Chcete cestovat se psem? Nepodceňte přípravu

Nesehnali jste pro svého mazlíčka hlídání, nebo bez něj prostě nedáte ani ránu? Aby se dovolená líbila vám i vašemu psovi, nepodceňte přípravu. Poradíme vám, jak převážet pejska autem, co byste rozhodně měli přibalit nebo jaké doklady a očkování před odjezdem zařídit. 

Kam umístit psa v autě

Dodržujte pravidla silničního provozu vaše zvíře vás nesmí během jízdy ohrozit. I ten nejklidnější pes se může čehokoliv leknout, neměl by být tedy v autě jen tak na volno. Jde ale i o jeho bezpečnost! V případě nezajištění vašeho mazlíčka vám hrozí v Čechách až 2 000 Kč pokuta, v zahraničí si ještě připlatíte. Máte několik možností, jak psa přepravovat:

  • v kufru v transportním boxu nebo kleci
  • v kufru na volno s oddělovací mřížkou nebo síťkou za zadními sedadly
  • na zadních sedačkách se speciálním postrojem do auta s bezpečnostní spojkou k autopásu
  • v přívěsu pro psy za autem

Nejbezpečnější variantou jsou speciální transportní boxy do kufru, ty chrání vašeho psa i váš náklad v zavazadlovém prostoru. Někteří psi se méně stresují v otevřeném prostoru kufru, počítejte však s oslintanými okýnky, případně znečištěním zavazadel.

Pro přepravu na zadních sedačkách použijte speciální ochrannou deku, ať nemáte chlupy všude. Postroj kupte opravdu kvalitní, levné varianty se mohou při nehodě přetrhnout a vašeho psa zranit. Pro přepravu více psů se hodí profesionální psí přívěsy, které jsou dobře ventilované a slouží i jako mobilní kotec.

Tip pro řidiče: Nezapomeňte vrátit vozidlo zpět majiteli znovu čisté! 

Jak vybrat auto

Zvažte především velikost svého psa a počet lidí v autě. Větší plemena umístěte raději do kufru, hledejte tedy spíše auta s karoserií kombi. Pokud plánujete výlet s více psy, doporučujeme půjčit dodávku, přece jenom někam byste měli dát i vaše věci, případně další členy posádky. Doporučujeme například Volvo V70 nebo Fiat Dobló, kteří poskytnou dostatek místa pro vašeho miláčka i pro pasažéry.

Tip pro řidiče: Filtrujte vozidla podle výbavy. Stačí při hledání zaškrtnout v sekci ”Výbava’‘ kolonku ”Možnost převozu zvířat”, a aplikace vám najde vozidla majitelů, kteří dovolí v autě převážet zvířata.

Previous slide
Next slide

Doklady, očkování a další náležitosti

V rámci EU je vyžadováno splnění 3 základních podmínek:

  1. Pes je označen mikročipem.
  2. Absolvoval očkování proti vzteklině.
  3. To vše musí provázet jeho pas.

Pas získáte u soukromého zvěrolékaře. Některé země vyžadují další očkování, většinou konkrétní předepsanou látkou. Například Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko požadují 12024 hodin před vstupem ošetření proti echinokokóze tedy odčervení. Mimo EU se podmínky různí vždy ale dodržujte základní trojici čipu, očkování proti vzteklině a pasu. 

Pozor na zakázané rasy pokud vlastníte „bojové“ plemeno, zbystřete! Některé země evidují seznam zakázaných plemen, se kterými nesmíte do země vstoupit. Případně se vás mohou týkat přísná pravidla na veřejnosti se pes musí vždy pohybovat s náhubkem a na krátkém vodítku. Informujte se před odjezdem u Státní veterinární správy či ambasády příslušné země.

Co nezapomenout vzít s sebou

I pejskovi musíte sbalit věci na dovolenou. Na toto základní vybavení opravdu nezapomeňte, ať si nezkazíte své volno hledáním obchodu s chovatelskými potřebami.

  • Miska na vodu a krmivo
  • Voda
  • Dostatek krmiva
  • Oblíbená hračka, deka či pelech
  • Vodítko a košík
  • Hadřík na otírání tlapek
  • Kleštičky na vytahování klíšťat
  • Psí lékárnička – dezinfekce, léky na zažívací ústrojí apod. 
  • Sáčky na výkaly
  • Lepicí váleček na odstranění chlupů

Rady na závěr – zpříjemněte svému psovi cestu

I psi trpí v autě kinetózou, snažte se psovi cestu co nejvíce usnadnit. Pejsek by si měl zvykat na cestování autem postupně, ideálně už od štěněte. Před jízdou mu nedávejte nažrat, z auta odstraňte osvěžovače vzduchu a pootevřte okénko. Zastavujte pravidelně po 2–3 hodinách a nechte psa chvíli proběhnout. Přizpůsobte styl jízdy a rychlost – prudké zatáčení a brždění vašemu miláčkovi dobře neudělá. Pro krajní případy existují léky proti nevolnosti i pro psy.

Nikdy nenechávejte psa v rozehřátém autě, z uzavřeného vozu se velice rychle stává skleník. Ubytování si rezervujte dopředu a na pejska hotel upozorněte, v některých ubytovacích zařízeních nejsou zvířata vítána. Zjistěte si, kde se můžou pejsci koupat, například na veřejných plážích v Chorvatsku je to zakázané, začínají se ale objevovat psí pláže.

Váš mazlíček může být skvělým parťákem na cestách, stačí se na to jen trochu připravit a vybrat správné auto.

Co je to HoppyGo?

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše.

Sdílejte tento článek na: