Ako na servis auta pred letnou sezónou

Koniec zimnej sezóny, prichádz tá letná. Rezervácie vodičov na letnú dovolenku začínajú vypĺňať kalendáre. Pred prenajatím vozidla je dobré skontrolovať, či auto nechýbajú základné kvapaliny a je schopné poslúžiť na daný prenájom. Prešlo vaše auto pravidelnou servisnou prehliadkou? Ak nie, inšpirujte sa našimi tipmi, na čo si dať pozor pred letnou sezónou.

 

Klimatizácia

V lete jedna z dôležitých funkcií vozidiel. Ak klimatizácia dobre funguje, je to známka pravidelnej starostlivosti majiteľa. Kontrola by mala prebehnúť minimálne raz ročne a najlepšia doba je práve pred letnou sezónou. Údržbu klimatizácie pre istotu zverte odbornému servisu, keďže je potrebné aj vydezinfikovať a vyčistiť filter, doplniť chladivo a odstrániť netesnosti.

Olej a iné kvapaliny

Bežnou starostlivosťou pri kontrole vozidiel je kontrola oleja. Pred odovzdávaním vozidla overte mierkou pri motore hladinu oleja, a prípadne doplňte chýbajúce množstvo. Či je olej nutné vymeniť kompletne zistíte podľa intervalu predpísaným od výrobcu.

Nezabudnite doplniť chladiacu kvapalinu a vodu do ostrekovačov. Interval výmeny znovu nájdete u výrobcu. Pri starších vozidlách odporúčame interval skátiť. 

Pneumatiky

Tlak v pneumatikách je všeobecne odporúčané kontrolovať aspoň raz za mesiac. U väčšiny automobilov by mal byť tlak v pneumatike okolo 2 – 2,5 barov. Správne hodnoty sú vždy uvedené na štítku s tabuľkou hustenia pneumatík, pri palivovej nádrži alebo na dverách vodiča. Určite ich ale nájdete aj v manuále výrobcu. Nezabudnite pred prenájmom skontrolovať, že máte vo vozidle aj rezervu a prípadne lepiacu sadu. Taktiež skontrolujte hĺbku dezénu letných pneumatík, ktorá by mala byť minimálne 1,6 mm.

Brzdy a brzdová kvapalina 

Ak pri zošľapnutí bŕzd počujete zvuky pískania či drhnutia, pravdepodobne ide o opotrebenie brzdových doštičiek. Ich hrúbka by mala byť aspoň 2 mm. Nepríjemné vibrácie pri brzdení vo vyšších rýchlostiach môžu mať za príčinu nerovnosti a poškodenia brzdových kotúčov. Plocha brzdových kotúčov by mala byť pomerne hladká bez väčších poškodení. Nezabudnite na doplnenie brzdovej kvapaliny.  Obvyklá výmena je každé dva roky a je dôležitá pre správnu funkciu brzdových pedálov. Brzdová kvapalina vyžaduje taktiež občasnú kontrolu. Tu prevediete jednoducho v nádržke pri motore. Dajte pozor na to, aký typ kvapaliny je určený pre vaše vozidlo. Informácie nájdete v príručke údržby vozidla.

Baterka

Životnosť baterky je všeobecne v rozmedzí 4–6 rokov. Čím dlhšie trasy jazdíte tým je život batérie dlhší. Ak ale vozidlo v zimnej sezóne toľko nejazdilo, je nutné autobatériu napojiť na špeciálnu nabíjačku, ktorá dodá potrebnú kapacitu pre nový štart. Zistiť stav batérie môžete záťažovým testrom, ktorý vám pomôže odhaliť nedostatky. Teplota batérie pri záťažovom teste musí byť minimálne 16 °C.

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: