký zdvih je pro výměnu kola u vašeho modelu potřeba. Pokud totiž auto nezvednete dostatečně, může být obtížné nebo nemožné kolo vyprostit z podběhu. Pro domácí použití postačí menší nůžkový hever.

Klíč na matice kol. Klasikou pro přezouvání kol je křížový klíč. Obsahuje čtyři šestihrany, které šířkou odpovídají nejčastějším rozměrům matic na kolech – 17, 19, 21, 23 mm.  Před koupí si ale raději ověřte, zda vaše auto nemá specifický rozměr matic. Další možností je speciální klíč na kola s nástrčnými klíči a ideálně teleskopickou rukojetí s protiskluzovou úpravou. Použít můžete i klíč ze sady pro výměnu z vašeho auta – výměna s ním ale nemusí být tak pohodlná.

Tip: Pokud nemáte teleskopický klíč a vaše „lidská síla“ nestačí na povolení zatuhlých šroubů, můžete na rukojeť klíče nasadit třeba kovovou trubku a zapůsobit tak na závit větší silou ve formě páky.

Momentový klíč je ideální pomocník pro zpětné utažení šroubů po výměně. Umožní kolové matice utáhnout opravdu přesně, podle doporučení výrobce. U většiny automobilů se doporučuje utahovat do točivého momentu okolo 100–120 Nm (ten „váš“ najdete v manuálu vozidla). Momentový klíč nikdy nepoužívejte k povolování šroubů (mohli byste je strhnout) – ale pouze k jejich utažení.

Tip: Pokud „mometňák“ nemáte a potřebujete akutně přezout, převeďte do praxe fyzikální zákony: Pokud máte klíč s rukojetí (nebo zmíněnou trubkou) dlouhou 1 m, stačí utahovat do momentu, kdy budeme na konec rukojeti působit vahou 10 kg. Pokud má rukojeť 0,5 m, musíme utahovat tak dlouho, dokud nezapůsobíme vahou 20 kg. Jinými slovy – utahujte silou, ale ne „na krev“.

Další příslušenství: Výměnu kola zpříjemní pracovní rukavice (zamezí zašpinění rukou od mazlavého prachu z brzd nebo zatržení nehtu), křídová tužka nebo fix (k označení pneumatik pro uskladnění – přední levá, přední pravá atd.), drátěný kartáč pro odstranění koroze a nečistot z náboje kola, velké igelitové pytle, do nichž uskladníte sejmuté pneumatiky. Uvolnit zarezlý šroub pomůže speciální přípravek, třeba klasické WD-40. Bezpečnost pří přezouvání zvýší klíny pro zajištění kol (alespoň dva).

Správný postup při výměně kola

  1. Zaparkujte na rovné ploše s dostatkem místa okolo vozu
  2. U auta s manuální převodovkou zařaďte první rychlostní stupeň a zatáhněte ruční brzdu, u automatu nastavte polohu parkování.
  3. Pomocí křížového klíče nebo pákového klíče na kola povolte všechny šrouby na všech kolech – stačí o půl otáčky.
  4. Umístěte hever pod práh vozidla do příslušného místa pro výměnu daného kola. (Správné místo najdete v manuálu, případně podle symbolu na prahu vozidla – bývá to malý trojúhelník, šipka nebo kolečko.)

    Tip:
    Pokud chcete ještě zvýšit bezpečnost, umístěte pod podvozek auta podpěru (poslouží i vhodně vysoký špalek) a zajistěte protilehlé kolo (nebo klidně všechna tři) klíny z obou stran.

  5. Zvedejte tak, aby se pneumatika ocitla pár centimetrů nad zemí – nemusíte to přehánět.
  6. Pomocí klíče sundejte všechny šrouby na kole. Pokud jsou zarezlé, poklepejte na matice paličkou ve směru dříku, případně nastříkejte WD-40 nebo jiný uvolňovač a nechte působit.
  7. Sejměte kolo a označte si na něj tužkou jeho polohu (PP, PL, ZP nebo ZL) pro opětovné nazutí.
  8. Očistěte dosedací plochu náboje kola drátěným kartáčem. Na plochu můžete nanést trochu vazelíny nebo syntetického vosku.

    Tip:
    Před nasazením kola se vždy přesvědčte, že máte v ruce to správné – pokud máte kola nová nebo jste je v minulé sezóně zapomněli označit, zkontrolujte na pneumatice směr rotace. (Značí ho šipka s nápisem „rotation“ po straně gumy.) Obráceně nasazené kolo (resp. pneumatika) zhoršuje jízdní vlastnosti a na mokru vyvolává efekt aquaplaningu.

  9. Nasaďte nové kolo, vložte šrouby a utahujte střídavě vždy protilehlé. Neutahujte nadoraz.
  10. Spusťte kolo na zem snížením heveru a šrouby dotáhněte ideálně za použití momentového klíče.
  11. Stejným způsobem pokračujte s výměnou zbylých tří.
  12. Nakonec zkontrolujte tlak ve všech pneumatikách (hodnoty předepisuje výrobce vozidla a najdete je v manuálu nebo na samolepce v rámu dveří řidiče.

Co zkontrolovat po přezutí?

Po první jízdě po přezutí ještě zkontrolujte dotažení všech šroubů a případně je přitáhněte. Při jízdě poslouchejte, zda se neobjevil nějaký neobvyklý zvuk nebo vibrace. V takovém případě si nechte přezutí překontrolovat v servisu. Vibrace mohou být symptomem špatného vyvážení disku (v servisu vám ho vyváží umístěním malých závaží). U sejmutých pneumatik zkontrolujte, zda nejsou nerovnoměrně sjeté (to je zase symptom špatné geometrie podvozku).

Uskladnění, nebo likvidace pneumatik?

Sundanou sadu kol umyjte – aspoň vodou ze zahradní hadice, ale ideálně v ruční myčce třeba na benzínce. Nechte uschnout a uskladněte je vždy naležato na suchém, stinném místě. Pneumatiky také zkontrolujte a zvažte, zda je ještě příští rok použijete. Hloubka dezénu letních nesmí klesnout pod 1,6 mm, zimních pod 4 mm. Neměly by na nich být boule nebo prasklinky a neměly by být staré – stáří pneumatiky označuje kód DOT na jejím boku (číslo značí týden a rok výroby).

Tip: Stáří pneumatiky by nemělo překročit 6 let (záleží ale i na kvalitě a výrobci). Zpětný odběr pneumatik nabízí auto a pneuservisy, kde vám gumu sundají z ráfku, zlikvidují a případně rovnou nasadí novou a ráfek vyváží. Sběrné dvory pneumatiky nemusejí přijmout nebo mohou chtít za odběr pneumatik zaplatit. 

Pokud se vám náš návod zdá náročný, nebojte. Je jen podrobný, abychom nevynechali nic podstatného. Pokud na výměnu kola jdete poprvé, najděte si opravdu klidné místo, kde vás nebudou obtěžovat „čumilové“ nebo nevyžádaní pomocníci. A vezměte si na pomoc třeba zkušeného kamaráda, který poradí přímo na místě.

Přečtěte si další články na HoppyGo

 

Co je to HoppyGo?

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše.

Sdílejte tento článek na: