Elektronické dálniční známky – nejdůležitější informace

I přesto, že elektronické dálniční známky mají na rozdíl od svých papírových předchůdců klouzavou platnost, domníváme se, že mnoho řidičů bude řešit jejich obnovení právě teď. Pojďme si tedy připomenout jak, kde a za kolik koupit vinětu.

Jak známku koupit?

Elektronické známky můžete koupit online na portále eDalnice. Zde si zvolíte datum začátku i celkové doby platnosti známky, vyplníte vaši SPZ a email. V rámci tohoto kroku také máte možnost vybrat zvýhodněnou cenu viněty (v případě správného pohonu). A vše zaplatíte kartou nebo alternativně bankovním převodem.

Známky je také možné koupit na pobočkách České pošty, čerpacích stanicích EuroOil či pomocí samoobslužných kiosků. Více informací najdete zde.

Kdo nemusí platit za dálniční známky

Vozy s registračními značkami EL, které produkují méně než 50g oxidu uhličitého na kilometr mohou zpoplatněné komunikace využívat zdarma. Stejné podmínky platí pro vozy registrované v zahraničí.

Osvobozeny od zpoplatnění jsou také historická vozidla s příslušnými SPZ a patřičným průkazem. Také vozidla přepravující ZTP osoby mohou cestovat po dálnicích zdarma. Tím ale výčet nekončí a další informace najdete zde.

Kontrola bude nově probíhat pomocí kamer a radarů

Cena

Pro rok 2022 se ceny dálničních známek nemění. Pro osobní vozy do 3,5 tuny bude stát roční kupón 1500 Kč, třicetidenní 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Doporučujeme s nákupem neotálet, webový portál eDalnice totiž s největší pravděpodobností čeká v posledních dnech platnoti starých známek velký nápor návštěvníků a potenciální problémy.

Pokud váš vůz jezdí na na zemní plyn nebo biometan, může využít EKO zvýhodnění. Cena dálničních známek bez ohledu na dobu jejich platnosti bude poloviční. Buďte ale ostražití, pokud je váš vůz například poháněn na LPG nebo ethanol E85, zvýhodnění se těchto pohonů netýká.

Hlavní rozdíly oproti papírovým vinětám

Nezvykli jste si na elektronický systém dálničních známek? Potom si ještě v rychlosti můžete připomenout hlavní rozdíly oproti papírových předchůdcům.

Online systém

Zcela očividnou změnou je možnost uhradit dálniční zpoplatnění online, celý proces můžete vyřešit z pohodlí domova. A na konci platnosti vašeho kupónu vás systém automaticky upozorní, tak abyste se vyhnuli případným pokutám.

Klouzavá platnost ročních kupónů

Staré kupóny platily pouze na kalendářní rok, přesněji tedy od jeho začátku až do konce ledna následujícího roku. Nové roční kupóny budou mít klouzavou platnost, což znamená, že budou platit 365 dní bez ohledu na čas, kdy je pořídíte. Pokud se rozhodnete roční kupón pořídit například v květnu tohoto roku, bude platit do května příštího roku.

Ověření platnosti

Pokud si nebude jistí, zda máte zaplacenou dálniční známku, stačí navštívit portál eDalnice. Do kontrolního okna jen zadáte SPZ příslušného vozu a systém vám hned zobrazí, jestli můžete bez obav vyrazit na dálnici či je potřeba kupón pořídit

Chcete si být jistí, že auto, které si půjčujete, má dálniční známku? Nebo vás zajímají jiné prvky výbavy? Odpovědí jsou filtry! Mrkněte na články pod textem, které se věnují obecným filtrů i těm, které se hodí pro současné zimní výlety.

Sdílejte tento článek na: