Vyúčtovanie zápožičky: Ako sa vyznať vo faktúrach

HoppyGo je sprostredkovateľ zdieľanej služby áut medzi vodičmi a majiteľmi. Majitelia si požičaním auta môžu zarobiť peniaze navyše, a vodiči si môžu zapožičať akékoľvek vozidlo bez nutnosti vlastniť ho. Ako je to ale s faktúrami a ostatnou spojenou administráciou? Poďme sa na to pozrieť.

Vysvetlenie rozdelíme na časť určenú pre majiteľov a následne pre vodičov.

MAJITEĽ

Majiteľom, po ukončení zápožičky v aplikáciu, môžu doraziť až štyri faktúry. Ktoré sú to?

1.FAKTÚRA S PROVÍZIOU

Jedna faktúra je provízia, o ktorú sa pôžička navýšila a jedná sa o faktúru medzi HoppyGo (dodávateľ) a majiteľom (odberateľ). Na tejto faktúre bude iba jedna položka sčasti provízie. O provízii je navýšená cena prenájmu a cena za extra najazdené kilometre.

Prečo fakturujeme províziu práve na majiteľa? Hlavným dôvodom je sprostredkovanie služby pre majiteľa, nie pre vodiča, preto nie je možné províziu fakturovať na vodiča.

2. FAKTÚRA ZA PRENÁJOM

Druhá faktúra je medzi majiteľom a vodičom za prenájom vozidla a prípadné doplatky plynúce zo zápožičky. Dodávateľom je tu majiteľ a odberateľom je vodič. Tu je dôležité mať na pamäti, že pokiaľ chcete mať faktúry vystavené na firmu, vložte si do profilu firemné údaje a nálsedne budú chodiť faktúry vystavené na vašu firmu. Nezabudnite však svoje výnosy z prenájmov daniť. Ako je to s daňami sa dozviete v sekcii najčastejších otázok: FAQ. 

3. FAKTÚRA ZA POKUTY

Všetky pokuty, ktoré vzniknú počas zapožičania, sú fakturované zvlášť. Môže ísť napríklad o spoluúčasť pri poistnej udalosti, pokuta za neskoré vrátenie, pokuta za znečistenie vozidla, pokuta za rýchlosť, atď.

4. FAKTÚRA ZA ,,MARKETINGOVÉ SLUŽBY”

Táto faktúra vám príde za situácie, keď vodič pri platbe uplatní zľavu na zápožičku a HoppyGo provízia je záporná. Mätúce môže byť, že na faktúre je dodávateľom majiteľ a odberateľom je HoppyGo. Prečo je to tak? Podľa VOP, bod č. 7 Marketingovej akcie, majiteľ akceptuje zľavu uplatnenú vodičom, za ktorú následne HoppyGo majiteľovi kompenzuje ušlý zisk formou marketingovej služby.

VODIČ

Vodič po ukončení zápožičky vaplikáciu obdrží vždy dve faktúry. Ktoré sú to?

1.FAKTURA ZA PRENÁJOM

Hlavnou položkou v tejto faktúre je čiastka prenájmu vozidla. Tiež sa tu môžu objaviť položky za extra najazdené kilometre, chýbajúce palivo alebo pokuty. Ak ste pri požiadaní uplatnili zľavový kód, nájdete tu položku so zľavou.

2. FAKTÚRA ZA POISTENIE

Pri rezervácií vozidla je nutné dojednať havarijné poistenie na dobu zápožičky. Všetky vozidlá na HoppyGo sú poistené. Pokiaľ práve nerezervujete vozidlo s vlastným poistením majiteľa, budete platiť za poistenie sprostredkované cez poisťovňu UNIQA. Na faktúre tak bude HoppyGo dodávateľ a vodič odberateľ. Poistenie hradíte pri rezervovaní vozidla, automaticky je dojednané na základe údajov, ktoré zadávate pri registrácii.

Tip na záver:  

  • Faktúry posielame po úspešnom ukončení zápožičky aplikácií, spravidla do troch hodín na vašu e-mailovú adresu, s ktorou ste sa zaregistrovali. 
  • Ak máte akékoľvek dotazy týkajúce sa faktúr a vyúčtovania, kontaktujte HoppyGo zákaznícku podporu na e-maile podpora@hoppygo.com alebo tel.: +421 220 839 555. 

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: