Souhrn vládních opatření k 28.10

Vláda ČR v souvislosti s pandemií covid-19 mění svá nařízení a k 28. říjnu dále zpřísňuje omezení. Tyto restrikce nenarušují chod platformy HoppyGo a jsme vám stále plně v k dispozici.

I přesto jsme se rozhodli pro vás připravit stručný souhrn důležitých opatření, které v současné chvíli platí. Nejde o kompletní seznam, ten najdete zde na stránkách vlády ČR. Nařízení se také mohou změnit.

Omezení volného pohybu

Jedno z nejzásadnějších opatření je omezení pohybu, které platí mezi 9 večer až 5 ráno. Výjimky zahrnují cesty z/do práce, k lékaři či venčení psa do 500 metrů od místa bydliště.

Mimo večerní hodiny jsou stále možné procházky v přírodě a parcích, pobyt na chalupách a chatách. Tyto aktivity jsou možné v rodinném kruhu či maximálně v počtu dvou osob. V případě cestování autem ve více lidech, kteří nejsou součástí jedné domácnosti, je třeba nosit ochrané prostředky dýchacích cest. 

Tato zpráva znamená, že stále můžete vyrazit na výlety mimo civilizaci a užít si podzimní krajiny. Mrkněte na jeden z našich posledních příspěvků, kam vyrazit na málo frekventované pěší výlety níže.

Maloobchod a restaurace

Mimo četné výjimky, jaké jsou například čerpací stanice, lékárny, provozovny na letištích a nádražích, budou maloobchody zavřeny během 20. hodiny do 5. hodiny ráno. V neděli budou maloobchody zavřeny kompletně.

Restaurace dále mohou skrze výdejní okno či pomocí donáškových služeb prodávat jídla. Současně se na tyto provozovny nevztahuje časové omezení jako v případě výše uvedených. Můžete si tedy objednat, resp. vyzvednout jídlo z restaurace kdykoliv.

 

Omezení farmářských trhů

Farmářské trhy jsou nadále povoleny, prodej trhařů má však pár restrikcí. Například je třeba dodržet odstupy mezi stánky, konkrétně alespoň dva metry. Současně by na ploše tržnice (pod 400 metrů čtverečních) by nemělo být více, než 20 osob najednou. Na tržnici je možné také prodávat potraviny pouze domácí provinience.

Práce z domova

Další způsobem, jak omezit kontakt lidmi je práce doma. Vláda z tohoto důvodu apeluje na zaměstnance, resp. zaměstnavatele, aby využívali tzv. home office. O práci z domova a jejím rozsahu bude rozhodovat vedení společnosti, ve které pracujete.

V příspěvcích níže se můžete dozvědět o základních bezpečnostních opatřeních nebo jak si půjčit vůz bezkontaktně. Pokud potřebujete auto na delší dobu, mrkněte i na náš příspěvek o výhodách dlouhodobých výpůjček. 

Věříme, že společnými silami a zodpovědným přístupem tuto situaci překonáme. Přejeme vám i vašim blízkým pevné zdraví.


Sledujte nás na Instagramu