Tipy na krásné túry v ČR

Mnoho českých turistů vyráží za treky na Slovensko, do Alp či dále. Několik krásných treků najdeme i v České republice. A zde si ukážeme tipy na krátké i dlouhé výlety, které můžete podniknout v tuzemsku.

Výšlap na Oblík

Začneme na jihu Česka, konkrétně v Národním parku Šumava. Tady jsme narazili na skvělý okružní trek, který je velice snadný a zabere vám zhruba 5 hodin pozvolné chůze, během kterých nastoupáte dohromady něco kolem 400 výškových metrů. Túra se tedy hodí pro všechny věkové kategorie.

Trasa začíná na parkovišti Mechov, kousek od obce Srní. Po žluté, následně zelené a modré stezce vystoupáte na nejvyšší bod celé trasy, horu Oblík (1225 m.n.m.). Tady si můžete užít perfektní výhledy do okolí.

Z Oblíku se můžete vrátit zpět na trasu a po modré pokračovat k Tmavému potoku a následně k rozcestí Pod Oblíkem. Alternativně můžete vyrazit z vrcholu po neznačené stezce. Po cestě  také můžete navštívit rašeliniště Tříjezerní slať, které určitě stojí za menší odbočku. Následně se po modré značce vrátíte zpět k parkovišti.

S vyjímkou obce Srní není na okruhu žádná restaurace nebo možnost občerstvení, musíte si tak zabalit dostatek vody a jídla dle potřeby. 

Výhled z 0blíku
Zdroj: Treky.cz
Tříjezerní slatě
Previous slide
Next slide

Svatojánský okruh

Tato trasa je má oblíbená, šel jsem ji snad dvacetkrát. Stejně jako u výstupu na Oblík je tato trasa opravdu snadná. Je ještě kratší, ujdete ji za zhruba 3 hodiny a začíná kousek za Prahou, v obci Svatý Jan pod Skalou – jedním z důležitých bodů na pouti do Santiaga de Compostela. Je tedy opravdu dostupná.

Auto můžete zaparkovat ve Svatém Janu. Parkoviště je zde placené. Alternativně můžete začít a skončit v Hostími. Před túrou doporučujeme navštívit klášter a jeskyni poutníka Ivana, který zde přebýval v druhé polovině 9. století. Kníže Bořivoj na místě později nechal postavit kapličku a v polovině 11. století zde byl postaven klášter.

Samotný okruh začíná po červené za klášterem strmě do kopce ke „křížku“. Tohle je zdaleka nejtěžší část túry, kdy musíte vystoupat do strmého kopce. Odměnou vám ale bude skvělý výhled od kříže na Svatý Jan a klášter. 

Po Svatojánském stezce pokračujte k Solvayovým lomům, kde najdete mimo jiné hornický skanzen. Postupně se dostanete až do obce Hostím. Určitě navštivte místní hospodu U Krobiána, jídlo i atmosféra jsou vždycky super (pokud byste si ale chtěli dát něco až na konci, tak potom restaurace Obecná Škola v Svatém Janu je ideální místo).

V Hostími máte dvě možnosti. Můžete jít podél silnice asi 1,5 km zpět do Svatého Jana. Jestli se ale chcete ještě trochu projít, můžete nad Hostimí vyrazit po polní cestě a ta vás také dovede do cíle. Odměnou bude ještě jedna vyhlídka na klášter.

Svatý Jan pod Skalou
zdroj: www.treky.cz
Výstup na vyhlídku
Previous slide
Next slide

Na Praděd a zpět

Z Čech se přesuneme na Moravu, konkrétně do Jeseníků a rovnou na nejvyšší bod tohoto pohoří – Praděd (1491 m.n.m.). S 22 kilometry a zhruba 8 hodinami chůze tato trasa patří mezi ty náročnější. Výhledy rozhodně ale stojí za to. Během dnů s dobrou viditelností uvidíte z Pradědu celé Jeseníky, přečerpávací nádrž Dlouhé stráně, a dokonce i Sněžku nebo Radhošť.

Máte několik možností, jak vyrazit na trasu. Populární je začátek v Karlově Studánce, tady můžete nechat auto a vydat se po modré k chatě Barborka, kde nastoupíte na červenou značku, ta sleduje hřebenovku Jeseníků. Po cestě jen krátce odbočíte znovu na modrou, která vás dostane na vrchol Pradědu. Určitě nemiňte výstup na vysílač. Vyhlídková platforma v 60 metrech ještě umocní místní výhledy.

Po dosažení nejvyššího bodu trasy se vrátíte na červenou a dojdete po ní až na chatu Švýcarna, kde se vydáte po modré značce zpět do údolí a obce Vidly. Poslední část trasy vede bohužel po silnici zpět do Karlovy Studánky, naštěstí není příliš frekventovaná.

Výhled na Jeseníky
Rozhledna na Pradědu
Previous slide
Next slide

Krkonošská hřebenovka

Naše nejvyšší pohoří je velice známé mezi pěšími turisty, milovníky cyklistiky, lyžaři i běžkaři. Z tohoto důvodu je tato oblast celkem exponovaná. I tak místní hory a treky určitě stojí za návštěvu.

Jako poslední tip jsme se rozhodli vám představit dvoudenní až třídenní přechod z Harrachova na Pomezní boudy. Myslíme si, že se tento přechod může směle řadit mezi další krásné treky v Evropě a určitě stojí za to si tuto trasu projít.

Jde o nejtěžší túru ze všech zmiňovaných s nejvyšším převýšením a samozřejmě nejdelší trasou – cca. 40 kilometrů. I tak je ale trasa vhodná i pro děti a méně zdatné turisty. V případě potřeby je možné trasu rozdělit na tři dny. Především během sezóny doporučujeme rezervovat místa v chatách, kde byste rádi přespali.

Můžete začít podle svého uvážení v Harrachově nebo jít přechod opačně a začít na Pomezních Boudách. S první možností po cestě minete krásné Mumlavské vodopády a dáte se na stezku česko-polského přátelství, čímž se dostáváte na hřeben Krkonoš. Po cestě minete několik boud, které jsou ideálním místem pro přespání. Krátce se také podíváte na polskou stranu před výstupem na Sněžku. Celou trasu provází krásné výhledy na pohoří, ledovcová jezírka Wielki a Maly Staw. Ze Sněžky se můžete dostat zpět do údolí k Horní Úpě a Pomezním Boudám, které jsou cílem této túry.

Sněžka
Zdroj: svetoutdooru.cz
Jezero Wielki Stan
Previous slide
Next slide

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem. 

Sdílejte tento článek na: