Poistenie prenájmov na HoppyGo

Povedzme si to na rovinu – dopravné nehody sa proste stávajú a môže sa to týkať každého z nás. V tomto príspevku sme pre vás zhrnuli všetky dôležité informácie ohľadom poistenia.

Výpočet ceny poistenia

Aby sme mohli vypočítať cenu poistenia pre akýkoľvek prenájom, musíte byť do aplikácie prihlásený. Výška poistky je vypočítaná na základe niekoľkých faktorov, medzi ktoré patrí vaša vodičská minulosť, vek alebo parametre vozidla, ktorý vám vo vyhľadávaní práve padol do oka. Ide o podobný proces zjednávania poistky ako napríklad pri povinnom zmluvnom poistení.

Bez prihlásenia nemôžeme vypočítať náklady spojené s poistkou a cena prenájmu sa zobrazí bez poistenia. Na túto skutočnosť ste upozornený textom pod cenou prenájmu. Až po prihlásení sa výška poistenia automaticky doplní.

Základné a prémiové poistenie

Poistenie štandardne zabezpečuje partner HoppyGo – UNIQA. Vždy sa uzatvára na dobu prenájmu vozidla a je platné od chvíle, kedy vám príde správa, že platba za prenájom prebehla v poriadku.

Vodiči majú na výber z dvoch typov poistenia: základné a prémiové. Aký je medzi nimi rozdiel? So základným poistením musíte uhradiť vratnú kauciu 200 € a v prípade poistnej udalosti na vás bude čakať minimálna spoluúčasť vo výške 400 €. S prémiovým poistením uhradíte vratnú kauciu 40 € a v prípade poistnej udalosti je potom minimálna spoluúčasť 200 €.

Viac o zálohách sa dozviete tu.

Čo všetko je v poistení zahrnuté?

Zoberme to pekne po poriadku a ukážeme si všetky komponenty HoppyGo poistky:

  • Havarijné poistenie

Toto poistenie kryje všetko od kolízie, stretu so zverou, pádu predmetov na vozidlo cez požiar, výbuch, zásah bleskom, poškodenie po krupobití, víchrici či povodni alebo záplavách. Súčasťou je aj zásah cudzej osoby, teda vandalizmus, odcudzenia vozidla a najmä jeho sprenevera.

  • Poistenie okenných skiel

Toto sa týka všetkých skiel, ktoré sa na vozidle nachádzajú. Ak bude možné ich poškodenie opraviť v zmluvnom servise UNIQA, môžete sa dokonca vyhnúť platbe spoluúčasti, ktorá by inak bola 40 €.

  • Poistenie náhradného vozidla

Táto poistka je tu pre prípad, že budete potrebovať vozidlo ako náhradu za auto požičané na HoppyGo.

  • Asistenčné služby

Tento servis zahŕňa odtiahnutie vozidla do najbližšieho servisu či opravu na mieste v prípade poruchy, zabezpečenie náhradnej dopravy, alebo ubytovanie v mieste poistnej udalosti, prípadne náklady na cestu späť do vlasti.

V prípade nehody sú podmienky podobné. Len odtiahnutie vozidla je bez limitu v SR a ČR.

Čo naše poistenie nezahŕňa?

Tu je zoznam pomerne krátky. Poistenie nezahŕňa poškodenia diskov kolies a škody motora či spojky vozidla spôsobené ich nesprávnym použitím, napríklad zaradením nízkeho rýchlostného stupňa pri vysokej rýchlosti.

Zároveň povinné zmluvné poistenie nie je súčasťou poistenia UNIQA. To uzatvára majiteľ so svojou poisťovňou a my ho podľa zákona nemôžeme na dobu prenájmu “prepoistiť”.

Čo je poistenie zodpovednosti a na čo je potrebné?

Poistenie zodpovednosti je tzv. „poistka na blbosť“. Kryje nepríjemnosti ako rozliata káva v interiéri, stratené kľúče od vozidla či zámena paliva v nádrži. A to až do výšky 2 000 € so spoluúčasťou 40 €. Platí na celom území EÚ a stojí 4 €/deň.

Ako je to so zelenou kartou?

Majiteľ je povinný vám poskytnúť zelenú kartu a malý technický preukaz pred prenájmom. V prípade bezkontaktného odovzdania vozidla sa uistite, že tieto doklady sú vo vozidle.

Čo ak majiteľ nechce prenajímať vozidlo s HoppyGo poistením?

To je tiež možnosť. Ak nám majiteľ preukáže, že jeho poistná zmluva umožňuje voz prenajímať, HoppyGo prenájmy povolí. Je ale potrebné počítať s tým, že všetky riešenia problémov potom zostávajú na majiteľovi a vodičovi. HoppyGo nemôže garantovať priebeh riešenia poistných udalostí takto poisteného prenájmu.

Vodič potom musí mať na pamäti, že podmienky vlastného poistenia majiteľov sa môžu líšiť od štandardných podmienok poistenia HoppyGo. Podrobnejšie informácie si môžete zistiť priamo od majiteľa konkrétneho vozidla.

Ako a kam hlásiť poistnú udalosť?

Ak dôjde k nehode, najprv sa uistite, že nikto nie je zranený a ak to situácia vyžaduje, dodržte potrebné postupy ako nasadenie reflexnej vesty alebo rozloženie výstražného trojuholníka.
V prípade, že ste vinníkom dopravnej nehody, spojte sa najskôr s majiteľom vozidla. S ním následne nahlásite nehodu na poisťovňu UNIQA. O vzniknutej nehode tiež informujte naše zákaznícke centrum na infolinke +421 220 839 555.

Ak ide o cudzie zavinenie, škoda bude pokrytá z povinného zmluvného poistenia toho, kto nehodu spôsobil.

Máte na nás ďalšie otázky? Napíšte nám na podpora@hoppygo.com.

Tento článok nie je záväzne právnym dokumentom, ide iba o stručný výpis podmienok. Konkrétne podmienky a výluky z poistenia nájdete priamo vo Všeobecných podmienkach poistenia.

Zdieľajte tento článok: