Jak a kde se rozloučit s rokem 2020

Vládní PES přehazuje 4. a 5. stupeň opatření tam a zpět. Nám začíná být jasné, že typické oslavy Nového roku prostě letos neproběhnou. Není ale třeba věšet hlavu, můžeme dát sbohem roku 2020 i jinými způsoby. Mrkněte na naše tipy!

Silvestr na túře

Túry a výšlapy na Silvestra nebo na Nový rok jsou celkem známou záležitostí a byť letos organizované akce tohoto typu neproběhnou, není důvod někam nevyrazit po vlastní ose.

Pokud se rozhodne oslavit konec roku 2020 na nějakém kopci, nezapomeňte se na takový výlet „vyzbrojit“ kvalitním oblečením, čelovkami a dobrou obuví.

Milešovka

V minulosti považována za nejvyšší horu českých zemí, Milešovka je skvělou destinací na pěší výlet. Se svými 836 m. n. m. to není žádný velikán, vynahrazuje to ale nádhernými výhledy na Krušné hory, Krkonoše, Prahu či Šumavu. Za dobrých podmínek jsou vidět i Alpy.

Na její vrchol vede několik pěších tras. Můžete začít v obci Milešov, odkud se po červené značce dostanete až k observatoři. Tato varianta je ale poměrně strmá. Pokud byste chtěli zvolit snazší cestu, začněte v Černčicích nebo Bílém Újezdě a dejte se po modré.

Nezapomeňte také teplé oblečení, Milešovka je totiž největrnějším místem České republiky a každoročně zaznamenává nejvyšší počet bouří v tuzemsku.

Písek a Mehelník

Nedaleko od Písku se každý rok pořádá tradiční výstup na místní dominantu, horu Mehelník. Bohužel jako jiné akce je organizovaný pochod letos zrušen. Vy můžete uctít tradici i tak a jít na túru po vlastní ose.

Velký Mehelník je se svými 633 m. n. m. nejvyšším bodem Píseckých hor a nabízí krásné výhledy do okolí. Navíc historie tohoto kopce je velice zajímavá, podle archeologických nálezu byl tento vrcholek osídlen v pozdní době kamenné a následně době bronzové.

Cest na vrchol je celá řada. Doporučujeme trasu naplánovat tak, abyste prošli i větší část Píseckých hor.  Stojí to za to. Výlet můžete kombinovat i s návštěvou Písku, který se pyšní nejstarším dochovaným mostem v ČR.

České Švýcarsko

O Českém Švýcarsku zde píšeme často, je to naše oblíbená destinace. Slyšeli jste někdy o Růžovém vrchu, nejvyšším bodě tohoto národního parku? Tento kopec si díky své mohutnosti vysloužil přezdívku Děčínská Fudžijama, po japonské hoře Fudži.

Na rozdíl od jiných vrcholků nenabízí „Děčínská Fudžijama“ výhledy do okolí. Celý kopec je totiž pokrytý lesem. Na vrchol se můžete dostat více způsoby. Jedním z nich je cesta z obce Růžová. Odtud se vydáte po žluté značce až na vrchol. Doporučujeme navštívit i nedalekou stejnojmennou rozhlednu.

 

Zdroj: kudyznudy.cz
Previous slide
Next slide

Brno a Babí Lom

Kousek za Brnem v Drahanské vrchovině najdete horu Babí Lom s rozhlednou na vrcholu. Ta je přístupná i za současných podmínek. Odměnou za výšlap je krásný výhled na Českomoravskou vrchovinu, Ždárské vrchy i část Brna se Špilberkem. Vsadíme se, že na silvestrovské ohňostroje v moravské metropoli bude odsud hezký pohled.

Na Babí Lom se dostanete nejlépe z obce Lelekovice. Odsud vyrazíte po červené značce a zhruba dvoukilometrové stoupání vás dovede až k rozhledně.

Žďárské vrchy

Z Brna se přesuneme na Vysočinu, konkrétně do Žďárských vrchů. Této přírodní rezervaci jsme se na našem blogu již věnovali, konkrétně v našich tipech na jednodenní pěší výlety jsme pro vás našli 11 kilometrů dlouhý okruh, který najdete v tomto článku.

Tím ale krásné kouty tohoto CHKO nekončí, neboť se také můžete vydat na Devět Skal, místní nejvyšší bod. Hora si vysloužila tento název kvůli řadě roztroušených geologických útvarů. Dohromady vytvářejí skalní město s menším labyrintem. Najdete zde i vyhlídku a za dobrého počasí uvidíte Kralický Sněžník nebo Krkonoše.

Na vrchol vede řada tras, pokud chcete zvolit středně náročnou variantu, doporučujeme nechat auto v obci Křižánky a následně se vydat po modré turistické značce. I s návštěvou skalního labyrintu vám výlet zabere zhruba 3 hodiny.

Silvestr na běžkách

Sjezdovky jsou zavřené. O to je větší důvod vyrazit do bílé stopy. Díky klesajícím teplotám se zlepšují podmínky a my si myslíme, že oslavit Silvestra na běžkách je skvělý nápad.

O běžkách jsme již napsali rozsáhlý příspěvek na našem blogu. Jsou zde další tipy, kam vyrazit nebo návody, jak zjistit aktuální stav běžeckých tras.

Kam vyrazit na běžky

Jizerská magistrála

Pokud běžky, tak Jizerky. Jizerská magistrála je v podstatě volbou na jistotu. Pohoří nabízí zhruba 180 kilometrů běžeckých tras a ideální kombinaci tu najdou začátečníci i pokročilí. Trasy jsou navíc pravidelně strojově udržovány, nemusíte tak míst strach, že budete muset prošlapovat nové cesty.

Můžete si vybrat z několika nástupních míst. Nejznámější je jistě Bedřichov, můžete zkusit vyrazit také například od přehrady Souš, Hrabětic, Smědavy, Jizerky nebo Horního Polubného. Mapu magistrály najdete tady.

Kladské pomezí

Kraj, který nadchne členitou krajinou s fotogenickými zákoutí, systémem historických opevnění a krásnými výhledy by neměli opomíjet ani milovníci běžek. Za dobrých sněhových podmínek nabízí region zhruba 300 kilometrů upravovaných tras.

Okruh si zde může najít každý podle svého gusta a úrovně. Mapu běžeckých tratí můžete najít v tomto odkazu, popis jednotlivých tras a výletů potom tady.

Valašsko a Beskydy

Dalším krásným místem pro běžkaře je určitě oblast kolem Rožnova nad Radhoštěm. Zejména potom dobře udržované úseky v okolí Velkých Karlovic, které čítají kolem 80 kilometrů. Ve vyfrézované stopě se dá odsud dostat přes Beskyd a Soláň až do Vsáckého Cábu.

Mapu se všemi trasami v této oblasti najdete zde.

Lužické hory

Výborná dopravní dostupnost a slušné běžecké tratě – to je určitě pár důvodů proč strávit Silvestr v Lužických horách. Za dobrého počasí si navíc budete moct vychutnat nádherné výhledy na Jizerské hory, Ještěd nebo třeba České Švýcarsko.

Tratě najdete v blízkosti obcí Polevsko, Kytlice nebo Svor. Mapa místních bílých stop je k vidění zde.

Silvestr s dětmi

Chcete si užít Silvestr se svými ratolestmi, ale nevíte, kam za současných podmínek můžete s dětmi vyrazit? I tomuto tématu jsme se na našem blogu už věnovali a celý článek najdete zde. Informace shrneme i tady.

Pohádkové stezky pro ty nejmenší

V tuzemsku je řada stezek určená pro malé děti. Tyto trasy chytře kombinují tzv. pohádkové zastávky a naučné texty ve formě tabulek kolem cesty. Typicky měří pouze pár kilometrů a jsou vhodné také pro kočárky. 

Pohádkové stezky je možné najít opravdu ve všech koutech Česka. Například v Krkonoších najdete stezku Malé Úpy, na Vysočině Putování malého človíčete nebo na Šumavě Pohádkovou zemi Brčálník. Tímto ale výčet nekončí, podobná místa najdete i na Mostecku, Hradecku nebo Bruntálsku. 

Zdroj: mesto-albrechtice.cz

Rybolov pro děti

Na rozdíl od jiných aktivit je rybolov za současných podmínek povolen, což nás přivádí k další možnosti, jak oslavit konec roku (nebo jeho začátek).

Na Pardubicku můžete vyrazit do areálu Lazní Bohdaleč. Nachází se zde soukromý revír plný ryb. Za 150 Kč získáte povolenku a můžete si půjčit i vybavení. Ryby se vždy po chycení vrací zpět do vody. 

Svoji návštěvu musíte předem ohlásit. Všechny detaily i instrukce najdete v tomto příspěvku.

Sochařská výstava pod širým nebem na Kokořínsku

Chybí vám galerie a muzea? No tak upřete zraky ke svým monitorům, neboť následující místo budou milovat děti i milovníci umění. Hluboko v kokořínských hvozdech se totiž nacházejí neuvěřitelná sousoší, která jsou vytesaná přímo do místního pískovce sochařem Václavem Levým.

Malá oblast v kokořínských lesech schovává celou řadu impozantních děl. Mnoho z nich vyobrazuje známé osobnosti z historii českých zemí, najdete tu například Jana Žižku nebo blanické rytíře.

Další detaily včetně instrukcí, jak se na místo dostat najdete zde.

Zdroj: wikipedia.cz

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 1800 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše. 

Zaujali váš běžky a rádi byste se dozvěděli více? Nebo je libo další nápady na jednodenní pěší výlety? Co takhle seznam zajímavých rozhleden, která jsou i teď otevřené? Mrkněte na články pod textem.


Sledujte nás na Instagramu