Príprava auta na jar: Servis, tipy a výbava

Jarný servis neznamená len prezuť a umyť. Čistý vzduch z klimatizácie, voňavý interiér, praktická výbava a bezpečná technika vozidla zaistí príjemné cesty. A tiež veľa úspešných zápožičiek a neskôr aj skvelé hodnotenie od vodiča v prípade, že auto zdieľame.

Prísť k čistému autu, o ktoré sa pri otváraní nezašpiníme, nasadnúť do voňavého interiéru a po zapnutí klimatizácie sa nadýchnuť sviežeho vzduchu… Docieliť taký „zen“ môže každý, aj majiteľ staršieho vozidla. Stačí pri jarnom servise nezabudnúť na pár zásadných vecí. Na nasledujúcich riadkoch poradíme, ako pripraviť auto na jar – či už pre pohodlie svoje, alebo tých, s ktorými ho zdieľame.

Jarný servis a kontrola

Základom jarnej starostlivosti o auto by malo byť prezitie na letné pneumatiky. Pri prezúvaní si overte, či vaše letné pneumatiky nie sú zjazdené (hĺbka dezénu aspoň 1,6 mm) alebo staré (5 – 10 rokov, v závislosti na výrobcovi).

Ak prezúvate v servise, objednajte sa včas. Vyhnete sa návalu zákazníkov aj zbytočnému opotrebovávaniu pneumatík. Zimné gumy sa jazdou po teplom povrchu rýchlejšie schádzajú, a tak môžu spôsobovať väčší hluk. Technika rovno poproste, aby vaše auto „obišli“, či je po zimnom období v poriadku. Pozrite sa tiež, aké základné veci by mal zahŕňať správny jarný servis automobilu.

Tip: U starších áut sa oplatí skontrolovať výfukový systém, ktorý je najviac náchylný na hrdzavenie. A tiež gumové diely: Manžety ložísk a poloos chráni zložité mechanizmy, ku ktorým puchnutá guma prepúšťa nežiaducu vlhkosť. Skontrolujte tiež káble a hadice, ktoré vedú k batérii či klimatizácii.

Čistota tvorí základ

Vzali ste v priebehu zimy auto aspoň dvakrát na umývačku? Pokiaľ nie, je najvyšší čas. Prilepené blato a soľné usadeniny sú najčastejšou príčinou korózie karosérie, ale predovšetkým podvozku. Pri umývaní sa naň preto starostlivo zamerajte. Vyčistite aj interiér a umyte gumové koberčeky, prípadne ich vymeňte za textilné. Pokiaľ jazdíte prezúvať do servisu, môžete si kompletné umývanie vozidla objednať tam.

Jarné upratovanie vozidla by malo zahŕňať aj vyčistenie klimatizácie od nečistôt, prachu a mikroorganizmov. Pri novšom aute môžete využiť špeciálny dezinfekčný sprej. Najdôkladnejšie čistenie ale vykonajú v servise. Čistením klimatizácie predídete nielen nepríjemnému, zatuchnutému zápachu, ale predovšetkým nebudete dýchať mikroorganizmy, spôsobujúce podráždenie, alergie a infekcie.

Tip: Svojho mechanika požiadajte o kontrolu a prípadne výmenu vzduchového filtra (robí sa po 20 tisícoch km) a peľového filtra (15 tisíc km), ktorý bráni priechodu peľov do klimatizácie. Čistý peľový filter zaistí svieži vzduch v interiéri vozidla a jarné cesty autom uľahčia predovšetkým alergikom.

Majte auto v poriadku

Pred čistením interiéru vyhádžte z auta veci, ktoré sa tam počas zimy nahromadili. Škrabku na ľad a snehové reťaze už nebudete potrebovať. Naopak doplňte letnú kvapalinu do ostrekovača a prihoďte napríklad aj veci, ktoré sa môžu hodiť na výletoch. Môže to byť pikniková deka alebo napríklad malé balenie opaľovacieho krému či „erárne“ slnečné okuliare na šoférovanie, ktoré necháte v priehradke.

Keď budete auto obchádzať, rovno skontrolujte, dokedy vám platí technická kontrola. A ak ste ešte nekúpili diaľničnú známku, tak na ňu nezabudnite, nech to nemusíte riešiť na poslednú chvíľu pred zápožičkou. Výhodou môže byť aj zakúpenie tej zahraničnej, ktorá zvýši atraktivitu vozidla pre zákazníkov, ktorí si auto požičajú na dovolenku či služobnú cestu mimo SR. V našom článku o diaľničných známkach na SK a zahraničí zhŕňame, ako a kde ich môžete zakúpiť.

Do vlastného automobilu investujeme státisíce. Aj preto sa oplatí venovať mu každoročne aspoň základnú starostlivosť. Len tak predĺžime jeho životnosť natoľko, aby sa nám vstupná čiastka po rokoch vyplatila. Správna „hygiena“ a včasná kontrola drobných nedostatkov sú tou najlepšou prevenciou väčších problémov. Príprava auta na jar nielenže udrží auto dlhšie v dobrom stave, ale zvýši aj komfort vozidla a prispeje k starostlivosti o naše zdravie.

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: