Tipy na horská auta: SUV nabízejí komfort, bezpečí i dostatek prostoru

I pokud patříte jen mezi „sváteční“ horaly, můžete si dopřát pohodlnou a bezpečnou jízdu vozem, který je na hory jako dělaný. V následujícím článku odpovídáme na otázky, proč je „čtyřkolka“ vhodnější do zimního provozu, zda sáhnout po SUV nebo offroadu, a jestli je vždy nutné „tahat“ řetězy.

Proč 4×4: Snadnější manévry a jistota

Pohon 4×4 zaručí snazší ovladatelnost na sněhu a ledu. Podrží vás i v krizových situacích nebo při rozjezdu do kopce. Snadno s ním vyjedete poté, co rozměklý sníh zmrzne a vytvoří koleje a hrboly. Disponuje vyšší světlou výškou a lépe tak zdolá i větší nerovnosti terénu. Na horách ho tak ocení i méně zkušení řidiči, kteří jinak jezdí s vozem a předním náhonem. Pokud nejste zvyklí na řízení auta s náhonem na zadní nápravu, na hory si takový vůz spíše nepůjčujte: Může sice pomoci do kopce, ale případných krizových situacích je třeba reagovat trochu jinak, než jsme zvyklí u předokolky.

SUV, offroad, nebo dodávka?

SUV automaticky neznamená náhon „na všechny čtyři“. Některá levnější nebo starší SUV jsou pouze předokolky s vyšší světlou výškou. Pamatujte na to při výběru auta. Čistokrevný offroad pak v horách nabídne zážitek z jízdy i tam, kde městská čtyřkolka už nemusí stačit. Disponuje vychytávkami, jako je třeba asistent pro jízdu v prudkých kopcích. Zase ale často skýtá menší pohodlí pro cestující a méně prostoru pro náklad. Pokud se na hory chystáte s partou nebo vezete spoustu vybavení, sáhněte po dodávce s pohonem 4×4, jako je třeba tento VW Multivan.

Tip: Na HoppyGo je mnohem širší výběr aut typu SUV než offroadů. A to i za velmi rozumné ceny. Zatímco za „džíp“ zaplatíte klidně 8 tisíc za den, SUV s pohonem 4×4 seženete už od necelých 900 Kč.

Řetězy na čtyřkolku? Pro klid ano

Auto, kterým jedeme v zimním období na hory (a to i 4×4) musí mít přezuto na zimní pneumatiky. Na českých horách se můžeme setkat s dopravní značkou „Sněhové řetězy“, která podle zákona „přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových řetězů na nejméně dvě hnací kola“. Pokud se za takovou značku vydáváte s vozidlem 4×4, případný policista po vás řetězy téměř jistě vyžadovat nebude – ale může, pokud bude chtít. Řetězy v kufru auta vám tedy zajistí klid.

Tip: Jak zjistit, zda jsou zimní pneumatiky na půjčovaném autě v dobrém stavu? Podívejte se na naše tipy v tomto článku o zimní výbavě.

Naše top SUV pro horskou dovolenou

Jak má správné auto na hory vypadat, už víme. Teď se pojďme podívat na top výběr horských aut z nabídky flotily HoppyGo. SUV našich majitelů kombinují to, co pro dovolenou na horách potřebujete – komfort, pohodlí, dostatek zavazadlového prostoru a snadnou ovladatelnost v zimních podmínkách.

Volkswagen Touareg: Tahoun pro celou rodinu

Tento VW Touareg bude skvělým parťákem na hory, i když vyrazíte s kamarády nebo rodinou. Pětimístné SUV nabízí pohon 4×4 a možnost zapůjčení střešního boxu. Třílitrový šestiválec bez problému utáhne i „plný náklad“. Disponuje vyhřívanými sedadly a také satelitní navigací, která vás nenechá ve štychu ani v místech bez signálu. Zadní kamera usnadní parkování ve ztížených podmínkách.

Cena: Na víkend za 2 275 Kč/den, při zapůjčení na týden za 1 648 Kč/den.

Honda CR-V: SUV za rozumnou cenu

Tato Honda CR-V je SUV s pohonem 4×4. Nabízí spoustu vnitřního prostoru a příjemnou jízdu s výhledem skrze panoramatickou střechu. K pohodlné jízdě přispívá automatická převodovka, vyhřívaná kožená sedadla a parkovací senzory. Dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí na hory vyrazit i se svým pejskem – majitel povoluje převoz zvířat. Automobil disponuje úsporným pohonem na LPG.

Cena: Na víkend za 1 105 Kč/den – při půjčení na týden ale zaplatíte jen 852 Kč/den.

Škoda Kodiaq: Na hory v novém

S tímto Kodiaqem rozhodně neuděláte ostudu ani v luxusním lyžařském středisku: Elegantní černé SUV s pohonem 4×4 bylo vyrobeno v roce 2022 a splňuje všechny požadavky pro komfortní jízdu v zimních podmínkách: Nechybí mu adaptivní tempomat, vyhřívaná sedadla ani satelitní navigace. Majitel auto půjčuje i na cesty do zahraničí.

Cena: Na víkend za 2 600 Kč/den, týden vyjde jen na 1820 Kč/den.

Volvo XC 90: Bezpečná klasika

Volvo XC 90 je synonymem bezpečí a pohodlí a představuje přesně to, co pro svůj výlet na hory hledáte: Pohon 4×4, tempomat, systém pro sledování mrtvého úhlu a satelitní navigaci. Komfort zvyšují vyhřívaná sedadla a nezávislé topení. Prostorný interiér auta umožňuje pohodlně převážet lyže a další vybavení uvnitř vozu. Majitel také povoluje možnost převozu domácích mazlíčků.

Cena: Na víkend za 2 050 Kč/den, za týden ale zaplatíte jen 1 435 Kč/den.

Vybrali jste si? Pokud stále váháte, mrkněte i na tento článek o výběru auta na zimu s tipy na výbavu, která se může na horách hodit. Zimní jízda je romantika, kterou si o to lépe užijete, pokud věříte svým řidičským schopnostem – přečtěte si tento článek s tipy Honzy Charouze na jízdu v zimě. A na horách už vás nic nezaskočí.

 

Co je to HoppyGo?

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše.

Sdílejte tento článek na: