Zima

Prázdniny v regionech: Víme, kde si to užijete i bez sněhu

Letošní zima milovníkům zimních radovánek zatím moc nepřeje. Ani tak ale nemusíme jarní prázdniny trávit doma „za pecí“. Ať už patříte mezi rodiny s dětmi, nebo třeba vysokoškoláky, kteří si chtějí užít volno na konci zkouškového. Přinášíme tipy na lokality po celé České republice, kde se rozhodně nebudete nudit: Na hory nemusíte jen za sněhem a i zimu si lze užít ve městě. Vyrazte za zábavou i poznáváním stylově a prakticky s HoppyGo – třeba půjčenou dodávkou, kam naskládáte všechno vybavení i celou širokou rodinu či kamarády, nebo na hory praktickým SUV.

Jeseníky: Zážitková Dolní Morava

Horské středisko na rozhraní Orlických hor a Jeseníků nabízí v rámci českých hor zcela unikátní vyžití i v případě nedostatku sněhu, nebo pokud se vám nebude chtít věnovat lyžím všechny prázdninové dny. Zdejší Mamutí horská dráha je nejdelší bobovou dráhou v ČR a druhou nejdelší v Evropě. Nový Sky Bridge 721 je dokonce nejdelším visutým mostem pro pěší na světě. Atrakce doplňuje Stezka v oblacích: Kromě úžasných vyhlídek si na ní otestujete svůj vztah k výškám – můžete si poležet na síti ve výšce 50 metrů nebo sjet dolů stometrovým tobogánem.

Tip: Přírodní atrakce v Dolní Moravě nadchnou i starší děti a dospělé. Nechybí tady navíc ani moderní horská gastronomie (restaurace Skalka) nebo skvělé wellness (hotel Vista).

Beskydy: Tajemné Pustevny

Oblíbené moravské středisko nabízí pohodové lyžování i možnost poznávat naši více či méně dávnou historii. V okolí najdete i spoustu dalších lákadel: Socha tajemného pohanského boha Radegasta, kterou potkáte při výšlapu na Radhošť (celkem 8 km tam a zpět). Nebo Stezka Valašska s himálajským chodníkem a krásnými výhledy do okolí. Letos nechybí každoroční výstava ledových soch, tentokrát na téma pravěk a dinosauři. Beskydy nadchnou děti, dospělé, milovníky přírody i historie.

Tip: Vyrazte si autem na výlet do okolí a navštivte jednu z atrakcí – s dětmi třeba aquapark a saunový svět ve Velkých Karlovicích nebo dráhu Boboffka v Čeladné.

Zdroj: https://www.regiontourist.cz

Vysočina: Nejen běžkařské Nové Město

Nové Město na Moravě a sousední sídla Žďár nad Sázavou a Bystřice pod Perštýnem spojují desítky běžkařských tratí pro pokročilé sportovce, ale i děti a výletníky, kteří běžky rádi spojí s dobrým jídlem nebo nápojem. Milovníkům specialit se bude líbit třeba v typické roubené hospůdce U Kolouška v Samotíně, kde můžete ochutnat speciální lokální likér. Jen to nepřežeňte a domluvte se předem, kdo bude případně řídit. Téměř jistotu sněhu pro běžkaře nabízí Vysočina Arena, která je otevřená i pro veřejnost. Stav tratí si můžete ověřit na portálu Lyžařské Novoměstsko. Vysočina nabízí ale i velmi speciální klima pro ty, kterým jinak zima moc nepřeje: Za sněhem na sáňky a bobování zajeďte do Fryšavy, kde dochází k velké akumulaci sněhu a místní lokalitě se říká „fryšavský ledovec“.

Tip: Pokud počasí nebude přát, vyrazte do interaktivního a multimediálního Muzea nové generace v zámku Žďár nad Sázavou nebo na speciální noční prohlídky, které probíhají v únoru.

Šumava: Za zvířaty i gastronomií v okolí Zadova

Jeden z nejoblíbenějších Šumavských skiareálů nabízí kromě sedmi sjezdovek třeba i unikátní rozhlednu z bývalého skokanského můstku, která nadchne nejen dospělé. Pokud vyrážíte s malými dětmi, zkuste skiareál Kvilda. Jedna z nejchladnějších oblastí České republiky je zárukou sněhové pokrývky. Navíc je tu malý příjemný areál, jako stvořený pro seznámení s lyžemi. Šumava je také synonymem mnohdy až panenské přírody, kterou ale můžete pozorovat z nevídané blízkosti. V obci Srní využijte ojedinělé možnosti pozorovat šumavské šelmy v jejich (téměř) přirozeném prostředí, ve výběhu s vlky. V Kvildě zase můžete i v zimě setkat s jeleny a rysy.

Tip: Zadov je i skvělým výchozím bodem autovýletů za tradičními i moderními dobrotami. Doporučit můžeme určitě restauraci Nebespán v Kašperských Horách, chatu Rovina v Hartmanicích, penzion U Michala v Prášilech nebo Café na Soutoku a restauraci U Všech kukaček v Modravě.

Severní Čechy: Netradičně do Českého Švýcarska

Pokud tíhnete k západu a severu Čech, určitě budete uvažovat o prázdninách v Krušných horách. Co to letos změnit a vyrazit do Českého Švýcarska v době, kdy není obleženo davy turistů. Lokalita je jako dělaná pro kombinaci autoturistiky a kratších výletů, na kterých nezmrznete. A to jak na české, tak na německé straně. U sousedů stojí za návštěvu skalní most Bastei nebo pevnost Königstein. Pokud navíc trochu nasněží, obojí nabídne atmosféru jako z pohádky.

Tip: Kam vyrazit na autovýlet za špatného počasí? Co třeba nožířské muzeum v Mikulášovicích, kde vznikla legendární rybička? Nebo sídlo přírodní kosmetické značky Nobilis Tilia ve Vlčí Hoře, kde si můžete na kurzu namíchat vlastní vůni a přiučit se o aromaterapii?

Zdroj: https://www.ceskesvycarsko.cz/

Krkonoše: Malá Úpa, středisko jako z dětství

Malebná lokalita těsně u polských hranic patří mezi nejoblíbenější rodinná lyžařská střediska u nás. Typická krkonošská vesnička leží v nadmořské výšce nad 1000 m. To znamená minimální problémy se sněhovou pokrývkou, ale velmi často také krásné inverzní počasí. Malé středisko se nezdá: Disponuje moderním zázemím, nechybí dětské parky s pojízdným kobercem a prvky pro zábavnou výuku lyžování a pro zdatné lyžaře také slalomový svah s časomírou. Větší děti a dospělé potěší možnost zajít si na bowling, do wellness nebo využít multifunkční sportovní halu. Zabruslit si můžete na nejvýše položeném kluzišti u nás. 

Tip: Malá Úpa je skvělým výchozím bodem pěších nebo běžkařských výletů. Vyrazit ale můžete i autem a klidně rovnou do zahraničí: Malebné polské město Karpacz nabízí typickou dřevěnou architekturu (a mimo jiné také moderní aquapark s wellness).

Už víte, kam letos na jarní prázdniny vyrazíte? Ať už to bude za sněhem a lyžováním, nebo výlety a zábavou, pomůže vám tato tabulka. Pomůže vám naplánovat třeba společný rodinný výlet s přáteli z jiného kraje. A pokud děti nemáte, můžete si naopak vybrat aktuálně méně frekventovanou lokalitu, v níž děti prázdniny nemají.

Tip na ubytování: Aby váš výlet nebyl velká jednodenní honička za zážitky, podívejte se na nabídku ubytování v útulných chatách a chalupách vybrané destinace.

Termíny jarních prázdnin 2023

6. 2. – 12. 2. 2023

 

Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek

13. 2. – 19. 2. 2023

 

Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín

20. 2. – 26. 2. 2023

 

Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál

27. 2. – 5. 3. 2023

Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník

6. 3. – 12. 3. 2023

Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město, Prostějov

13. 3. – 19. 3. 2023

Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.