Diaľničné známky na SK i v zahraničí: Ako a kde známku kúpiť

Vyrážate na výlet alebo dovolenku do zahraničia? Včas kúpená diaľničná známka do Rakúska, do Česka a ďalších krajín vám zaručí hladkú cestu bez starostí. Kde zahraničné známky kúpiť, koľko stoja a ide to len online, alebo aj na čerpacej stanici? Vieme a poradíme vám.

Zatiaľ čo do Nemecka môžeme vyraziť úplne bez starostí o diaľničnú známku, v Rakúsku nás môže zaskočiť dodatočná mýtna brána na úsekoch diaľnic, na ktoré vyrazíme s platnou diaľničnou známkou. Ktoré to sú, koľko za ne zaplatíte a ako si kúpiť diaľničnú známku v Česku alebo napríklad v Maďarsku? Dozviete sa na nasledujúcich riadkoch.

Slovensko

Digitálnu diaľničnú známku pre Slovensko je možné zakúpiť buď osobne na čerpacej stanici, alebo online na portále eZnamka, kde nájdete tiež aktuálny cenník a všetky potrebné informácie o tom, ktoré úseky diaľníc sú spoplatnené, alebo ktoré vozidlá majú výnimku z povinnosti úhrady. Na Slovensku si viete kúpiť 10-dennú30-dennú ročnú známku.

Česko

Diaľničná známka pre české diaľnice existuje už iba v digitálnej podobe. Je možné ju ale kúpiť aj osobne na pobočkách Českej pošty alebo benzínkach EuroOil. Najjednoduchšie to ale je online cez portál eDalnice. Je to jednoduché a známku kúpite v priebehu niekoľkých minút. Českú diaľničnú známku je možné kúpiť na rok, 30 dní alebo 10 dní. Veľkou výhodou ročnej známky je kĺzavá platnosť (ako u nás na Slovensku) – platí vždy 365 dní od dátumu začiatku platnosti, ktorý si pri kúpe zvolíte. (Odložiť platnosť známky je možné až o 3 mesiace od dátumu nákupu.)

Tip: Vedeli ste, že napr. elektromobily môžu české diaľnice využívat zadarmo? Viac informácií o kúpe a využití diaľničnej známky nájdete v tomto článku. So zľavou môžu diaľnice využívať automobily poháňané zemným plynom alebo biometánom. Aktuálny cenník nájdete na oficiálnom webe.

Rakúsko

Fyzickú (nalepovaciu) diaľničnú známku pre Rakúsko je možné zakúpiť na 10 dní, 2 mesiace alebo 1 kalendárny rok. 10-dňové a 60-dňové známky sú platné odo dňa nákupu. Rakúske diaľničné známky je možné zakúpiť osobne, aj online na portáli mýtnej správy ASFiNAG. Desaťdňová známka, ktorá na týždennú dovolenku bohato vystačí, si už mnoho rokov drží priaznivú cenu 10 eur. Fyzickú známku nie je problém zakúpiť na akejkoľvek rakúskej benzínke a tiež na slovenských čerpacích staniciach v blízkosti hraníc. Niektoré rakúske kamenné predajné miesta ponúkajú aj predaj digitálnej známky (takže nebudete musieť nikam nič lepiť, len nahlásite registračnú značku, zaplatíte a dostanete potvrdenie.)

Tip: Ak rakúsku diaľničnú známku kupujete online ako súkromná osoba, začne platiť až po 18 dňoch od dátumu nákupu (zákonná lehota pre vrátenie tovaru). Potrebujete rakúsku známku s okamžitou platnosťou? Potom zadajte v systéme, že ste podnikateľ. (Systém od vás nebude chcieť žiadne ďalšie údaje, iba vás „oberie“ o zákonnú lehotu.)

Pozor, v Rakúsku môžete naraziť ešte na doplnkové mýtne (napr. v tunele Bosrucktunnel na diaľnici A9 alebo na úseku Innsbruck – Brenner na ďialnici A13 a ďalších miestach). Cena sa pohybuje od 5 do 13 eur a platí sa v mýtnej bráne alebo online. Zoznam úsekov nájdete tu

Maďarsko

Diaľničná známka pre Maďarsko existuje iba v digitálnej podobe. Kúpite ju ale aj v kamenných predajniach (na hraniciach a čerpacích staniciach), označených logom Matrica alebo e-Vignette. Kúpiť ju môžete s predstihom online na portále Matrica, kde nájdete aj cenník maďarských diaľničných známok.

Tip: Ročná diaľničná známka môže byť zakúpená aj pre jednotlivé regióny – to sa hodí v prípade, ak jazdíte do Maďarska pravidelne na rovnaké miesto pracovne alebo za príbuznými.

Blízke krajiny bez diaľničnej známky

Pre nás najznámejšou zemou, kde nemusíte nákup diaľničnej známky riešiť, je Nemecko, od ktorého nás delí iba 1 krajinaJazda po diaľnici je tu úplne zdarma. Zadarmo je aj mnoho rýchlostných ciest v Poľsku. Sú tu iba tri platené úseky diaľníc: A1 (Rusocin – Nowa Wieś), A2 (Świecko – Lodž) a A4 (Wroclaw – Kraków). V Poľsku zaplatíte za užívanie diaľníc formou úsekovej mýtnej brány. Proste si vezmete lístoček a na výjazde zaplatíte (rovnako ako v Taliansku alebo vo Francúzsku).

Tip: Jazdíte na motocykli? Diaľnice budete mať zadarmo v Česku a u nás na Slovensku. Naopak v Rakúsku, Maďarsku a tiež v Poľsku sú diaľnice pre motocykly spoplatnené. Zaplatíte ale zníženú sumu.

Ak na HoppyGo ponúkate auto, ktoré disponuje zahraničnou diaľničnou známkou, nezabudnite to v popise vozidla spomenúť. Môžete tak svoje vozidlo zvýhodniť voči ostatným ponukám. A ak vyrážate mimo republiku (či už svojim alebo požičaným vozidlom), máme pre vás tipy, čo si zbaliť na cestu do zahraničia. Tak si skontrolujte výbavu a užite si cestu bez starostí.

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: