Taliansko - Positano

Italské dobrodružství s půjčeným autem krok za krokem

Vidíte se s aperolem v ruce, dobrou pizzou v žaludku a tiramisu před sebou, ale chybí vám to nejdůležitější – informace o cestě a cíli? V následujícím článku na vás čeká několik tipů na cestu autem do Itálie. Vysvětlíme vám základy italských silnic, vjezd autem do měst a poradíme vám dostupné destinace pro dovolenou autem.

Plánování cesty a trasa

První krok vaší cesty se odehrává doma. Nejprve si musíte ujasnit, kterým dopravním prostředkem se do Itálie dostanete. V tomto bodu se můžete spolehnout na HoppyGo. Normálně bychom doporučili vybrat SUV nebo kombi, ale na italské cesty, které popisujeme níže, ze zkušenosti doporučujeme menší vozidlo. Na HoppyGo si určitě vyberete takové, které bude splňovat jak velikost, tak výkon potřebný pro tak dlouhou trasu.
 
Ještě před odjezdem, doporučujeme zkontrolovat vůz a připravit ho na dlouhou cestu.  Základní věci znáte – zkontrolujte si výbavu, ujistěte se, že máte tekutiny, jídlo, dálniční známky nebo razítka, v závislosti na zvolené trase. Informace o dálničních známkách jsme pro vás shromáždili v následujícím článku

Výběr auta

Při plánování dovolené bude výběr vozu záviset na cílové destinaci. Zatímco vaše cesta do Itálie bude pravděpodobně probíhat převážně po dálnici, samotná destinace vás může překvapit úzkými silnicemi, které budou připomínat jednosměrné ulice, přestože se jedná o obousměrnou silnici.
Pokud cestujete v páru, vystačíte si s menším městským vozem. Doporučujeme při vyhledávání použít filtr “Cestování do zahraničí”, abyste se ujistili, že můžete s vozem cestovat za hranice. Pro vaše pohodlí doporučujeme hledat vozidla s automatickou převodovkou, přeci jen je to dlouhá cesta. Na dálnici jistě oceníte také tempomat. V neposlední řadě se můžete podívat i na klimatizaci, ale to už je asi samozřejmost.

Výběr destinace

Samotný výběr destinace závisí především na tom, co od dovolené očekáváte. Hledáte…?

  • Kultura a historie – na tu se můžete obrátit téměř kdekoli v Itálii. Města jako Řím, Florencie nebo Milán jsou stále dostupná autem. Každé z nich nabízí krok zpět v čase v tom nejlepším slova smyslu.
  • Příroda – nejznámější italské jezero Lago di Garda láká dobrodružnější povahy, které rády kempují každý rok, nejen v létě. Co takhle vyrazit autem a na kolech a vyzkoušet letos něco nového? Pokud vás láká moře, můžete se vydat na pobřeží Amalfi, kde vám některé z nejkrásnějších pláží vyrazí dech.
  • Gastronomie – bez skvělé neapolské nebo milánské pizzy, těstovin různých druhů a lahodného vína se neobejdete. Pro milovníky vína doporučujeme Toskánsko, pro milovníky špaget město Bologna, podle kterého je pokrm pojmenován.
  • Romantika – tu vám nabídnou menší města a vesnice. Doporučujeme Bari nebo Veronu.
Tip: Při výběru destinace doporučujeme, abyste si předem prostudovali podmínky pro vjezd s vozidlem do jednotlivých měst.

Řízení v Itálii

Pokud zvládnete cestu z Čech do Itálie, nezoufejte, určitě to zvládnete i v Itálii. Máme pro vás několik tipů, jak úspěšně zvládnout italské silnice:

  • K naplánování trasy použijte Mapy Google. V půjčeném (nebo vlastním) vozidle nemusí být k dispozici nejnovější verze map a můžete být nepříjemně překvapeni uzavírkami nebo změnami na silnicích.
  • Mýto a mýtné brány – italské dálnice jsou zpoplatněné. Můžete platit přímo u mýtné brány v hotovosti nebo použít Telepass, který se vyplatí zejména těm, kteří jezdí do Itálie pravidelně.
  • Parkování – stejně jako ve velkých českých městech narazíte na parkovací zóny, proto doporučujeme vždy předem naplánovat trasu a najít si komerční parkoviště.
  • Pozor na omezení ve městech. V některých historických částech italských měst se můžete setkat s omezením vjezdu vozidel.

Pokud stále váháte nad letní dovolenou, Itálie je ideální destinací. Pokud si vyberete vyprahlejší místa, najdete zde nádherné pláže a cenově výhodné restaurace, o kterých se vám ani nesnilo.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: