Nejčastější řidičské chyby které děláte ještě před tím, než se vůbec rozjedete

Většina z nás si nikdy nepřizná, že za volantem děláme chyby. A když už o tom náhodou začneme mluvit, máme sklony přemýšlet nad tím, co děláme špatně při řízení samotném. Umíme správně projet zatáčku? Zvládneme smyk nebo ještě lépe, dokážeme mu předejít? Víme, kdy brzdit? Cítíme se být za všech okolností pány situace?

To všechno jsou dobré otázky a na cestě za tím, abychom se stali dobrými řidiči, bychom si je určitě měli někdy položit. Ale zároveň jimi trochu předbíháme událostem. Všechny tyto chyby totiž děláme až ve chvíli, kdy se rozjedeme a vrhneme se do víru každodenního provozu. Přitom je spousta jiných, na první pohled možná nenápadnějších, ale ve výsledku o nic méně důležitých chyb, které uděláme ještě předtím, než se rozjedeme.

Nechme si tedy vyšší školu řízení na příště a pojďme se podívat na nejčastější chyby, které v autech děláme předtím, než vůbec vyrazíme.

Bez péče to nejde

Moderní auta už dávno nevyžadují, aby jejich šofér byl zároveň tak trochu mechanik. Není nic divného na tom, že nejspíš neumíte vyměnit žárovku, olej vám mění v servisu a výměna svíček je pro vás něco jako operace slepého střeva. Ostatně jestli máte auto z tohoto století nebo dokonce z tohoto desetiletí, pravděpodobně se vůbec nepočítá s tím, že byste se o výše zmíněné úkony vůbec pokoušeli.

Přesto je však automobil komplikovaným zařízením, které vyžaduje občasnou péči. Zvláště pokud je to automobil, se kterým nejezdíte pravidelně na kontrolu, jestli je všechno jak má být. Než vyrazíte s půjčeným autem, ujistěte se, že jsou všechny pneumatiky nafouknuté tak, jak je doporučeno (podle štítku umístěného obvykle ve dveřích řidiče nebo pod víčkem nádrže), jestli světla opravdu svítí, blinkry blikají a klakson troubí, a zda automobil obsahuje všechny potřebné kapaliny. Nebo přinejmenším kapalinu do ostřikovačů, pokud je u daného modelu kontrola oleje či chladící kapaliny pro laika příliš komplikovaná.

Můžete tak předejít spoustě stresu a nepříjemností, které by přinesl nečekaný problém na cestách.

Čistota, půl zdraví?

Někteří z nás si libují v naleštěné karoserii, do auta se div ne zouvají a sbírka leštících prostředků patří mezi jejich oblíbené hračky. Jiní jsou zase nejspokojenější, když má jejich teréňák bahno i na střeše. Pokud patříte do první kategorie, asi vám nemusíme vysvětlovat, pokud jste v té druhé (nebo někde mezi), pak neškodí připomenout, že čistota není u auta jen otázkou estetickou.

Než někam vyrazíte – a to platí zvláště v zimních měsících – věnujte chvilku kontrole toho, že jsou přiměřeně čisté alespoň ty důležité části automobilu. V první řadě samozřejmě potřebujete vidět ven. Proto chcete mít nejen čelní sklo, ale i boční a zadní okna očištěná v celé ploše. A pokud napadl sníh, potřebujete se ho zbavit nejen na oknech, ale i na kapotách a střeše, jinak riskujete, že se ocitne zpátky ve vašem výhledu.

Není však důležité jen vidět, ale i být vidět. Takže si zkontrolujte a případně omyjte i všechna světla a nezapomeňte ani na registrační značku. Policisté jsou sice často milí lidé, ale povídat si s nimi zbytečně asi nechcete.

Pořádně si na to sednout

Možná si říkáte, že to, jak si sednete, přece ovlivňuje jen vaše pohodlí. Nic nemůže být dál od pravdy. Správná pozice za volantem je naprostý základ toho, abyste měli plnou kontrolu nad vozem. Pokud se v autě budete válet jako na gauči nebo naopak nervózně posedávat na krajíčku sedačky s očima přilepenýma na čelním skle, budete nebezpeční sobě i svému okolí.

Správná pozice za volantem je složité a obsáhlé téma, kterému se určitě budeme podrobně věnovat někdy příště. Ale pojďme se podívat alespoň na úplné základy.

  1. Neválejte se. Nastavte si opěradlo co nejvíce vzpřímeně vám přijde snesitelné. Tak budete mít mnohem lepší cit pro pohyby auta a lépe vycítíte přicházející smyk.
  2. Ani moc blízko, ani moc daleko. Ideální vzdálenost od volantu je tak, aby byly vaše ruce v lokti ohnuté zhruba o 45 stupňů (tedy na polovině cesty mezi nataženou rukou a loktem do pravého úhlu). Tak budete mít nejlepší šanci ovládat volant v celém rozsahu otáčení, s minimálním přehmatáváním.
  3. Obouruč! Jedna ruka na vršku volantu a druhá na loketní opěrce je možná frajerská, ruka v klíně držící volant dvěma prsty je možná pohodlná, ale pokud máte auto opravdu ovládat, držte volant oběma rukama v pozici „tři čtvrtě na tři“.
  4. Zrcátka! Součástí nalezení správné polohy v autě jsou i zpětná zrcátka. Nezapomeňte si je seřídit, než vyrazíte. V těch bočních byste pokud možno vůbec neměli vidět boky karoserie – jen tak minimalizujete „mrtvý úhel“ po stranách auta.

Budiž světlo

Mnoho moderních aut je vybaveno automatickým zapínáním světel po startu, což vás zdánlivě zbavuje starostí o to, jestli svítíte nebo ne. Ne vždycky to ale je tak jednoduché. Rozšířeným nešvarem je jezdit i za šera nebo jinak snížené viditelnosti jen se světly pro denní svícení. Mnoho řidičů zapomíná, že světla pro denní svícení svítí jen vpředu a zezadu vás tak dělají téměř neviditelnými. Nezapomeňte proto rozsvítit potkávací světla kdykoliv máte pocit, že viditelnost není úplně optimální!

Příště se podíváme na to, jaké chyby možná děláte za jízdy!