Kurzy bezpečné jízdy

Chcete mít jistotu, že zvládnete svůj vůz v krizových situacích či za komplikovaných klimatických podmínek? Potom můžete zvážit kurz bezpečné jízdy, který vás připraví na vypjaté situace za volantem. Celý výcvik probíhá na volné ploše polygonu, nemusíte tak mít strach o sebe nebo své auto.

Kurzy bezpečné jízdy se hodí pro řidiče všech věkových kategorií. Je možné je zakoupit i ve formě dárkových voucherů, takže pokud nevíte čím podarovat vaše blízké na Vánoce, můžete se tímto příspěvkem inspirovat.

Zdůrazňujeme, že s půjčenými vozy z platformy HoppyGo je přísně zakázáno jezdit na okruhu. Tento článek je určen pro majitele a majitelky aut, kteří si chtějí zlepšit svoje řidičské schopnosti a poznat blíže svůj vůz. Alternativně je také možné půjčit si vůz u společností, které tyto kurzy pořádají.

Co je vlastně škola bezpečné jízdy?

Nejpopulárnějším druhem výcviku pro zlepšení řidičských schopností je všeobecně uznávaná škola bezpečné jízdy – mezi řidiči známá spíše jako “škola smyku”. Možná se ptáte, z čeho se skládají takové lekce?

Základem školy bezpečné jízdy jsou dvě části – teoretická a praktická. Podle volby kurzu může teoretická část trvat od několika desítek minut až po několik hodin. Instruktoři s vámi proberou témata jako je působení odstředivých sil na auto během různých situací, fyzikální zákony brzdění či faktory ovlivňující přilnavost vozovky.

Následně přichází praktická část, kde naučenou teorii přetavíte v praxi během ostré jízdy na polygonu. Na základě rozsahu kurzu může tato část zabrat hodinu až půl dne. Typicky tato část zahrnuje ovládání vozu v nedotáčivém i přetáčivém smyku, řízení za snížené adheze (např. aquaplanningu) či jízdu zručnosti mezi kužely.

Zdroj: polygonbrno.cz

Příklad z mosteckého polygonu

Na příklad typického kurzu bezpečné jízdy se můžeme podívat do Mostu. Trénink probíhá na místním polygonu a celkově zabere zhruba 7 hodin i s pauzou na oběd. Skládá se z teoretické části (2 hodiny) a praktických jízd (4 hodiny). Navíc pokud nevlastníte auto, místní škola vám jej může pronajmout.

Během kurzu se například dozvíte, jak se správně připravit ještě než vyrazíte na testovací trať. Zde instruktoři například řeší správnou pozici za volantem. Během jízdy na polygonu vás nemine ani simulace náledí či souvislé vrstvy sněhu na vozovce nebo nechvalně známého aquaplanningu. Účastníci také trénují nouzové brzdění nebo přesnou jízdu mezi kužely.


Zdroj: norhtwestconvention.cz

Nabídka speciálních kurzů

Řada společností, která nabízí kurzy bezpečné jízdy, se zaměřuje i na jiné typy lekcí pro řidiče. Příkladem mohou být speciální kurzy pro dámy, které kladou důraz na pohodovou atmosféru pro něžné pohlaví a posílení sebevědomí za volantem.

Také existují kurzy pro seniory, které jsou určeny jak pro starší a pokročilé, tak pro sváteční řidiče. Usnadní orientaci v nových vyhláškách, změnách v pravidlech silničního provozu a celkově pomohou zlepšit řidičskou kondici v moderním provozu.

Naproti tomu mohou aktivní řidiči využít lekce defenzivní jízdy. Zde se účastníci učí, jak předcházet vzniku nebezpečných situací na silnicích.

Pro vybodované řidiče mohou kurzy znamenat legální návrat na silnici. I pro ně totiž existují lekce, které jim pomohou zbavit se jejich špatných řidičských návyků. A absolventům bude po dokončení kurzu umazána část bodů.

Zdroj: polygonbrno.cz

Kolik stojí kurzy a kde je absolvovat?

Kurzů bezpečné jízdy je celá řada, jejich rozsah i obsah se různí. Obecně vás však kurz vyjde od 1800 Kč až po 6000 Kč v případě komplexnějšího tréninku. 

Kurzy nabízí celá řada společností, namátkou vám pár představíme. Například na polygonu v Hradci Králové funguje společnost S-drive. Pokud jste z Pardubic, potom můžete zkusit školu ESSA. Jejich kurzy probíhají ve Sportovním a výcvikovém areálu ÚAMK ČR. Společnost Dekra organizuje kurzy v akreditovaných centrech bezpečné jízdy ve Vysokém Mýtě a Třinci. Kromě těchto areálů, se lze objednat i do kurzů v Jihlavě, Ostravě, Sosnové u České Lípy, v Mostě či Příbrami. Školu lze samozřejmě absolvovat na vyhlášeném polygonu v Brně, kde máte možnost si vůz také pronajmout. Nesmíme zapomenout na Prahu. V hlavním městě republiky je také Driving Academy, zaměřená na výuku sportovnější jízdy.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 1800 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše. 

Chcete si přečíst tipy na bezpečnou jízdu v zimě nebo přípravě vozu na toto roční období? Mrkněte na odkazy pod textem.