Príbehy majiteľov: 1. diel – Ján G.

Za platformou HoppyGo stojí v súčasnosti na Slovensku zhruba 90 majiteľov, ktorý ponúkajú takmer 130 áut k prenájmu. My sme sa rozhodli vám niektorých z nich predstaviť. Rozoberieme s nimi ich skúsenosti a dôvody, ktoré ich viedli k tomu aby pridali svoje vozidlá na platformu a zdieľali ich s širšou verejnosťou. Spomenieme aj finančnú stránku veci a taktiež to, aký má efekt požičiavanie vozidiel na stav ich peňaženiek. 

Prvým majiteľom, ktorý sa s nami rozhodol zdieľať svoje zážitky, pocity a fakty je Ján G. Ján mal pôvodne drobné obavy ohľadom zdieľania svojho vozidla no rozhodol sa celý proces vyskúšať. Svoje Volvo S40 zaregistroval na HoppyGo v máji tohto roku a od tej doby svoje auto úspešne prenajal viac ako 5 krát. 

Rozhovor s majiteľom Jánom

1) Na HoppyGo ste začal prenajímať vozy tesne po spustení služby na Slovensku. Ako ste sa o platforme dozvedel a čo Vás viedlo k tomu stať sa jedným z priekopníkov zdieľania áut na Slovensku.

Oslovila ma reklama na webe. Som totiž veľký fanúšik zdieľanej ekonomiky, podobné platformy som doposiaľ používal a využívam na share-ovanie nehnuteľností, spolujazdy a prenájom auta.

Auto môže vodič po dobu, keď ho bude potrebovať prenajať od majiteľa napríklad 2-3 krát ročne, keď mu príde rodina na návštevu alebo napríklad na výlet s partnerom niekde mimo mesto. Teda nemusí vozidlo vlastniť, ak ho nevyužíva na dennej báze a riešiť zbytočné náklady a starosti za parkovné, poistenie, STK a EK. Používateľ využíva ekologickejší spôsob ako keby si mal zaobstarať vlastné auto, ktoré by občas využil a zvyšok času len zbytočne stálo na parkovisku.
Vidím v tom veľký potenciál.

2) V sučasnosti máte na platforme dve vozidlá - Volvo S40 a dodávku Fiat Ducato. Sú autá často prenajímané?

Tak auto ako ktoré a ako kedy. Pri Volve sa jeho vyťaženosť pohybuje na zhruba 30-50% z jeho dostupnosti.

Dodávka Fiat sa cez HoppyGo zatiaľ nevyužila, na tom by som ešte rád popracoval. Jednotlivé autá využívajú aj moji známi ako záložné autá v prípade, že majú vlastné auto v servise.

3) Zdieľanie auta je pre mnoho ľudí citlivá záležitosť. Mali ste nejaké obavy? Čo ich rozptýlilo?

Samozrejme tam isté obavy sú stále, ale ak sa príprava a kontrola nepodcení tak by nemal nastať žiadny problém. Keďže nepožičiavam úplne nové autá ale zhruba 10 ročné, dobre udržiavané a spoľahlivé autá, tak “v hre” nie je až tak veľa.
Na platforme je aj možnosť odmietnutia rezervácie v prípade, že sa vám daná osoba nezdá ako dôveryhodná, prípadne príliš mladá. HoppyGo takisto kryje všetko vlastným poistením a to formou PZP a zastrešuje aj krytie krátkodobých rizík.

4) Riešili ste nejaké problémy ako sú pokuty či nebodaj poškodenie? Ak áno, ako to prebiehalo?

Pokuty áno. Riešili sme to nasledovne – keď prišla pokuta oslovil som HoppyGo a aj vodiča aby ju uhradil. Nedávno mi vlastne prišli financie za pokutu. HoppyGo mi ju preplatillo takže problém bol vyriešený.

5) Ako to vnímate po finančnej stránke? Ide skôr o pokrytie nákladov na prevádzku auta alebo i možný vedľajší príjem?

Momentálne je to skôr na pokrytie nákladov a vrátenie investícií, ktoré som doň dal zhruba pred pol rokom a to:
kompletná výmena bŕzd, rozvodov, spojky, oleju, filtrov, žhaviče a nová baterka.

Auto je na svoj vek v top stave, no pri predaji mi trh nevedel vynahradiť náklady, ktoré som doň investoval. Tak som sa rozhodol pre takéto využitie prostredníctvom HoppyGo.   

6) Máte nejakú vtipnú príhodu s HoppyGo, ktorú by ste s nami chceli zdieľať?

Asi len to, keď ma poprosia vodiči o pristavenie auta niekde zhruba 50 kilometrov od miesta, kde je auto zaparkované a takisto chcú aby som ho na rovnakom mieste následne prevzal. Vodiči si občas neuvedomujú časovú a ekonomickú rentabilitu. 😄

Ak rozmýšľate nad registráciou vlastného vozidla na HoppyGo, môžete si prečítať náš článok o celom procese nižšie.

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stáli na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá rôznych kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: