Taliansko - Positano

Talianske dobrodružstvo s prenajatým autom krok za krokom

Už sa vidíte s Aperolom v ruke, s dobrou pizzou v žalúdku a s tiramisu pred sebou, ale chyba vám to najpodstatnejšie – informácie o ceste a destinácií? V nasledujúcom článku na vás čaká niekoľko tipov na výlet do Talianska autom. Objasníme vám základné informácie o talianskych cestách, vstup do miest autom a poradíme vám dostupné destinácie na dovolenku autom.

Naplánovanie cesty a trasa

Prvý krok na vašej ceste sa udeje ešte u vás doma. V prvom rade si budete musieť objasniť dopravný prostriedok, ktorým sa do Talianska dostanete. V tomto bode sa môžete spoľahnúť na HoppyGo. Zvyčajne by som vám odporučila voliť SUV alebo combi, avšak pri talianskych cestách, o čom si ešte povieme nižšie, by som zvážila menšie vozidlo. Určite si na HoppyGo vyberiete také, ktoré bude spĺňať ako aj veľkosť, tak aj výkon nutný na takú dlhú trasu.
 
Ešte pred štartom vám odporúčame pripraviť vozidlo na dlhú cestu. Základy určite poznáte – skontrolovať výbavu, zabezpečiť si tekutiny, jedlo, diaľničnú známku, či známky, záviac od trasy, ktorú si zvolíte. Informácie o diaľničných známkach sme pre vás spísali v nasledujúcom článku.

Výber auta

Pri plánovaní vašej dovolenky bude výber auta závisieť od konečnej destinácie. Zatiaľ čo vaša cesta do Talianska bude viesť pravdepodobne najmä po diaľnici, samotná destinácia vás môže zaskočiť úzkymi cestami, ktoré budú pripomínať jednosmerky, hoci ide o obojsmernú komunikáciu. Pokiaľ cestujete vo dvojici, vystačíte si aj s menším mestským vozidlom. Odporúčame pri vyhľadávaní filter Cesty do zahraničia, ktorým sa ujistíte, že do zahraničia s vozidlom môžete vycestovať. Pre vás komfort odporúčame hľadať vozidlá s automatickou prevodovkou, predsa len je to kus cesty. Na diaľnici tiež oceníte tempomat. V neposlednom rade si môžete vyfiltrovať aj klimatizáciu, no tá je pravdepodobne už samozrejmosťou. 

Výber destinácie

Výber samotnej destinácie závisí primárne od toho, čo od dovolenky očakávate. Hľadáte…?

  • Kultúru a históriu – na tú sa v Taliansku môžete obrátiť takmer kdekoľvek. Autom dostupné pre vás budú mestá ako Rím, Florencia, Miláno. Každé z nich ponúka návrat v čase v tom najlepšom slova zmysle. 
  • Prírodu – najznámejšie jazero v Taliansku, ktorým je Lago di Garda, každoročne nielen cez leto láka dobrodružnejšie typy, ktoré si radi zabicyklujú. Čo tak vyraziť autom aj s bicyklami a skúsiť tento rok niečo nové? Ak vás láka skôr more, môžete zísť k Amalfskému pobrežiu, kde vám dych vezmú jedny z najkrajších pláží.
  • Gastronómiu – bez skvelej neapolskej či milánskej pizze, cestovín rôznych druhov a lahodného vína nemôžete odísť. Pre vinárov odporúčame Toskánsko, pre milovníkov boloňských špagiet mesto Bologna, podľa ktorého je pokrm pomenovaný. 
  • Romantiku – tu vám ponúknu najmä menšie mestá a dedinky. Odporúčame Bari či Veronu.
Pri samotnom výbere destinácie odporúčame predom naštudovať si podmienky vstupu do jednotlivého mesta vašim vozidlom. 

Šoférovanie v Taliansku

Ak už ste zvládli cestu zo Slovenska do Talianska, nebojte, zvládnete určite aj jazdu v Taliansku. Máme pre vás niekoľko tipov ako úspešne zvládnuť talianske cesty:

  • Používajte Google Maps na plánovanie trasy. Vami požičané (alebo vlastnené) vozidlo nemusí mať najnovšiu verziu máp a rôzne výluky či zmeny na ceste vás môžu nemilo prekvapiť.
  • Mýto a mýtne brány – talianske diaľnice sú platené. Môžete platiť priamo na bráne hotovosťou alebo využiť Telepass, ktorý sa vyplatí najmä pre tých, ktorí jazdia do Talianska pravidelne. 
  • Parkovanie – tak isto ako vo väčších slovenských mestách, stretnete sa tu so zónami, preto odporúčame vždy plánovať trasu predom a nájsť si komerčné parkovisko.
  • Pozor na obmedzenie v mestách. V niektorých historických častiach talianskych miest sa môžete stretnúť s obmedzeniami pre vstup vozidiel.

Ak ešte stále váhate nad letnou dovolenkou, Taliansko bude dokonalou destináciou. Ak si vyberiete vyprahnutejšie miesta, nájdete nádherné pláže a budget-friendly reštaurácie, o ktorých sa vám ani nesníva. 

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: