Nejkrásnější automobilová muzea

Jednodenní, víkendové, u nás i v zahraničí. I krátký výlet může být okořeněný nezapomenutelným zážitkem. Přinášíme tipy na nejkrásnější muzea motorismu, která se zároveň nacházejí v atraktivních oblastech nebo po cestě do nich. Ať už si vyberete Mnichov nebo třeba Vratislav, domů si povezete (kromě případných suvenýrů) také obohacující pocit z příjemně stráveného času.

Rodný dům Ferdinanda Porsche ve Vratislavicích nad Nisou

Že se Ferdinand Porsche narodil do rodiny klempíře ve Vratislavicích nad Nisou u Liberce, je docela známá informace. Elegantní muzeum v jeho rodném domě je ale stále pro mnohé novinkou. Otevřelo relativně nedávno a je ideálním cílem výletu: Malebný, citlivě zrenovovaný dům s moderní přístavbou skrývá otevřený prostor s poutavou expozicí. Dozvíte se tady třeba, jakým byl Porsche průkopníkem elektromobility, který svého času mnohonásobně předběhl dobu. V nové budově pak najdete příjemnou kavárnu s venkovním posezením.

Zdroj: https://museum.skoda-auto.cz/porsche-house

Čím vyrazit: Napadá vás něco jiného než Porsche 911? Naprostá ikona značky s 3,5litrovým benzínovým motorem vás doveze nejen do muzea, ale užijete si s ní i zatáčky v nedalekých horách.

Vzdálenost: Z Prahy, Hradce Králové i Ústí nad Labem sem dorazíte do 1,5 hodiny. Ideální destinace pro jednodenní výlet, třeba s vyjížďkou do zmíněných Jizerských hor.

Tip: Rodný dům Ferdinanda Porsche je součástí Škoda Muzea. Jeho hlavní budova s dech beroucí expozicí sídlí v Mladé Boleslavi a určitě stojí za návštěvu – a proč ne třeba právě po cestě do Liberce?

Německo: BMW Welt & Museum v Mnichově

Říká se, že značku BMW buď milujete, nebo nesnášíte. Mnichovský „svět bavoráků“ ale stojí za vidění, ať už patříte na kteroukoli stranu barikády. Areál je rozdělen na dvě části: Futuristický Welt je přehlídkou luxusních modelů z poslední doby s možností nahlédnout do výroby a zakoupit suvenýry. Museum pak mapuje bohatou historii značky. Dejte si na čas – muzeum je opravdu rozlehlé a zahrnuje i značky Mini a Rolls-Royce, které dnes pod BMW patří.

Zdroj: https://www.kfz.net/unterhaltung/automuseen/bmw/

Čím vyrazit: Čím jiným než bavorákem? Co třeba toto ikonické BMW Z4 s atmosférickým třílitrovým motorem, jehož pravá povaha se nejlépe projeví tam, kde můžete zrychlit, jak právě budete chtít.

Vzdálenost: 210 km od hranic (Rozvadov), 280 km z Plzně, 370 km z Prahy

Tip: Díky rychlostní svobodě na německých dálnicích možná urazíte vzdálenost rychleji, než je běžné. I tak se ale vyplatí vyrazit alespoň na dvoudenní výlet. Přespat můžete v Mnichově, který je skvělý na procházku po městě i nákupy, nebo třeba na zpáteční cestě v historickém městě Regensburg (Řezno).

Rakousko: Koller’s Oldtimer Museum Heldenberg

Největší rakouské soukromé muzeum veteránů je ideální zastávkou na cestě autem do Vídně nebo vhodným cílem výletu (nejen) z jihu Moravy. Muzeum nabídne pohled na jedny z prvních automobilů (třeba Renault CE z roku 1911), raritní modely známých značek i málo známé unikáty, jako třeba německé lidové „přibližovadlo“ značky Messerschmitt, která se proslavila spíše výrobou druhoválečných stíhacích letounů. Nechybí ani současné závodní modely (např. Shelby Cobra), extrémní tuning (Ford Fiesta pokrytý 24karátovým zlatem) nebo třeba československá Tatra. Své výsadní místo zde má samozřejmě i v Rakousku téměř domácí značka Porsche.

Zdroj: http://www.newetschny.com/landschaft/automuseum/automuseum.htm

Čím vyrazit: Silnice a závodní okruhy brázdili jeho předchůdci už od roku 1964. Ford Mustang nabízí retro i futuristický design zároveň a atmosférická V6 pod kapotou okoření každý výlet.

Vzdálenost: 40 km od hranic (Hatě), 110 km z Brna, 140 km z Českých Budějovic

Tip: Pokud pokračujete do Vídně, zastavte se v muzeu Wagenburg v Schönbrunnu. Najdete zde mimo jiné designový závodní Renault Ferdinanda Habsburga, pravnuka posledního rakouského císaře a českého krále Karla I. Současný nejúspěšnější rakouský závodník má kontě mimo jiné vítězství ze závodu 24 hodin Les Mans a je velkou nadějí i pro závody třídy Formule 1.

Polsko: Muzeum Motoryzacji Topacz

Citlivě zrenovovaný bývalý zámek Topacz jižně od Vratislavi je domovem pro největší polskou sbírku luxusních veteránů značek Rolls-Royce a Bentley. Spatřit můžete ale i unikáty s příběhem – třeba GAZ Čajka, v němž se vozil kontroverzní prezident Alexandr Lukašenko, a který muzeum odkoupilo od běloruské vlády. Nechybí samozřejmě ani nostalgická sekce s vozy lokální výroby, především licencované polské Fiaty – legendy (nejen) své doby. Součástí zámku je i hotel – výlet si tak můžete příjemně prodloužit návštěvou historické Vratislavi.

Zdroj: Fotografie od David Kwoka, Mapy.cz

Čím vyrazit: Není polský, ale je to Fiat. Ten nejikoničtější. Fiat 500 s benzínovou „jedna dvojkou“ a manuální převodovkou je stylovým a mrštným společníkem i na delší výlety.

Vzdálenost: 120 km od hranic (Náchod), 280 km z Prahy, 230 km z Ostravy

Tip: Pokud si chcete Polsko nechat až na léto, dorazte na konci srpna, kdy se ve Vratislavi koná MotoClassic Wrocław, největší polský sraz předválečných a poválečných vozidel, vyrobených do roku 1990. Velkolepá přehlídka bezmála 400 vozů bude k vidění právě na nádvoří a louce u zámku Topacz.

Ať už vyrazíte jen na jeden den, nebo z výletu vznikne prodloužený víkend, s auty z HoppyGo si užijete nejen destinaci, ale i samotnou jízdu. Auta si přehledně vyfiltrujete podle preferencí a nechybí ani možnost vybírat pouze z aut, u kterých majitel povoluje cesty do zahraničí. Nezapomeňte také na novinku HoppyGo aplikace – možnost přidat dalšího řidiče. Během výletu se tak můžete pohodlně vystřídat za volantem a především sdílet zážitek z řízení.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: