Cestovanie s autom do zahraničia – čo nezabudnúť?

Chystáte sa autom na dovolenku v zahraničí? Pripravili sme si pre vás zhrnutie tých najzákladnejších informácií o tom, čo by ste mali zahrnúť do vašej výbavy, a na čo nezabudnúť, či si dať pozor v konkrétnej krajine.

Doklady

Začneme tým najdôležitejším a to sú doklady. Pred cestou si vždy skontrolujte ich platnosť v opačnom prípade by sa mohlo stať, že sa dostanete pri kontrole do problémov. Pri cestovaní v rámci Európskej únie budete potrebovať:

  • občiansky preukaz
  • vodičský preukaz
  • malý technický preukaz
  • zelená karta
  • euroformulár záznamu o dopravnej nehode

Povinná výbava

Síce Viedenský dohovor o cestnej premávke z roku 1968 hovorí, že povinnú výbavu auta určuje krajina, kde je zaregistrované, no dôrazne odporúčame si vždy pred cestou zaistiť do každej krajiny povinné vybavenie, ktoré je vo väčšine európskych štátov veľmi podobné. Medzi povinnú výbavu vo väčšine krajín patrí:

  • lekárnička
  • výstražný trojuholník
  • reflexná vesta pre vodiča s certifikáciou EN 471 (odporúčame pribaliť pre každého pasažiera – povinné vo väčšine krajín)
  • rezerva alebo sada na opravu pneumatiky

    Do povinnej výbavy odporúčame pribaliť aj hasiaci prístroj – povinný v Bulharsku, Rumunsku, Grécku, Estónsku a Turecku. Vo všeobecnosti platí, že by žiadny predmet nemal byť umiestnený na čelnom skle vo výhľade vodiča. Pribaliť odporúčame aj štartovacie káble či ťažné lano.

Tip pre vodičov: Pri prevzatí autá od majiteľa si vždy skontrolujte či je v aute všetko to, čo tam má byť. Takisto si nezabudnite skontrolovať či vám majiteľ nechal v aute všetky potrebné doklady. A nezabudnite, že do aplikácie môžete nahrať vždy fotky aj nad rámec minimálneho počtu fotiek. Odfoťte každé viditeľné poškodenie.

Diaľničné známky, tankovanie a nabíjanie elektromobilu

Tému známok, benzínových púmp a nabíjačiek pre elektroautá v najznámejších destináciách sme si rozobrali už v minulosti, a ak sa rozhodnete pre cestovanie do ČeskaChorvátska, Rakúska alebo Talianska nájdete viac informácií po kliknutí na danú krajinu. Nechýbajú ani informácie o spoplatnených tuneloch.

Tip pre vodičov: Pri vyhľadávaní áut nezabudnite použiť filter “Cesty do zahraničia”. To či s autom môžete vycestovať za hranice je vždy individuálne a závisí len na konkrétnom majiteľovi. 

Čo robiť v prípade poistnej udalosti?

Vždy sa prv zistite či si situácia vyžaduje privolať záchranné zložky alebo nie. Následne sa môžete nasledovať inštrukcie, ktoré nájdete po kliknutí na odkaz tu.

Ako zvládnuť dlhšiu cestu

Pri dlhšej ceste je dôležité plánovanie. Nezabudnite si pred cestou dostatočne oddýchnuť. Dlhé šoférovanie môže byť namáhavé aj pre tých najskúsenejších vodičov, a to najmä v počas letných horúcich dní. Odporúčame urobiť si zastávku každé dve hodiny na zhruba 15 minút a počas tejto pauzy sa mimo občerstvenia aj hýbať. Takisto si dobre premyslíte čas, kedy vyrazíte na cestu a nezabudnite zohľadniť faktory, ako je napríklad premávka na cestách a pripraviť sa na možné dlhé kolóny – majte dostatok paliva. Medzi všeobecne najnebezpečnejšie obdobie sa považuje od polnoci do štvrtej rána. Do auta si takisto nezabudnite pribaliť dostatočné množstvo občerstvenia na cestu. 

Na čo nezabudnuť?

Pred cestou odporúčame vytvoriť si zoznam nevyhnutných vecí, ako sú lieky alebo špeciálne potraviny, ktoré nemusia byť dostupné vo vašej dovolenkovej destinácii. Pred cestou si pozrite: povinnú výbavu destinácie, povolené rýchlostné limity, pravidla prevozu detí či zvierat v aute, predpisy týkajúce sa svietenia, (ne)povolené hladiny alkoholu v krvi.

Pripraviť by ste si mali aj prehľad s číslami na záchranné zložky a ďalšie dôležité čísla pre dané krajiny pre prípad, že ich budete potrebovať. Vždy sa na pomoc pri prenájme áut cez HoppyGo môžete spoľahnúť aj na našu infolinku, ktorá vám vždy ochotne pomôže a je dostupná PO-NE od 9:00 do 21:00 na telefónnom čísle +421 220 839 555.

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Používatelia tak môžu využiť vozidlá, ktoré by inak stáli na parkoviskách. Na druhej strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako používateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: