Po stopách českých tradic – nejkrásnější skanzeny

Vánoce jsou nejen svátky klidu a míru, nebo se to o nich alespoň říká, ale také jsou připomínkou řady tradic. Ať už těch běžných anebo těch, které jste si postupem času sami vytvořili. Letošní vánoční svátky vychází na víkendy, a tak nějak se dá předpokládat, že týden mezi Vánocemi a Novým rokem bude většina z nás dobírat dovolené. A my pro vás máme pár tipů na výlety, které vám připomenou, jak se žilo v dávných dobách.

Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem

Nejstarší český skanzen v Přerově nad Labem jsme pro vás jeli prozkoumat na vlastní kůži. Nachází se asi půl hodiny cesty od Prahy směrem na Mladou Boleslav. Jedná se o čtvrtý největší skanzen v Evropě, s výjimkou severských zemí, a rozkládá se na ploše necelých dvou hektarů. Založen byl roku 1900 majitelem místního panství, rakouským arcivévodou Ludvíkem Salvátorem Toskánským, jeho historie ale sahá až do roku 1895. Na místě se nachází celkem 30 objektů, od chalup, špýcharů a kovárny až po další roubené stavby a lidové památky. V každé budově je umístěna menší expozice, která odkazuje na tradice a zvyky obyvatel z dob dávno minulých. A v době vánočních svátků probíhá také výstava s názvem Lidové Vánoce v Polabí.

Milé dámy průvodkyně nám sdělily, že prohlídka celého skanzenu trvá dvě hodiny. My jsme zvládli projít všechny budovy za necelou hodinku, a to i s fotografickými zastávkami. Pokud se ale na místo vydáte s ratolestmi, určitě vám to bude trvat o něco déle. Letos bude skanzen otevřen ještě od 26.12. do 30. 12., a to vždy od 9 do 16 hodin. Rozhodně ale doporučujeme dorazit na místo nejpozději hodinu před zavírací dobou. 30. 12. se skanzen uzavře a znovu se do něj budete moci podívat až v polovině března 2022. Vstup do skanzenu je zpoplatněn.

Tip HoppyGo: Pokud vám v průběhu návštěvy vyhládne, doporučujeme nasednou do auta a vydat se směrem na východ. Po 8 kilometrech a asi 10 minutách jízdy totiž narazíte na slavnou Hájenku Kersko, kde si můžete dát kance se zelím nebo se šípkovou. Doporučujeme!

Previous slide
Next slide

Muzeum v přírodě Vysočina – Betlém Hlinsko

Že je Vysočina zajímavá sama o sobě, to vám asi říkat nemusíme. Možná jste ale nevěděli, že v Hlinsku a okolí narazíte hned na několik míst, kde na vás dýchne historie. Vezměme to popořádku:

Expozice masopustních obchůzek a masek z Hlinecka – ten má sice s vánočním obdobím pramálo společného, za návštěvu ale určitě stojí. Expozice v domku číslo 362 nabízí ukázku tradičních kostýmů i malou ochutnávku atmosféry této velkolepé události prostřednictvím krátkého dokumentárního filmu a řady fotografií. Součástí expozice je také výtvarná dílnička pro děti, či dokumenty provázející zápis na seznam UNESCO z roku 2010.

Řemeslnická obydlí – roubenky v tomto okruhu, který se rozkládá na pravém břehu řeky Chrudimky v blízkosti centra města, ukazují život a práci drobných řemeslníků v období od druhé poloviny 19. století do počátku století 20. K vidění je například obydlí domáckého tkalce, hračkáře, ševce i jedinečná dílna výrobce ručně sekaných pilníků.

Otevírací doba obou expozic je následující: 26. 12. od 13 do 16 hodin, 27. – 30. 12. od 8:30 do 16:00 a 31. 12. od 8:30 do 13:00.

Muzeum v přírodě obsahuje ještě další část, takzvaný Veselý Kopec. Ten se nachází v blízkosti města, avšak v zimním období je pro veřejnost uzavřen.

Zdroj: Národní muzeum v přírodě

Muzeum lidových staveb v Kouřimi

Posledním místem, které dáváme na seznam, je Muzeum lidových staveb v Kouřimi. Je svým způsobem unikátní, jedná se totiž o jediný nadregionálně zaměřený skanzen v Česku. V krásném prostředí ovocného sadu můžete vidět hned 14 větších památek lidové architektury z oblastí středních, východních a severních Čech. Největší zajímavostí je jednoznačně desetiboká roubená stodola z Durdic u Votic, postavená v roce 1648, která je zároveň nejstarší dochovanou památkou tohoto typu.

Momentálně si v kouřimském skanzenu můžete prohlédnout, jak se žilo na českém venkově v období od začátku prosince do svátku Tří králů. Chalupa z Budče přibližuje atmosféru přástek s tradičním pohoštěním, různé druhy věštění i tajemné obchůzy maškar. Světnice domku z Krchleb ukazuje tradici mikulášské nadílky a rychta Bradlecké Lhoty vás přenese do doby vlastních vánočních svátků. K vidění je částečně vyzdobená světnice s prostředním štědrovečerním stolem, stromkem, betlémem a svatoštěpánskou výslužkou pro služebnou čeleď. K vidění je také připomínka vánočního koledování či připomínka dnes již zapomenutých obyčejů původních německých obyvatel v Podkrušnohoří.

Skanzen v Kouřimi můžete navštívit ve dnes 26. 12. – 30. 12. od 10 do 16 hodin.

Zdroj: Skanzen Kouřim

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: