Tipy na valentýnský výle

Tipy na valentýnský výlet

Restaurace, divadla či kina jsou stále zapovězena. To nevadí! My máme totiž řadu tipů jak oslavit  Den svatého Valentýna se svojí drahou polovičkou velice příjemně a hlavně bezpečně.

Romantické vyhlídky

Seznam tipů kam vyrazit na Valentýna v podstatě nemůžeme začít jinak než u zajímavých vyhlídek v tuzemsku. I neromantické duše totiž ocení krásu naší zvlněné krajiny z těchto bodů.

Vltava z ptačí perspektivy

Naše nejdelší řeka skrývá několik fotogenických zákoutí a neuvěřitelných výhledů, které jsou ideální destinací na valentýnský výlet. Nemluvě o skvělé dopravní dostupnosti z Prahy. Máme pro vás rovnou několik možností.

Vyhlídka Máj

Asi nejznámější pohled na meandry Vltavy je dostupný 50 minut autem od Prahy. Vyhlídka je frekventovaná a šance, že si tu užijete romantické chvilky sami, není velká. To by vás ale nemělo odradit. I tak jde ale o místo s krásnými výhledy a za návštěvu stojí. 

Buďte ale opatrní, přístup je kamenitý a může dost klouzat, obzvlášť za současných sněhových podmínek.

Tipy na romantický výlet – vyhlídka máj
Zdroj: kudyznudy.cz

Rybaňská vyhlídka

Dále proti proudu řeky najdete Slapskou přehradu, které se také pyšní krásnou vyhlídkou na poloostrov Ždáň a místní autokemp. Kromě dechberoucích vist také oceníte, že toto místo není tak frekventované.

Vyhlídku najdete kousek od vrcholu Homolka, vysoko nad vodní hladinou. Stezka sem vede od silnice do nedaleké obce Nová Rabyně a je dobře značená. Nehrozí, že se ztratíte a z výletu bude fiasko.

Solenická podkova

Nejvzdálenějším a asi nejméně profláknutým cílem je pravděpodobně Solenická podkova. Doporučujeme zaparkovat ve Větrově a odtud vyrazit po cestě, která lemuje pole a plynule mizí v lese. Jakmile se před vámi po pravé straně objeví dřevěná značka s nápisem Altán, odbočte směrem k řece. Odtud vede cesta k prudšímu srázu, kde je nutné sestoupit ke skalkám (zde opatrně, doporučujeme opravdu kvalitní obuv). 

Nepohodlná cesta ovšem stojí za to, neboť se vám odhalí jeden z nejkrásnějších pohledů na Vltavu a garantujeme, že tu budete sami.

Rozhledna jako výlet pro dva

Na vlně krásných výhledů ještě chvíli zůstaneme. O rozhlednách už jsme psali a na celý článek se můžete podívat tady. Byť to nebylo snadné, vybrali jsme dvě nejimpozatnější.

Rozhledna Salaš

Začneme u Uherského Hradiště, konkrétně obce Salaš. Zde v roce 2015 vznikla futuristicky vyhlížející rozhledna ve tvaru dvou sedmiček. Na své náklady ji nechal vystavět místní usedlík Petr Loucký. S vaší drahou polovičkou si můžete užít výhled na Velehrad, Uherské Hradiště, vrcholky Bílých Karpat nebo Chřibů.

Rozhledna Salaš

Jurkovičova rozhledna  

Unikátní rozhlednu s tradičními lidovými prvky najdete u Rožnova pod Radhoštěm na Karlově kopci. Návrh vytvořil známý architekt Dušan Jurkovič již v roce 1896. Kovářské, klempířské a tesařské práce byly prováděny ručně za použití starých, dnes již téměř nepoužívaných, pracovních postupů. Celková výška rozhledny je 32 metrů, vyšplhat můžete na plošinu ve výšce 19 metrů. Naskytne se vám výhled na centrum Rožnova a masiv Radhošť.

Aktivní romantika

Chcete Valentýna pojmout sportovně? Potom napněte zraky a čtěte dále. Máme řadu tipů pro romantiky, kteří rádi chodí pěšky, běžkují nebo dokonce sáňkují.

Pěší výlet

Začneme s krátkým výběrem hezkých výšlapů a pěších výletů. Už v minulosti jsme napsali článek o krásných túrách po celé ČR.

Romantický pěší výlet

Hora Říp

Každý správný Čech by měl alespoň jednou vylézt na tento mytický kopec u Roudnice nad Labem. Dostanete se sem po dálnici D8 za necelou hodinku jízdy z Prahy. Ačkoli je výstup dost strmý, zvládnou ho vyšplhat i méně zdatní. Na vrcholu nečekejte omračující výhled ale románskou rotundu, kterou zde postavil český král Soběslav I. ve 12.století.

Lovoš

Pokud jste už na Řípu byli, pokračujte dál po D8 na drsný sever. Po pravé straně dálnice vám jistě neunikne jeden z impozantních kopců Českého středohoří – Lovoš. Výstup na vrchol doporučujeme z Oparenského údolí, které ukrývá romantickou zříceninu hradu Oparno. Odměnou za výšlap vám bude kouzelný výhled na Portu Bohemicu.

 

Tipy na romantický výlet – hora Lovoš
Zdroj: wallpaper.cz

Stezka po stopách českých králů

Naším dalším tipem směrem na západ je naučná stezka, která spojuje Beroun a hrady Točník, Karlštejn a Nižbor. Čekají na vás fantastické výhledy, vápencové lomy, skály nebo jeskyně. Velmi pěknou vycházkovou trasou je i Cesta císařovny Elišky. 

Doporučujeme okruh začít v Dobřichovicích a vydat se směrem na Karlštejn. Čeká vás 8 kilometrů nádhernými lesy, poli a loukami. Pokud by vás na konci cesty bolely nohy, můžete se zpět popovést vlakem. 

Svatý Jan pod Skalou a Solvayovy lomy

Co by kamenem dohodil od Kalštejna je také Svatý Jan pod Skalou. Malebná obec leží v srdci chráněné krajinné oblasti Český kras. Již při příjezdu vám jistě učarují svatojánské vápencové skály, které lákají ke zdolání.

Mimo aktivního odpočinku zde můžete navštívit i historický skanzen Solvayovy lomy a projít se také kolem.

Tiské stěny

Na výlet do skal jen v létě? Kdepak! Zasněžené pískovce mají v zimě neskutečný genius loci a dá se očekávat, že místa navštíví méně lidí. Naším favoritem jsou Tiské stěny na severu Čech.

Samozřejmě dbejte zvýšené bezpečnosti. Namrzlý pískovec velice klouže, strmé a úzké cestičky mohou být nebezpečné.

Příhrazské skály

Pokud vás srdce táhne z Prahy na východ směrem na Mnichovo Hradiště, rozhodně nesmíte minout Příhrazské skály. Nachází se mezi obcemi Srbsko a Dneboh a jejich nejznámější část je známá jako Drábské světničky. 

K vidění je zde ovšem mnohem více – skalní městečko, opuštěné hradiště, impozantní skalní útvary a vyhlídky.

Tipy na romantický výlet – Přízhrazské skály
Zdroj: sportigo.cz

Běžkování

Pokud se nějaký sport stal opravdu populárním letos, bude to právě běžkování. Řady milovníků bílé stopy se výrazně rozrostly a my rozumíme proč. Jde totiž o příjemný způsob jak aktivně trávit čas a současně možnost podívat se do zasněžené přírody. I o běžkování jsme již napsali rozsáhlý článek a najdete jej zde. 

Samozřejmě tento sport je ideální i pro páry a v kombinaci se správnými trasami půjde o ideální valentýnskou aktivitu. My vám zde představíme pár méně frekventovaných oblastí pro běžkaře.

Kam vyrazit na běžky

Kladské pomezí

Kraj, který nadchne členitou krajinou s fotogenickými zákoutí, systémem historických opevnění a krásnými výhledy by neměli opomíjet ani milovníci běžek. Za dobrých sněhových podmínek nabízí region zhruba 300 kilometrů upravovaných tras.

Okruh si zde může najít každý podle svého gusta a úrovně. Mapu běžeckých tratí můžete najít v tomto odkazu, popis jednotlivých tras a výletů potom tady.

Lužické hory

Výborná dopravní dostupnost a slušné běžecké tratě – to je určitě pár důvodů proč se vydat do bílé stopy v Lužických horách. Za dobrého počasí si navíc budete moct vychutnat nádherné výhledy na Jizerské hory, Ještěd nebo třeba České Švýcarsko.

Tratě najdete v blízkosti obcí Polevsko, Kytlice nebo Svor. Mapa místních bílých stop je k vidění zde.

Romantický výlet na běžkách - Lužické hory, šumava, Krkonoše

Sáňkování

Za současných podmínek je třeba přemýšlet trochu mimo rámec věcí a kreativita se jistě cení. A my si myslíme, že si můžete drahou polovičku překvapit i zajímavým sáňkařským výletem.

A ano, i sáňkování jsme se již věnovali na našem blogu a našli jsme ty nejlepší dráhy po celé republice, v přírodě i městech. Článek si můžete přečíst zde.

Přírodní sáňkařská dráha Smržovka

Pokud bychom ze seznamu epických míst pro sáňkaře měli vybrat jedno, potom bychom asi vyrazili na Smržovku v Jizerských horách. 

Jedná se o naprostý unikát. Místní se mohou pyšnit čtyřkilometrovou dráhou pro sáňkaře, která má století starou tradici. Vede přes lesy i louky a některé její části jsou pořádný sešup, v jiných bude zase třeba sesednout. Celá trasa je navíc upravována.

Dráha začíná u rozhledny Černá Studnice a vede do obce Smržovka. Jízdu na saních tak můžete zkombinovat s příjemným výšlapem a krásnými výhledy na Jizerské hory. Na vrchol vede i silnice a je možné se sem dopravit i autem.

A pokud nemáte to správné vybavení, v místním ski areálu Filip vám půjčí kvalitní sáně. Dráha není zpoplatněna nebo časově omezena, i tak ale doporučujeme výlet podniknout za světla.

Sáňkařské dráhy
Zdroj: skiresort.cz

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 1800 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše. 

Chcete oslavit Valentýna, ale nemáte nikoho, kdo by pohlídal vaše ratolesti? Vezměte je sebou a mrkněte na naše tipy, kam za současných podmínek vyrazit s dětmi.

Sdílejte tento článek na: