Životní prostředí a P2P carsharing

Platformy na sdílení vozů (P2P carsharing) jako je HoppyGo přináší dlouhou řadu výhod pro všechny zúčastněné. Na jedné straně jsou uživatelé, kteří si můžou půjčit auta dle své libosti dostupně, transparentně a snadno. Na druhé straně jsou majitelé, kteří mohou svá vozidla, když je nevyužívají, pronajmout a zaplatit tak náklady na vlastnictví, popřípadě si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Dnes bychom se ale rádi zaměřili ještě na jednu část rovnice P2P carsharingu a tou je životní prostředí, resp. jaký konkrétně mají platformy jako HoppyGo dopad na naši planetu a prostředí, kde žijeme.

Zdroje, ze kterých jsme čerpali, najdete pod příspěvkem.

 

Emise a životní cyklus vozů

Asi všichni tušíme, že když nastartujeme spalovací motor auta a palivo začne hořet v motoru, automobil vypouští emise do ovzduší. Co jste si možná ale neuvědomili je skutečnost, že vůbec předtím, než automobil koupíte, už jeho samotná výroba je velice náročná na životní prostředí.

Pokud se zaměříme pouze na emise oxidu uhličitého, zásadního skleníkového plynu podporujícího změnu klimatu, zhruba čtvrtina emisí z celého životního cyklu automobilu (tedy emise z výroby a následného provozu až do sešrotování) pochází právě z procesu výroby. Předtím, než poprvé nastartujete, v průměru 5,6 tuny oxidu uhličitého již bylo vypuštěno do atmosféry. Tyto emise, resp. znečistění, vzniklo během výrobního procesu 1 a jedná se o ekvivalent emisí z nájezdu zhruba 50 000 km průměrného auta střední třídy2.

V tuto chvíli mohou přijít na scénu platformy na sdílení vozů jako je HoppyGo. Zásadní změnou v užívání auta je fakt, že uživatelé si půjčují již vyrobená auta. Pro jejich využití vozu není třeba vyrábět další. Samozřejmě i tak bude třeba nové vozy produkovat, jejich sdílení ale umožní využít menší počet aut výrazně efektivněji. 

Současně musíme zvážit stranu majitelů, kteří svá auta na platformě pronajímají a nevyužívají je sami často. Bez pronájmu na platformě by se životní cyklus auta v kontextu najetých kilometrů snížil a poměr mezi emisemi z produkce auta a jeho provozem zvýšil.

V poslední řadě je třeba doplnit dvě skutečnosti. Za prvé, emise z moderních aut jsou zásadně nižší (někdy i v řádu násobků), než u i pár let starých aut. Podle studie EU může být automobilová doprava jedna z nejčistších za předpokladu, že budou vozy sdílené3. I toto je důvod, proč na HoppyGo až na výjimky nemáme auta starší 15 let.

Za druhé se snaží i automobilky.  Koncern VW do roku 2023 investuje 11 miliard do technologií snižující uhlíkovou stopu a chce být uhlíkově neutrální do roku 2050 4. Podobné inciativy má i BMW 5 či Ford 6 a další.

Chování spotřebitelů

Cestování autem je stále nezelená aktivita. Obecné omezení najetých kilometrů a spálených pohonných hmot nebo spotřebovaných kilowattů je cestou k čistějšímu životnímu prostředí.

Využívání sdílených aut má jeden další zajímavý efekt. Uživatelé své cesty více plánují a impulzivní výlety autem nejsou tak časté. Podle různých zdrojů uživatelé najezdí v průměru 15-20 % méně, než kdyby vůz vlastnili. Mezi nejčastější důvody této změny chování uživatelé citují možnost vidět transparentně cenu využití vozidla, která je při vlastnictví skryta v podobě amortizace, servisu a nepředvídaných oprav78. Pokud majitel tyto položky nepřepočítává na ujetý kilometr, zpravidla se jasně ukážou až při prodeji auta nebo na faktuře od mechanika.

Zkušenost se sdílením vozů také téměř polovinu uživatelů odradí od koupě vlastního automobilu910. Jak uvedeno výše, výroba nového vozidla vypustí v průměru téměř 6 tun oxidu uhličitého mimo další škodlivé látky.

Čistější města

Sdílená auta také umožňují většímu počtu lidí využít jedno auto, což se projevuje i mimo vypouštění emisí. Díky sdílení vozů se tak daří snížit celkový počet aut a to se dá pozorovat především v našich městech.

Studií na toto téma je celá řada, většina z nich počítá, že každé sdílené auto může v pesimistickém scénáři nahradit nesdílených 5 aut, v optimistickém dokonce 1511. Při rozhlédnutí po našich městech uvidíte, že nemalá část infrastruktury je vytvořena pro auta. Od parkovacích míst v ulicích až po velké parkovací garáže. To vše pro automobily, které nejsou přes 90 % času využity.

Při důslednějším využívání P2P platforem pro sdílení automobilů, je možné v budoucnu náš veřejné prostor využít jinak. Namísto parkovišť můžeme stavět parky, školy, restaurace, byty či cokoliv jiného.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem. 

Pokud chcete dál jít vstříc lepšímu životnímu prostředí, nemusíte jen auta sdílet. I během řízení můžete zapojit pár triků a jezdit úsporněji. Mrkněte na náš příspěvek o tom, jak jezdit šetrněji. Nadšenci elektromobility mohou mrknout na malý výběr elekroaut, které najdete na naší platfromě.

  1. https://www.greencarguide.co.uk/electric-and-hybrid-vehicles-have-lower-carbon-footprints-than-normal-cars/
  2. https://ec.europa.eu/clima/news/average-co2-emissions-new-cars-and-vans-registered-europe-increased-2018-requiring-significant_en#:~:text=The%20final%20data%20shows%20that,km%20that%20applied%20until%202019
  3. https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20190313STO31218/co2-emissions-from-cars-facts-and-figures-infographics
  4. https://www.dw.com/en/how-volkswagen-wants-to-drive-e-mobility-revolution/a-47586417
  5. https://www.greencarcongress.com/2020/07/20200728-bmw.html
  6. https://www.businessgreen.com/news/4016959/ford-sets-2050-carbon-neutrality-target
  7. https://www.researchgate.net/publication/314206924_Mobility_and_environmental_impacts_of_car_sharing_in_the_Netherlands
  8. https://core.ac.uk/download/pdf/82521748.pdf
  9. https://www.researchgate.net/publication/314206924_Mobility_and_environmental_impacts_of_car_sharing_in_the_Netherlands
  10. https://core.ac.uk/download/pdf/82521748.pdf
  11. https://www.transportenvironment.org/sites/te/files/publications/Does-sharing-cars-really-reduce-car-use-June%202017.pdf