Cestování na divoko a spaní v autě

Cestování na divoko po ČR: Jak na spaní v autě

Zatoužili jste po dobrodružství a potřebujete udržet cestovní náklady co nejnižší? Check-in a check-out v hotelu není vaše nejoblíbenější činnost? Putování „na divoko“ po Česku vám zajistí dovolenou plnou svobody bez přehnaného plánování. Léto je na takový roadtrip ideální. Kdo by se nechtěl vzbudit s výhledem na hory nebo les?

JAK VYBRAT AUTO

Typ automobilu ovlivní zásadně komfort vaší cesty. Na divoko můžete republiku brázdit i v osobním autě. Přibalte nafukovací matrace a deky, které vám vyrovnají hrboly u sklopených sedaček. Důležitá je délka vozu, abyste se mohli pohodlně natáhnout. Předem si vyzkoušejte, jak se vám v autě leží a nezapomeňte, že ve stejném prostoru potřebujete skladovat i vybavení.

Sofistikovanější možností jsou osobáky s auto matrací na míru. Jak už napovídá název, jedná se o matrace, které jsou speciálně upraveny přesně na vnitřní rozměry zvoleného vozu. Výsledek je potom velký prostor na spaní, který je bez hrbolů a dá se na něm pohodlně odpočívat. Na HoppyGo máme jeden vůz, který je vybavený těmito matracemi – Škodu Octavii Combi. 

Na vrcholu potravního řetězce jsou samozřejmě obytné dodávky a campervany. Pohodlně se v nich vyspíte a pokud nepřeje počasí, tak nabízejí dobré útočiště. Cestování si tak bezpochyby více užijete. Pokud ale nemáte vlastní “obytňák”, tak potom nastražte uši. Na HoppyGo je celá řada super camperů. 

Například na platformě najdete Volkswagen Transporter se stylovou kempingovou vestavbou VISU. Za 10 vteřin uděláte z pohodlné postele plnohodnotný pracovní prostor nebo útulné místo na večeři, když zrovna venku prší. Díky výklopným lavicím máte navíc neustále přístup ke všemu, co si vezete.

Tím ale výčet samozřejmě nekončí. Majitelé nabízí na HoppyGo zhruba 30 dalších camperů. 

Pronájem obytné dodávky

KDE ZAPARKOVAT

Máte tyto možnosti:

  1. Využít autokemp
  2. Zaparkovat na tzv. stellplatzech, což jsou oficiálně vymezená zpevněná místa, kde mohou parkovat obytná auta zadarmo, nebo za  poplatek
  3. Zastavit na neznačeném veřejném místě
  4. Dohodnout se s majitelem soukromého pozemku
  5. Zaparkovat na parkovacím místě a přespat mimo auto

STÁHNĚTE SI NA POMOC APLIKACI

Komunita lidí cestujících na divoko se stále rozrůstá a většina se ráda podělí o své zkušenosti. Vznikly tak aplikace, které tento typ cestování značně ulehčují například Park4Night shromažďuje informace od zkušených cestovatelů a ukáže vám, kde najdete poblíž vaší trasy vhodné místo k přespání. A českých lokací je v ní požehnaně. 

PRONAJMĚTE SI KUS RÁJE

Pronájem auta na výlet

Znáte projekt bezKempu? Pokud nejste fanoušky autokempů a chcete přenocovat na nějakém opravdu zajímavém místě, spěchejte na jejich stránky. BezKempu propojuje majitele nejrůznějších pozemků a lidi, kteří si za mírný poplatek plochu pronajmou. Vyspěte se ve švestkovém sadu, mezi vinohrady nebo na hrázi rybníka. U každého nabízeného místa najdete informaci, zda zde mohou parkovat obytná auta.

Pronájem auta na výlet po Česku

CO VZÍT S SEBOU

Na spaní můžete zvolit spacák, klidně si ale dopřejte peřiny. Mějte na mysli noční teploty, které vás čekají. Například VISU vestavba zahrnuje i nezávislé topení, díky kterému si budete moci vyrazit na divoko i za chladnějšího počasí. Neměla by chybět baterka a pitná voda pokud nemáte filtrační láhev, z jezer a potůčků pít nedoporučujeme. Myslete na síťky proti hmyzu na okna, ať si můžete během spaní i větrat a neprobudíte se jako jeden velký pupínek. 

CHOVEJTE SE OHLEDUPLNĚ

Buďte ohleduplní jak k přírodě, tak k lidem žijícím v okolí. Snažte se nedělat hluk. Nenechávejte na místech odpadky a biologický odpad zahrabejte. Nekácejte stromy a neničte okolní porost. Buďte extrémně opatrní při rozdělávání ohně, v Česku stále vládnou sucha a požár vznikne z neuhašeného ohniště raz dva. V lese však mimo vyhrazená oficiální místa oheň vůbec nezakládejte. Základní pravidlo cestování na divoko zní opustit místo ve stejném nebo lepším stavu, než ve kterém jste ho objevili. 

Už si vysníváte trasu svého roadtripu? Ideální čas na dobrodružství je teď. Půjčte si jeden z camperů na HoppyGo, sbalte nejnutnější věci a vyrazte za dobrodružstvím!

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 1800 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše. 

Obytné dodávky a vanlife zajisťují úplně jiné a nové zážitky z cestování. Když už ale člověk má “obytňák”, musí umět

Sdílejte tento článek na: