Kontrola auta pred zimou: Tipy na zimné pneumatiky a vychytávky, ktoré spríjemnia zimu a ochránia auto

Zimné pneumatiky…a čo ďalej? Komfort jazdy v mraze zaistí dobre fungujúci motor, silný akumulátor a vychytávky ako tekuté stierače alebo odmrazovač. Prinášame tipy na to, ako pripraviť a vybaviť auto na zimu. 

Zimné podmienky dávajú autu i vodičovi zabrať. Mráz kladie vyššie nároky na akumulátor a motor vozidla, ale môže zaskočiť aj vodičov, ktorí podcenili zimnú prípravu. Pred zimou by ste tak nemali myslieť iba na prezutie. Dôležité je aj to, čo vozíte v kufri. Jeseň je tiež vhodným obdobím pre aplikáciu ochranných vrstiev na lak karosérie a podvozok automobilu.

Pneumatiky sú základ

Zo zákona platí povinnosť zimných pneumatík medzi 15. novembrom a 31. marcom, ak na vozovke leží súvislá vrstva snehu, ľad či námraza, alebo môžeme predpokladať, že sa sneh, ľad či námraza na vozovke objavia. Zimné pneumatiky musia byť u osobných automobilov na všetkých štyroch kolesách a hĺbka ich dezénu nesmie byť nižšia než 4 mm. Nezabudnite prezuť včas, nech vás prvý sneh nezaskočí.

Tipy pre prezutie pneumatík:

  • Okrem dezénu kontrolujte aj ich opotrebovanosť. Ich vek nájdete na boku pneumatiky pod kódom „DOT“, za ktorým nasleduje číslo, určujúce týždeň a rok výroby pneumatiky. Pneumatika by nemala byť používána dlšie ako 6 rokov.
  • Letné pneumatiky strácajú svoje správne vlastnosti pri teplotách pod 7°C. Nebojte sa prezuť skôr – predovšetkým, ak jazdíte na hory alebo požičiavate auto, ktoré je na hory vhodné.
  • Ak máte zimné pneumatiky na diskoch, môžete ušetriť čas a peniaze a prezuť si ich sami.
  • Nezabudnite skontrolovať tlak v pneumatikách – jeho hodnotu vždy doporučuje výrobca automobilu pre konkrétny model. Dofúkať ich môžete až k hornej doporučenej hranici. Mráz totiž znižuje vnútorný tlak v pneumatice.
  • Pred zimou tiež nezabudnite správne uskladniť letné pneumatiky: Dôkladne ich umyte, vysušte a prípadne ošetrite špeciálnym voskom na pneumatiky.

Tip: V niektorých oblastiach sú zimné pneumatiky povinné aj mimo zákonom stanoveného obdobia. Ktoré to sú, nájdete na tejto mape. Nezabudnite v profile vozidla na HoppyGo zaškrtnúť súčasť výbavy ,,zimné pneumatiky“ a „snehové reťazy“. Vodiči často hľadajú auto podľa špecifických kritérií a pracujú s filtrami vyhľadávania.

Čo skontrolovať ďalej?

Stierače. Skontrolujte, či gumičky nie sú opotrebované a stále dobre priliehajú k sklu. Prípadne ich vymeňte za nové alebo si zaobstarajte celé nové ramienka – kvalitné vyrábajú napríklad značky Bosch alebo Continental.

Kvapalina do ostrekovačov. Ešte pred tým, než prídu mrazy, nalejte do nádržky zimnú kvapalinu. Ak veľa jazdíte, vozte jednu nádobu so sebou. V zime totiž používame ostrekovače omnoho častejšie.

Preventívna kontrola. Skontroluje, či v aute všetko funguje – žiarivky, vnútorné osvetlenie vozu a kontrolky (v zime vám skoršia tma a ich porucha môže spôsobiť nepríjemnosti). Vyskúšajte aj funkčnosť kúrenia a prípadne vyhrievanie sedadiel a volantu.

Zimná výbava. Povinné to nie je, ale môže to zvýšiť komfort jazdy počas zimy, ochrániť auto alebo zachrániť víkend na horách alebo zaistiť pomoc cudziemu vodičovi. Čo to je?

  • Snehové reťazy. V niektorých horských lokalitách sú povinné. Prihoďte do kufra aspoň tie základné „z benzínky“.
  • Škrabka a zmetáčik. Majte ich v aute včas, nech si potom nemusíte zúfalo pomáhať kreditkou alebo občianskym preukazom. Vaše pohodlie zvýši špeciálna škrabka s termo návlekom na ruku.
  • Teplé pracovné rukavice. Hodia sa pri odpratávaní snehu z auta aj pri nasadzovaní reťazov.
  • Deka. Oceníte ju pri nasádzaní reťazov aj pre prípad, že by ste v zime niekde „uviazli“.
  • Gumové koberčeky. Textilné koberčeky včas vymeňte za vodeodolné a omývateľné.
  • Vaňa do kufru. Podobne ako koberčeky ochráni priestor kufru napr. pri prevoze lyží alebo psa so zašpinenými labkami.
  • Štartovacie káble. Ak máte starší akumulátor, zachránia vás (alebo iného vodiča) v nepríjemnej situácií.
  • Rozmrazovač v spreji. Uľahčí a urýchli ostránenie námrazy zo skla a karosérie.
  • Lopatka. Pre chalupárov, lyžiarov a milovníkov hôr nutnosť, ktorá urýchli „vyhrabanie“ zapadnutého auta.

Tip: Ak ponúkate svoje auto cez HoppyGo, nezabudnite nadštandardnú výbavu v profile auta spomenúť. Potenciálni zákazníci si radšej vyberú auto, ktoré ponúkne príjemnú jazdu „all inclusive“.

Niečo naviac: Jazdite do autoumyvárne a skúste tekuté stierače

„Aj tak bude teraz vkuse blato, to umyjem až na jar.“ Túto vetu určite poznáte, možno aj sami od seba. Zaschnuté blato je pri tom jednou z najčastejších príčin korózie karosérie a predovšetkým „spodku“ vozidla. Udržuje sa v ňom vlhkosť mnohokrát zmiešaná s posypovou soľou. Tento koktejl tvorí ideálnu pôdu pre rez a degradáciu tesnenia a ďalších gumových častí. Aj keď ste auto pred zimou ošetrili kadejakými prípravkami, nezabudnite ho pravidelne umývať – ocenia to aj tí, ktorí si vaše auto požičajú.

Aj sklá áut sa oplatia ošetriť – či už čelné, tak aj bočné a zadné „okienka“. Tzv. tekuté stierače zaistia, že sklo bude vodu odpudzovať a pri rýchlosti 50 km/h často ani nebudete potrebovať mechanické stierače. Voda rýchlo stečie sama a vy budete mať čistý a bezpečný výhľad nielen cez čelné sklo, ale aj cez tie bočné. Tekuté stierače kúpite na skoro každej benzinke a ľahko ich aplikujete sami.

Aby motor šlapal aj v mrazoch

Kto je pripravený, nezostane prekvapený. Ak vás čaká ďalšia servisná prehliadka, neodkladajte ju na jar. Pri moderných autách síce veľa vecí „počká“, ale riešiť problém s nepojazdným autom niekde v závejoch cestou na hory sa naozaj nikomu nechce. Riešením je prevencia. Ktoré časti automobilu pred zimou skontrolovať, ak už si niečo odžili?

Akumulátor v mrazoch dostáva zabrať – predovšetkým pri štartovaní. Doma môžete skontrolovať, či nie sú zoxidované konektory a pomocou merača môžete skontrolovať aj napätie. Jeho skutočný stav a či má dostatočnú kapacitu vám ale najlepšie overia v servise pomocou záťažového testu.

Motorový olej. Ak sa už blíži čas jeho výmeny, nenechávajte to na jar – štartovanie v nízkych teplotách je náročné aj pre palivovú súpravu a motor, ktorý bude s čerstvým olejom, bude lepšie zvládať výkyvy teplôt.

Palivový filter. Nečistoty spolu so zkondenzovanou parou v ňom môžu zamrznúť a obmedziť priechodnosť palivového systému. Ak už je váš filter zralý na výmenu, do jari nečakejte.

Sviečky. Predovšetkým u záživových motorov môžu opotrebované zapaľovacie sviečky narúšať štartovanie počas nízkych teplôt. Meniť by sa mali po 30 tisíc kilometroch, platinové a irídiové vydržia zhruba 90 tisíc.

Tip: Autorizované a nezávislé servisy na jeseň často usporiadavajú špeciálne akcie alebo ponúkajú zľavy na predsezónne prehliadky. Neváhajte takúto ponuku využiť včas. Až prídu prvé mrazy a ostatní vodiči si uvedomia nedostatky svojich vozidiel, budú mať odborníci plné ruky práce.

Jeseň je ideálnou dobou, kedy sa o auto postarať. Či už je vašou prioritou, aby vás auto v zime niekde „nenechalo“, alebo mu chcete venovať špeciálnu pozornosť naviac a predĺžiť jeho životnosť. Platí to predovšetkým v prípade, že svoje auto požičiavate: Istota, že má auto dobrú starostlivosť a kvalitnú výbavu na zimu, zvýši i záujem potenciálnych klientov.

Súvisiace články

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: