Jak zvolit nejvýhodnější povinné ručení v době zdražování?

Inflace dopadá na všechna ekonomická odvětví. Nevyhnula se ani pojišťovnictví. Proto se v poslední době v podstatě každý majitel automobilu setkal se situací, že jeho pojišťovna automaticky navyšuje výši povinného ručení. Neznamená to ale, že musíte sklopit hlavu a s takovou situací se smířit. Jak zvolit tu nejvýhodnější nabídku?

Zvyšování poplatků za povinné ručení je přímo úměrné situaci, v jaké se nacházejí autoservisy a ceny za práci jejich zaměstnanců a kvůli růstu cen materiálů i samotných náhradních dílů. Výrazná část jimi vykonávaných oprav se totiž hradí z povinného ručení nebo havarijního pojištění.

Meziročně se průměrná majetková škoda zvýšila až o 16 %.

Pojišťovny proto na tuto situaci reagují navyšováním svých sazeb. Limit na odškodnění za způsobené škody se zvyšuje od 1. ledna 2024 na 50 milionů korun z dosavadních 35 milionů Kč.

Vliv na zvyšování mají také rostoucí ceny ojetých vozů. Souvisí to s větší tendencí kupujících dávat přednost ojetým vozům před novými. Pokud tedy přemýšlíte nad pořízením vozu, který byste poté půjčovali na HoppyGo, mějte na paměti, že pojišťovny neváhají přeceňovat vozidla, která mění majitele.

Pokud si nechcete nechat od své pojišťovny zvýšení poplatku líbit a zkusíte se poohlédnout po jiném pojišťovacím ústavu, existují ale některé parametry, na které se vyplatí hledět. Pozor, může jít i o takové, které v těch nejlevnějších nabídkách nejsou zahrnuty. Proto nemusí být na škodu nesledovat slepě, která nabídka je tou nejlevnější.

Spoluúčast

Mezi ty nejdůležitější parametry patří spoluúčast, tedy částka, kterou musí pojištěný při pojistné události hradit ze svého. Může jít o tzv. fixní nebo procentuální spoluúčast. Při volbě záleží na stáří vozidla a jeho hodnotě. Čím novější a luxusnější váš vůz je, tím výhodnější je fixní spoluúčast, která se často pohybuje v tisících či nižších desetitisících Kč. Při totální škodě např. po nezaviněném nárazu do svodidel je tak u automobilu s milionovou hodnotou spoluúčast minimální, přičemž při 5% procentuální spoluúčasti se rázem dostane na 50 000 Kč. Samozřejmě u ojeté deset let staré Škody Fabie se naopak může procentuální spoluúčast snadno vyplatit.

Doporučujeme probrat půjčování vozu přes aplikaci HoppyGo jak u Vaši stávající, tak u Vaši potenciální nové pojišťovny.

Na co si dát pozor

Pozor dejte také na podmínky, jako je například limit ročního nájezdu kilometrů. Při překročení slíbeného limitu se tak může povinné ručení po roce užívání prodražit. Zvýhodnění se vyplatí těm, kteří zvládnou za rok maximálně 10 000 km. Pokud tedy např. půjčujete svůj vůz na HoppyGo často, nemá tento parametr pro vás velký význam.

V nabídkách pojišťoven se také výrazně mohou lišit například asistenční služby a jejich šíře. Běžně se stává, že v pojistných podmínkách se “zapomnělo” na vyproštění vozidla, pomoc při vybití baterie nebo nedostatku paliva. Běžný majitel automobilu, který detailně nezkoumá pojistné podmínky, by se možná velmi divil, ale samozřejmostí není vždy ani krytí odtahu vozu při jeho poruše.

Vyplatí se třeba mít v rámci povinného ručení sjednanou přímou likvidaci v případě nezaviněné nehody. Někdy jde o připojištění za malý roční poplatek, jindy je to rovnou součást povinného ručení.

Vyplatí se třeba mít v rámci povinného ručení sjednanou přímou likvidaci v případě nezaviněné nehody. Někdy jde o připojištění za malý roční poplatek, jindy je to rovnou součást povinného ručení.

A co to znamená? 

Když se stanete účastníkem dopravní nehody a nejste viníkem, může vám výrazně pomoci. Pojišťovna vám zaplatí opravu a až poté vymáhá od viníka peníze. V době, kdy se na našich silnicích objevuje mnoho cizinců, je tato součást povinného ručení velmi výhodná, protože zjednodušuje případnou komunikaci se zahraničními pojišťovnami.

Výše povinného ručení

A podle čeho se tedy vůbec základní výše povinného ručení určuje? Zohledňuje se typ vozidla, účel využití, konkrétní model, objem motoru (pokud nevlastníte elektromobil), věk a bydliště řidiče, frekvence plateb (měsíční, čtvrtletní nebo roční) a samozřejmě již zmíněná inflace a ekonomická situace.

Právě kvůli tomu poslednímu parametru se po roce vždy jedná o navýšení stávajících sazeb. Není to ale bez vědomí klienta, který je se vším včas obeznámen, a proto má i čas se zamyslet, zda některý jiný pojišťovací ústav nenabízí podmínky lepší. Vypovědět smlouvu je možné maximálně do šesti týdnů před jejím ročním výročím.

Doporučujeme si před tím srovnat ceny pojištění a vybrat nejvýhodnější nabídku. Dobrým rádcem může být například kalkulačka povinného ručení na serveru Kalkulator.cz, kam stačí zadat pouze registrační značku vozidla a na začátku nejsou třeba žádné další osobní údaje. Srovnání povinného ručení lze provést za pár minut, ale ušetřit můžete až několik tisíc korun.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: