Vyúčtování zápůjčky: Jak se vyznat ve fakturách

HoppyGo je zprostředkovatel sdílené služby aut mezi řidiči a majiteli. Majitelé si půjčením auta mohou vydělat peníze navíc, a řidiči si mohou zapůjčit jakékoliv vozidlo bez nutnosti vlastnit ho. Jak je to ale s fakturami? Pojďme se na to podívat. 

Vysvětlení rozdělíme na část určenou pro majitele a následně pro řidiče. 

MAJITEL

Majitelům, po ukončení zápůjčky v aplikaci, mohou dorazit až čtyři faktury. Které to jsou? 

1.FAKTURA S PROVIZÍ

Jedna faktura je provize, o kterou se zápůjčka navýšila a jedná se o fakturu mezi HoppyGo (dodavatel) a majitelem (odběratel). Na této faktuře bude pouze jedna položka sčástkou provize. O provizi je navýšena cena pronájmu a cena za extra najeté kilometry.

Proč fakturujeme provizi právě na majitele? Hlavním důvodem je zprostředkování služby pro majitele, nikoliv pro řidiče, proto není možné provizi fakturovat na řidiče. 

2. FAKTURA ZA PRONÁJEM

Druhá faktura je mezi majitelem a řidičem za pronájem vozidla, a případné doplatky plynoucí ze zápůjčky. Dodavatelem je zde majitel a odběratelem je řidič. Zde je důležité mít na paměti, že pokud chcete mít faktury vystavené na firmu, vložte si do profilu firemní údaje a následně budou chodit faktury vystavené na vaši firmu. Nezapomeňte však své výnosy z pronájmů danit. Jak je to sdaněmi se dozvíte v sekci nejčastějších otázek: FAQ. 

3. FAKTURA ZA POKUTY

Veškeré pokuty, které vzniknou během zápůjčky, jsou fakturované zvlášť. Může se jednat například o spoluúčast při pojistné události, pokuta za pozdní vrácení, pokuta za znečištění vozidla, pokuta za rychlost, atd 

4. FAKTURA ZA ,,MARKETINGOVÉ SLUŽBY”

Tato faktura vám přijde za situace, kdy řidič při platbě uplatní slevu na zápůjčku a HoppyGo provize je záporná. Matoucí může být, že na faktuře je dodavatelem majitel a odběratelem je HoppyGo. Proč to tak je? Podle VOP, bod č. 7 Marketingové akce, majitel akceptuje slevu uplatněnou řidičem, za kterou následně HoppyGo majiteli kompenzuje ušlý zisk formou marketingové služby.

ŘIDIČ

Řidič po ukončení zápůjčky v aplikaci obdrží vždy dvě faktury. Které to jsou? 

1.FAKTURA ZA PRONÁJEM

Hlavní položku v této faktuře je částka pronájmu vozu. Také se zde mohou objevit položky za extra najeté kilometry, chybějící palivo nebo pokuty. Jestliže jste při poptání uplatnili slevový kód, najdete zde položku se slevou. 

2. FAKTURA ZA POJIŠTĚNÍ

Při poptání vozidla je nutné sjednat havarijní pojištění na dobu zápůjčky. Všechna vozidla na HoppyGo jsou pojištěna. Pokud zrovna nepoptáte vůz s vlastním pojištěním majitele, budete platit za pojištění zprostředkované přes pojišťovnu UNIQA. Na faktuře tak bude HoppyGo dodavatel a řidič odběratel. Pojištění hradíte při poptání vozidla, automaticky je sjednané na základě údajů, které zadáváte při registraci. Co pojištění kryje nebo naopak nezahrnuje? Najdete v článku zde. 

Tip na závěr:  

  • Faktury odesíláme po úspěšném ukončení zápůjčky v aplikaci, zpravidla do tří hodin na vaši e-mail adresu, se kterou jste se zaregistrovali. 
  • Pokud máte jakékoliv dotazy týkající se faktur a vyúčtování, kontaktujte prosím HoppyGo zákaznickou podporu na e-mailu info@hoppygo.com nebo tel.: +420 220 311 769

PROČ TOLIK FAKTUR?

Možná vás zarazí, proč se vystavuje tolik faktur zvlášť a nemůže být vše na jedné faktuře. Je to z důvodu, že HoppyGo zprostředkovává službu pro majitele. V základu jsou vystaveny vždy tři faktury – a to mezi majitelem a řidičem,  mezi majitelem a HoppyGo a mezi řidičem a HoppyGo. Ostatní faktury se odvíjí od průběhu zápůjčky.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: