Jak vybrat správné auto během zimy

Hledáte auto, které hravě zvládne všechny nástrahy zimy? V tomto příspěvky si ukážeme, jak pomocí výbavových filtrů správně vybrat na HoppyGo vůz, který bude skvěle připravený na toto roční období.

Zimní pneumatiky

Od 1. listopadu do 31. března je povinnost mít v ČR zimní pneumatiky. Existují výjimky. Zimní obutí například nepotřebujete, pokud na silnicích není sníh či námraza a nebo se dá předpokládat, že nezačne mrznout nebo sněžit během jízdy. My bychom ale i tak doporučovali jezdit se „zimáky“, neboť kolem 7°C a nižších teplot jejich měkčí směs zajišťuje lepší přilnavost. Nehledě na to, že pokud by vás rozmar zimního počasí chytil někde na cestě, rozdíly na mezi letními a zimními pneumatiky jsou propastné. Majitelé si sami mohou zvolit, zda budou přezouvat či nikoliv. Ti, kteří tak udělají, mohou ke svým vozů přiřadit štítek „zimní pneumatiky“, podle kterého lze vozy filtrovat. Když tedy hledáte vůz na HoppyGo během zimního období, určitě zaškrtněte tuto položku.

Sněhové řetězy

Pokud máte v plánu vyrazit do hor a víte, že se setkáte s těžkými podmínkami nebo značkou „sněhové řetězy“, má smysl zvolit při hledání vozu tento filtr. Při předání se nezapomeňte majitele zeptat, jak správně řetězy nasadit a během jízdy s nimi nepřekračujte 50 km/h. Také je použijte pouze na místech se souvislou vrstvou sněhu či ledu a po překonání těchto úseků je zase sundejte.

4×4

Vyrážíte někam, kde bude opravdu hodně sněhu? Na takové situace mohou být samotné zimní pneumatiky krátké a ke slovu může přijít pohon všech kol. Na HoppyGo je celá řada vozů s náhonem na obě nápravy. V kombinaci se zimním obutím nebudou ani zasněžená horská střediska problém. Před zvolením vozu s 4×4 ale zvažte, jestli je to opravdu nutné. Stinná stránka náhodu na všechna kola je typicky vyšší spotřeba. Také nezapomínejte, že obě hnané nápravy vám nijak nepomohou při brzdění.

ABS, regulace prokluzu kol a ESP

ABS, neboli protiblokovací systém, už mají dnes téměř všechna vozidla na našich silnicích. Tento systém je součástí aktivních bezpečnostních prvků a zabraňuje zablokování kol například při prudkém brzdění. Tím zajišťuje ovladatelnost vozu i ve vypjatých situacích. Regulace prokluzu kol, také známá pod zkratkou ASR, je dalším rozšířením systémů aktivní bezpečnosti. Zabraňuje protáčení hnacích kol, například při akceleraci. Tímto zajišťuje spolehlivou adhezi i během silnější akcelerace a přispívá tak k dobré ovladatelnosti vozu. ESP je poslední z této triády těchto bezpečnostních systémů. Zabraňuje smyku vozu, a může vám tak pomoci za komplikovaných situací. Značná část vozů na HoppyGo je vybavena všemi třemi systémy. Pokud si chcete být jistí, že na vaší straně stojí všichni tito asistenti, zaškrtněte filtry s jejich názvy při hledání.

Vyhřívané čelní sklo a dešťový senzor

Během zimy určitě oceníte vyhřívané čelní sklo. Vyhřívání pomůže rychle a po celé ploše odmlžit čelní sklo, popřípadě odstranit ledovou krustu, která by vám jinak bránila ve výhledu. Dešťový senzor automaticky ovládá stěrače a jejich rychlost, což přijde vhod pokud prší nebo sněží. Vy se tak budete moci soustředit jen na cestu před sebou.

Vyhřívaná sedadla, volant a nezávislé topení

Dostáváme se ke komfortním prvkům výbavy. Vyhřívaná sedadla nejsou novinkou a během chladných dnů určitě zpříjemní především první minuty v autě. Volant s vyhříváním je také něco, na co se dá zvyknout velice rychle za větších mrazů. Nezávislé topení potom umí zahřát kabinu auta, i když máte vypnutý motor. Některé systémy dokonce umožňují nastavení času, kdy topení sepne. Vy si tak můžete předem vše nastavit a před jízdou mít vyhřátý vůz.

Vak na lyže a střešní box

Pokud jedete lyžovat, potom se vám určitě budou hodit tyto dva filtry. Vak na lyže se nachází ve voze a chrání interiér i lyže od poškození během přepravy. Typicky je tak možné lyže položit na středový tunel skrze otvor ve středové části zadních sedadel. Současně to ale ve většině případů znamená, že auto pojme už jen čtyři pasažéry namísto pěti. Pokud je tato informace pro vás relevantní, určitě si ji ověřte u majitele při rezervaci vozu.

Oproti lyžařským vakům pojmou střešní boxy více sportovního vybavení a nemusíte obětovat jedno místo k sezení. Stinnou stránkou je mírně vyšší spotřeba.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 1800 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše. 

Jste majitel vozu a chcete vědět, jak se o vůz dobře během zimních měsíců postarat? Nebo víte, jak na auta v zimě a rádi byste vyrazili někam na běžky? Mrkněte na články pod textem.

Sdílejte tento článek na: