Příběhy majitelů: 4. díl – Ladislav H.

Za platformou HoppyGo stojí v současné chvíli zhruba 1200 majitelů, kteří nabízí téměř 2000 aut k pronájmu. My jsme se rozhodli vám několik majitelů a jejich příběhy představit. Rozebereme s nimi jejich zkušenosti i důvody, které je vedly připojit své motorové miláčky na platformu a sdílet je s širší veřejností.

Dnes se podíváme na příběh Ladislava, který si začátkem léta uvědomil, že firemní dodávka většinu času jen tak postává na parkovacím místě. Po chvíli uvažování se s kolegy rozhodl nabídnout firemní Ford Transit pro 9 pasažérů na HoppyGo. A Ladislav na základě počátečních zkušeností s platformou přidal ještě dva vozy – BMW 4 řady Cabrio a Mercedes-Benz E.

V rozhovoru s Ladislavem rozebíráme počáteční obavy z půjčování auta. Společně jsme se podívali na finanční stránku sdílení aut a s tím spojené náklady i jejich výpočet.

Přečtěte si celý Ladislavův příběh níže.

Rozhovor s majitelem Ladislavem

1) Jak jste se k platformě HoppyGo dostal a co vás přimělo pronajímat svá auta?

Ve firmě jsme měli Ford Transit, se kterým se moc nejezdilo, stál drtivou většinu času na parkovišti a jen ztrácel na hodnotě. Připadlo nám, že bychom mohli tyto prostředky použít lépe. V této spojitosti jsem si vzpomněl na HoppyGo, a tak během června letošního roku putovala naše dodávka na platformu. 

2) No u Transitu to neskončilo. Popíšete nám, jak se věci vyvíjely dál?

Je to pravda. O tom, že nabídneme další auta jsme se s kolegy začali bavit v podstatě ihned. Teď aktuálně máme registrovaná 3 vozidla, každé z jiné kategorie. 

Stále nejvíce nabízíme devítimístný Ford Transit, ale přidali jsme i náš Mercedes-Benz E a také BMW 435i Cabrio. Po uvolnění současných vládních nařízení bychom rádi přidali další vozy.

3) Poslední dvě auta jsou zajímavá a určitě k nim máte citové pouto. Neměl jste obavy z jejich půjčování?

Ano, musím přiznat, že jsem nějaké obavy měl. Prvotně jsem se seznámil s HoppyGo a jejich podmínkami. Zjistil jsem, že všechny potenciální situace jsou právně ošetřeny a já se tak nemůžu dostat do nepříjemné situace. 

I přesto, že podmínky myslí na všechno, určitá nejistota ve mně přetrvávala. Obecně jsem si byl nedůvěřivý k cizím lidem a jejich přístupu k našim autům. Věřím, že takto to cítí spoustu dalších lidí. Všechno to ale opadlo po první výpůjčce, která proběhla naprosto bezproblémově.

4) Takže v současné době jste na třech různých autech. Můžete nám říct něco o finančním pozadí půjčování auta?

Samozřejmě. Příjem se pochopitelně odvíjí od kategorie vozu a poměru času, po který je vůz dostupný. Například Transit byl během léta v podstatě neustále půjčený a tím bez problému pokryl i svůj provoz během doby, kdy nebylo možné cestovat a používali jsme jej jen my. 
 
Překvapivě byl zájem i o BMW kabriolet mimo sezónu. Koneckonců se s ním dá pohodlně cestovat kdykoliv.
Previous slide
Next slide

5) A co náklady? Vidíte rozdíl mezi provozem auta na HoppyGo a “soukromě”?

Náklady se zásadně neliší od “nesdíleného” provozu. Musíte očekávat vyšší nájezd, který se dá snadno spočítat dopředu a s tím i častější servisní úkony (olej, filtry, brzdy, atp.). 

Samozřejmě oproti běžnému používání auta je třeba zohlednit i váš čas, který strávíte při předáváním vozu. Nicméně toto i servis se dá promítnout do ceny pronájmu a vymyslet tak, aby vás to nijak nezatěžovalo.

6) Pronájmy přes HoppyGo jsou vždy pojištěné, i tak někteří namítají, že to nemusí být bezpečné. Jak se na to díváte vy?

Tímto se vracíme k předchozí otázce. Je asi pravda, že mnoho lidí vidí auto jen jako způsob přesunu mezi dvěma body. Já naproti tomu mám k autům vztah a znovu tak musím přiznat, že poprvé vidět někoho s autem odjíždět byl zvláštní pocit. Po nějaké době se ale ukázalo, že i řidiči si chtějí vůz užít, nikoliv se k němu chovat nějak neadekvátně a tyto emoce mě přešly.

V kombinaci s pojištěním vnímám výpůjčky jako bezpečné a nemyslím si, že je třeba se něčeho obávat.

7) Museli jste řešit nějaké problémy jako nehody či pokuty?  

Zatím jsme žádné poškození neřešili. K nehodám nedošlo, každopádně stát se může všechno a od tohoto je tady ta pojistka.

Na druhou stranu je třeba říci, že pár pokut nám dorazilo. I tady ale nešlo o velkou vědu. Všechny jsme vyfotili, poslali HoppyGo a ti za nás celý proces vyřešili.

8) Jsme rádi, že se všechno vyřešilo. Tímto ale se dostáváme na závěr našeho rozhovoru. Máte nějakou vtipnou historku z půjčování, o kterou byste se chtěl podělit?

Jasně, něco vtipného se párkrát událo. Například jednou bylo auto půjčeno na natáčení filmu. Jindy si jedna slečna pronajala vůz, aby mohla odjet s kamarádkami na skoky s padákem. V tomto případě jsem si nebyl jistý, jestli se mi auto vrátí! To samozřejmě berte jako vtip. Slečny si výlet užily a vrátily se v pořádku.

Obecně bych ale všechno chtěl uzavřít tím, že jsem vždycky měl štěstí na slušné a zajímavé lidi, se kterými byla skvělá domluva. A z toho mám vážně radost.

Pokud přemýšlíte nad registrací vlastního vozu na HoppyGo, můžete si přečíst náš článek o celém procesu níže.