Tipy pro ekologičtější ježdění

Boj s klimatickou změnou a obecně ochrana životního prostředí jsou čím dál diskutovanějšími tématy. Může za to mimo jiné i mediálně známá mladá Švédka Greta Thunberg, která se proslavila svou aktivitou Fridays For The Future, jíž zaštiťuje svůj boj proti změnám klimatu. Individuální Gretin protest před švédským parlamentem se postupně přerodil v celosvětové protestní akce (#ClimateStrike) a Gretě se podařilo k přemýšlení o ekologii a znečišťování planety pošťouchnout prakticky celý svět.

Globální stávka studentů za klima začala 20. září, a připojujeme se k ní i my. V HoppyGo nám na ekologii záleží a naše činnost je od začátku motivována snahou přinášet inovace na poli udržitelné mobility. Právě mobilita je totiž jednou z důležitých oblastí, která má na přírodní prostředí a klima zásadní vliv. 

Lidé se potřebují pohybovat po městech i mezi nimi a počet lidí, kteří se v omezeném prostoru městské zástavby pohybuje významně narůstá. Vznikají tak zácpy, auta vypouštějí emise, lidé se stresují v kolonách a když konečně dorazí do cíle, nemají kde zaparkovat, protože auta jsou všude. Nejde navíc jen o zácpy ve městě. Přeprava autem je obecně z těch ekologicky nejnáročnějších. 

I s autem se dá šetřit příroda

Pro některé lidi je nicméně automobil nenahraditelným dopravním prostředkem, což může mít reálné a pochopitelné důvody. Někdo potřebuje převážet těžké věci, někdo se dopravuje do jinak nedostupné oblasti a na automobil jsou mnohdy odkázáni také třeba lidé s různými pohybovými omezeními. Pokud vám záleží na prostředí, ve kterém žijeme, a zároveň se neobejdete bez auta, máme pro vás několik tipů, jak se i při používání automobilu chovat co nejpřívětivěji k přírodě. 

Nepodceňujte přípravu před jízdou

Klíčem k šetrné jízdě je přirozeně šetřit palivo a ačkoli si to lidé často neuvědomují, na výslednou spotřebu má člověk a jeho rozhodování skutečně významný vliv. Významně snížit svůj dopad na životní prostředí můžeme již jen tím, že budeme auto udržovat v dobré kondici a své jízdy si dobře plánovat.

  • Pravidelný servis

Chcete-li šetřit palivo, přírodu a v konečném důsledku také svůj rozpočet, dbejte na celkovou údržbu auta. Pravidelný servis a kontrola důležitých komponentů opět snižuje spotřebu, prodlužuje životnost vozu a významně zvyšuje pravděpodobnost, že dojedete v pořádku do cíle.

  • Nafouknuté pneumatiky a kvalitní olej

Stejně jako člověk dále dojde v kvalitních botách, i autu svědčí dobré obutí. Dobře nafouknuté pneumatiky nejen zvyšují bezpečí posádky a mají delší životnost, ale zároveň snižují celkovou spotřebu paliva, a to až o 3 %. Dobré je se řídit také radou „kdo maže, ten jede“ a starat se o pravidelné doplňování kvalitního motorového oleje. I olej má totiž na celkovou spotřebu vliv a dokáže ji snížit až o 2 %.

  • Plánujte si cestu 

Enormní úsporu paliva i času stráveného za volantem může znamenat dobré plánování trasy. Dobrý nápad je vyhýbat se dopravním špičkám a důležitou roli hraje i plánování trasy. Nejkratší cesta na vzdálenost nemusí být tou nejúspornější – auto pálí palivo a vypuzuje emise i při popojíždění krokem v kolonách.

Na přírodu myslete i za volantem

Výslednou spotřebu paliva značně ovlivňuje i styl vaší jízdy a převážený náklad. 

  • Plynulá jízda

Jízdní styl „brzda-plyn“ není tím nejvhodnějším a určitě ani tím nejrychlejším. Agresivní jízda kromě rizika úrazu zvyšuje i spotřebu, a to až o desítky procent. Největší parádu uděláte plynulou jízdou bez zbytečného zrychlování a brždění a vězte, že takové svezení ocení nejen vaše auto a jeho nádrž, ale také vaše posádka. 

  • Volte vhodný vůz

Přemýšlejte i o tom, kterým autem jedete. Pokud máte v garáži automobilů více, volte to vhodnější a úspornější. Opravdu potřebujete jet pro noviny do nejbližší trafiky SUV? Dejte si rovněž pozor na zbytečný náklad v autě i na něm. Nepotřebný střešní box je další položkou, která zbytečně plýtvá palivem i vašimi prostředky. 

Opravdu potřebujete vlastní auto?

Život bez vlastního auta? Někomu se to může zdát jako šílená představa… Jenže jak často své auto, nebo dokonce svá AUTA, využíváte? A kolik za ně platíte? 

V průměru vlastní vůz využíváme ze 4 % jejich kapacity, tedy asi hodinu denně. Jedno sdílené auto dle studií nahradí 5 až 10 soukromých vozidel, což má samozřejmě pozitivní dopad na přírodu a zároveň i na život ve městě, kde neparkuje tolik vozidel a nejsou blokována parkovací místa. Jedním z viníků dopravních zácp ve městě je totiž právě dlouhé hledání parkovacích míst.  

V metropolích motorista hledáním místa k zaparkování stráví denně přibližně 15 minut a v centru dokonce půlhodinu. To je za rok až neuvěřitelných 180 hodin. To nám shrnuje dopad na životní prostředí, na společnost a opět – i na peněženky jednotlivců. 

Carsharing umožňuje nevyužité vozy lépe “utilizovat”. Pokud vůz namísto hodiny denně jezdí většinu dne a sveze hned několik různých lidí, je lépe využít on i omezený prostor ve městech. Takovéto využití aut zároveň umožňuje rychlejší obměnu vozového parku. Namísto toho, aby auto sporadicky popojíždělo 10-15 let, slouží „naplno“ o mnoho kratší dobu a následně je obměněno za model, který je vždy významně ekologičtější, úspornější a splňuje aktuální bezpečnostní standardy. 

Tip pro ty nejodvážnější: prodejte svoje auto a jezděte s půjčeným pouze tehdy, když je to nutné.