Kontrola auta před zimou: Tipy na zimní pneumatiky i vychytávky, které zpříjemní zimu a ochrání auto

Zimní pneumatiky…a co dál? Komfort jízdy v mrazu zajistí dobře šlapající motor, silný akumulátor i vychytávky jako tekuté stěrače nebo odmrazovač. Přinášíme tipy na to, jak připravit a vybavit auto na zimu. 

Zimní podmínky dávají autu i řidiči zabrat. Mráz klade vyšší nároky na akumulátor i motor vozidla, ale může zaskočit i řidiče, který podcenil zimní výbavu. Před zimou byste tak neměli myslet jen na přezutí. Důležité je i to, co vozíte v kufru. Podzim je také vhodným obdobím pro aplikaci ochranných vrstev na lak karoserie i podvozek automobilu.

Pneumatiky jsou základ

Ze zákona platí povinnost zimních pneumatik mezi 1. listopadem a 31. březnem, když na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza, nebo lze předpokládat, že se sníh, led či námraza na vozovce objeví. Zimní pneumatiky musí být u osobních automobilů na všech čtyřech kolech a hloubka jejich dezénu nesmí být nižší než 4 mm. Nezapomeňte přezout včas, ať vás první sníh nezaskočí.

Tipy pro přezutí pneumatik:

  • Kromě dezénu kontrolujte i jejich stáří. Najdete ho na boku pneumatiky pod kódem „DOT“, za kterým následuje číslo, určující týden a rok výroby pneumatiky. Pneumatika by neměla být užívána déle než 6 let.
  • Letní pneumatiky ztrácejí své správné vlastnosti při teplotách pod 7°C. Nebojte se tedy přezout dříve – především pokud jezdíte na hory nebo půjčujete auto, které je na hory vhodné.
  • Pokud máte zimní pneumatiky na discích, můžete ušetřit čas i peníze a přezout si je sami.
  • Nezapomeňte zkontrolovat také tlak v pneumatikách – jeho hodnotu vždy doporučuje výrobce automobilu pro konkrétní model. Dofouknout můžete až k horní doporučené hranici. Mráz totiž snižuje vnitřní tlak v pneumatice.
  • Před zimou také nezapomeňte správně uskladnit letní pneumatiky: Důkladně je umyjte, vysušte a případně ošetřete speciálním voskem na pneumatiky.

Tip: V některých oblastech jsou zimní pneumatiky povinné i mimo zákonem stanovené období. Která to jsou, najdete třeba na této mapě. Nezapomeňte v profilu vozidla na HoppyGo zaškrtnout součást výbavy ,,zimní pneumatiky“ a „sněhové řetězy. Řidiči často hledají auto podle specifických kritérií a pracují s filtry vyhledávání.

Co zkontrolovat dál?

Stěrače. Zkontrolujte, zda gumičky nejsou zpuchřelé a dobře přiléhají ke sklu. Případně je vyměňte za nové nebo pořiďte celá nová ramínka – kvalitní vyrábí třeba značky Bosch nebo Continental.

Kapalina do ostřikovače. Ještě předtím, než uhodí mrazy, nalijte do nádržky zimní kapalinu. Pokud hodně jezdíte, vozte jednu nádobu s sebou. V zimě totiž používáme ostřikovače mnohem častěji.

Preventivní kontrola. Zkontrolujte, zda v autě všechno funguje – žárovky, vnitřní osvětlení vozu a kontrolky (v zimě je dříve tma a jejich porucha může způsobit nepříjemnosti). Vyzkoušejte i funkčnost topení a případně vyhřívání sedadel a volantu

Zimní výbava. Povinné to není, ale může to zvýšit komfort zimní jízdy, ochránit auto nebo zachránit víkend na horách nebo zajistit pomoc cizímu řidiči v nesnázích. Co to je?

  • Sněhové řetězy. V některých horských lokalitách jsou povinné. Přihoďte do kufru aspoň ty základní „od benzínky“.
  • Škrabka a smeták. Mějte je v autě včas, ať si pak nemusíte zoufale pomáhat občankou nebo kreditní kartou. Vaše pohodlí zvýší speciální škrabka s termo návlekem na ruku.
  • Teplé pracovní rukavice. Hodí se při odklízení sněhu z auta i při nasazování řetězů.
  • Deka. Oceníte ji při nasazování řetězů i pro případ, že byste v zimě někde „uvízli“.
  • Gumové koberečky. Textilní koberečky včas vyměňte za voděodolné a omyvatelné.
  • Vana do kufru. Podobně jako koberečky ochrání prostor kufru např. při převážení lyží nebo psa se zašpiněnými tlapkami.
  • Startovací kabely. Pokud máte starší akumulátor, zachrání vás (nebo jiného řidiče) v nesnázích.
  • Rozmrazovač ve spreji. Usnadní a urychlí odstranění námrazy ze skla i karoserie.
  • Lopatka. Pro chalupáře, lyžaře a horaly nutnost, která urychlí „vyhrabání“ zapadaného auta.

Tip: Pokud nabízíte své auto přes HoppyGo, nezapomeňte nadstandardní výbavu v profilu auta zmínit. Potenciální zákazníci si raději vyberou auto, které nabídne příjemné svezení „all inclusive“.

Něco navíc: Jezděte do myčky a zkuste tekuté stěrače

„Stejně bude teď pořád bláto, to umyju až na jaře.“ Tuto větu určitě znáte, možná i sami od sebe. Ulpělé bláto je přitom jednou z nejčastějších příčin koroze karoserie a především „spodku“ vozidla. Udržuje se v něm vlhkost, mnohdy smíšená s posypovou solí. Tento koktejl tvoří ideální živnou půdu pro rez i degradaci těsnění a dalších gumových částí. I když jste auto před zimou ošetřili všemožnými přípravky, nezapomínejte ho pravidelně mýt – ocení to i ti, kteří si vaše auto zapůjčí.

I skla aut se vyplatí ošetřit – jak čelní, tak boční a zadní „okýnka“. Tzv. tekuté stěrače zajistí, že sklo bude vodu odpuzovat a při rychlosti 50 km/h často ani nebudete potřebovat mechanické stěrače. Voda rychle steče sama a vy budete mít čistý a bezpečný výhled nejen přes čelní sklo, ale i přes ta boční. Tekuté stěrače koupíte na skoro každé benzínce a snadno aplikujete sami.

Aby motor šel i v mrazu

Kdo je připraven, není překvapen. Pokud to máte na další servisní prohlídku „za pár“, neodkládejte ji na jaro. U moderních aut sice spousta věcí „počká“, ale řešit problém s nepojízdným autem někde v závěji cestou na hory se nikomu nechce. Řešením je prevence. Které součásti automobilu před zimou zkontrolovat, pokud už mají něco za sebou?

Akumulátor v mrazech dostává zabrat – především při startování. Doma můžete zkontrolovat, zda nejsou zoxidované konektory a pomocí měřiče také napětí. Jeho skutečný stav a (zda má dostatečnou kapacitu) vám ale nejlépe zkontrolují v servisu pomoc zátěžového testu.

Motorový olej. Pokud se už blíží čas jeho výměny, nenechávejte to na jaro – startování v nízkých teplotách je náročné i pro palivovou soupravu a motor, který bude s čerstvým olejem lépe zvládat výkyvy teplot.

Palivový filtr. Nečistoty spolu se zkondenzovanou párou v něm mohou zamrznout a omezit průchodnost palivového systému. Pokud už je váš filtr zralý na výměnu, do jara nečekejte.

Svíčky. Především u zážehových motorů mohou opotřebované svíčky znesnadňovat startování za nízkých teplot. Měnit by se měly po 30 tisících kilometrech, platinové a iridiové vydrží zhruba 90 tisíc.

Tip: Autorizované i nezávislé servisy na podzim často pořádají speciální akce nebo nabízejí slevy na předsezónní prohlídky. Neváhejte takové nabídky využít včas. Až udeří první mrazy a ostatní řidiči si uvědomí nedostatky svých vozů, budou mít odborníci plné ruce práce.

Podzim je ideální dobou, kdy se o auto postarat. Ať už je vaší prioritou, aby vás auto v zimě nikde „nenechalo“, nebo mu chcete věnovat speciální péči navíc a prodloužit jeho životnost. Platí to především v případě, že své auto půjčujete: Jistota, že má auto dobrou péči a kvalitní výbavu na zimu, zvýší i zájem potenciálních klientů.

Související články

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: