Kam vyrazit na in-line brusle

Velká vedra nás pomalu opouští a počasí posledních několika dnů vyloženě vybízí k většímu pohybu. My v HoppyGo jsme přemýšleli, co bychom tak asi chtěli dělat. Pojedeme na brusle!

V následujícím článku si ukážeme pár míst, kde se v českých luzích a hájích (možná i za nimi) dá skvěle zabruslit. Mrkněte na naše tipy, kam vyrazit na in-line brusle!

Trasa Nymburk – Poděbrady

Tato stezka je výhradně pro cyklisty a bruslaře a je velmi populární. Zvláště o víkendech může být celkem frekventovaná. Všichni na ní k sobě musí být maximálně ohleduplní, což by ostatně mělo platit i na jiných místech.

Abyste si užili opravdu hladký asfalt, doporučujeme nazout brusle u loděnice v Nymburku, zhruba půl kilometru od elektrárny a následně se vydat proti proudu řeky až do Poděbrad. V cíli můžete najít řadu hezkých kaváren a dalších míst k občerstvení a načerpání energie.

Pokud vás 9 kilometrů zatím neunavilo, můžete si trasu dál prodloužit až do Libice nad Cidlinou. Po cestě zpět můžete zvolit cyklostezku na druhé straně řeky. Tato část má bohužel méně kvalitní asfalt, výhodou je ale nižší frekventovanost.

Z Děčína po levém břehu Labe až do Německa

Na břehu Labe ještě chvíli zůstaneme. Pár kilometrů za Děčínem začíná trasa ideální pro in-line bruslaře, kteří mimo parádní bruslení chtějí vidět i krásnou přírodu.

Trasa začíná v Dolním Žlebu, zhruba 10 kilometrů po toku Labe z Děčína. Tady můžete naskočit na hladkou asfaltovou cyklostezku, která vede přes hranice do německého Krippenu. Celá cesta je 10 kilometrů dlouhá a vede tzv. Kaňonem Labe. Na nedostatek hezkých výhledů tu trpět nebudete, na druhé straně řeky je Národní park Česko-saxonské Švýcarsko.

Po cestě je i menší pískovcové jezero a vodopád. Najdete jej kousek za česko-německou hranicí u staré pily Gelobtbachmühle Schöna. Jezírko i vodopád jsou zhruba 30 metrů od železničního podchodu, cesta k nim vede do kopce, je tedy potřeba si vzít boty s sebou.

Od milotického zámku do Mutěnic

Pojďme se přesunout na Moravu! Zde je totiž tzv. Mutěnka, resp. Mutěnická cyklostezka. Původně tato cesta měla sloužit k přepravě lignitu z ložisek do místních skláren. Po její výstavbě však k naplnění tohoto plánu nedošlo a tento hladký asfalt byl přeměněn na ráj cyklistů a bruslařů.

Začít můžete u milotického zámku a vydat se do 4 kilometry vzdálené Svatobořice-Mistřína a následně zahnout směrem do Mutěnic. Celá trasa měří 29 kilometrů, reliéf trati je ale naprosto rovinatý a vhodný i pro menší nebo začínají bruslaře.

Po cestě minete komplex s kamennou bránou a labyrintem určený k odpočinku a meditaci. Inspirace pro vybudování tohoto místa byla čerpána z pravěkých staveb. Určitě toto místo stojí za zastávku.

Na bruslích do Pekla

Další krásná trasa pro in-line bruslaře vede skrze přírodní rezervaci Peklo u Nového Města nad Metují. Celá trasa vede malebným údolí kolem řeky Metuje a až po soutok s Olešankou lze jet po hladkém asfaltu. Kvůli zhoršené kvalitě povrchu nedoporučujeme jet dále.

Trasa, která začíná v Bražci kousek od Náchoda, dále pokračuje asi 4 kilometry ke zmíněnému soutoku. Tady také najdete příjemné restaurace, kde můžete doplnit nutné cukry a kalorie. Je tedy ideální pro méně zdatné jedince, kteří nechtějí na jeden zátah ujet desítky kilometrů.

Pokud byste rádi vyrazili někam na kole, můžete mrknout na naše tipy na tuzemský cyklovýlet pod tímto popiskem.

Líbily se vám naše tipy? Jaké dobré bruslařské trasy znáte vy? Podělte s námi o vaše tipy v komentářích.


Sledujte nás na Instagramu