5 tipů na podzimní výlety podle aplikace Placehunter

Víkendy během podzimních měsíců, kdy příroda hraje všemi barvami, jsou ideální příležitostí k objevování nádherných míst, která v tomto ročním období získávají jedinečné kouzlo. Ať už vás baví divoká příroda, poznávání historie nebo zajímavá architektura, inspirujte se tipy podle mobilní aplikace Placehunter, ve které si to své najde každý milovník výletů.

Vlčí výběh Srní

Poblíž obce Srní se kromě nádherné šumavské přírody můžete seznámit také s původními obyvateli zdejších lesů – vlky. Vlčím výběhem, který zaujímá plochu asi 3 hektarů, vede vyvýšená dřevěná lávka ve výšce 4 až 5 metrů nad zemí. Je opatřená hned několika vyhlídkovými přístřešky, ze kterých je možné vlčí smečku pozorovat, i kdyby vám na výletě trochu sprchlo.

Na místo se dostanete po naučné stezce, kterou ocení zejména děti a v návštěvnickém centru u parkoviště vás čeká expozice představující zajímavosti ze světa vlků. Na návštěvu výběhu si doporučujeme trochu přivstat a dorazit hned na začátek otevírací doby. Vlci jsou plachá zvířata a v dopoledních hodinách, kdy je na místě nejméně návštěvníků, si je tak dost možná budete moct prohlédnout opravdu zblízka.

Zdroj: Tým Placehunter

Jurkovičův most

Díla architekta Dušana Jurkoviče, který se proslavil svým osobitým stylem kombinujícím secesi a lidovou architekturu, jsou nejčastěji spojovaná s oblastí Beskyd a Moravy, kde podle jeho návrhů vznikly například Pustevny, rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm nebo stavby v Luhačovicích. Víte, ale, že jedna z jeho staveb se nachází o pár set kilometrů dál v Novém Městě nad Metují?

Krytý dřevěný most v Jurkovičově typickém stylu byl postaven v areálu zámecké zahrady roku 1911 při přestavbě místního zámku, na níž se architekt také podílel. Kromě procházky po mostě a okolní zahradě rozhodně zamiřte i na místní pohádkové Husovo náměstí s arkádovými měšťanskými domy.

Zdroj: Tým Placehunter

Míchova skála

Na Vysočině nedaleko obce Řásná je možné objevit přírodní unikát – Míchovu skálu. Tvoří ji dvě izolované skalní věže dosahující výšky asi 13 m, které patří mezi nejzachovalejší důkazy mrazového zvětrávání žuly v oblasti Jihlavských vrchů na přelomu třetihor a čtvrtohor.

V 80. letech minulého století v okolí Míchovy skály propukl požár, který ale způsobil odkrytí širokého výhledu na okolní krajinu včetně Javořice (nejvyššího vrcholu Vysočiny) a gotického hradu Roštejn. V roce 1829 byl údajně v blízkosti skály zastřelen poslední vlk Jihlavských vrchů. Na výletě si mimo procházky za výhledy na skálu můžete udělat zastávku také u nedalekého Velkého Pařezitého rybníka nebo u zatopeného lomu Řásná, o kterých se dozvíte více v aplikaci Placehunter.

Zdroj: Tým Placehunter

Dům Jana Palacha

Příběh studenta Jana Palacha si můžete připomenout v jeho rodné obci Všetaty asi 35 km od Prahy. Památník vznikl přeměnou původního vesnického domu rodiny Palachových a jeho součástí je expozice věnovaná Palachovu činu upálení se na protest proti potlačování svobod na začátku okupace Československa vojsky varšavské smlouvy. Výstavu v interiéru doplňuje také promítání dokumentárního filmu od režisérky Olgy Sommerové.

K otevření památníku podle návrhu architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z MCA atelieru došlo v roce 2019 pod záštitou Národního Muzea v Praze. Zajímavé stavbě dominuje rezavý klín, který obrazně představuje rozdělení tehdejší československé společnosti.

Zdroj: Tým Placehunter

Stezka podél Bílého Labe

Pokud na podzim zamíříte do našeho nejstaršího národního parku v Krkonoších, určitě nevynechejte procházku po stezce podél Bílého Labe. To se těsně před Špindlerovým Mlýnem vlévá do samotné řeky Labe, která pramení kousek od Labské Boudy. Stezka má své kouzlo také za pochmurného podzimního počasí a díky asfaltové cestě ji zvládnou i rodiny s kočárkem.

Kromě výhledů na desítky kaskád a vodopádů můžete u stezky objevit Kømen, jednu ze 6 nově vzniklých nouzových útulen od studentů architektury ČVUT. V aplikaci Placehunter se v jednotlivých kartách míst dozvíte více nejen o stavbě Kømen, ale i o atypických krkonošských útulnách. Na konci stezky se nachází také Bouda u Bílého Labe a pokud se těšíte na větší výzvu, můžete odtud pokračovat na Luční Boudu a přes Úpské rašeliniště třeba až na samotnou Sněžku.

Zdroj: Tým Placehunter

Stovky dalších tipů na zajímavé výlety a neokoukaná místa nejen po celém Česku, ale také už v dalších 4 zemích Evropy prozkoumejte díky mobilní aplikaci Placehunter. Dostupná ke stažení v App Store nebo v Google Play.

Přečtěte si více článků

Tipy na auto
Karolína Hornová

Nejkrásnější automobilová muzea

18. května si připomínáme Mezinárodní den muzeí. A protože květen je podle statistik optimální měsíc pro cestování, přinášíme pár nápadů na výlety za automobilovou historií v Česku i zahraničí. A spolu s nimi i tipy na auta, se kterými do cíle dorazíte stylově.

Přečtěte si »

Co je to HoppyGo?

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše.

Sdílejte tento článek na: