Lom kosov

Kde najít nejlepší koupání v lomu?

Plánujete letní výlet a hledáte místo, kde si užijete koupání v čisté vodě a klidné přírodě? V tomto článku vám představíme pět malebných lomů v Česku, které jsou ideální pro letní relaxaci. Ať už jste z jižních, středních, nebo východních Čech, máme pro vás tipy na krásná místa, kam se snadno dostanete autem a kde si můžete užít den plný osvěžení a pohody.

Lom Řídelov (Vysočina)

Lom Řídelov na Telčsku je dnes oblíbeným místem pro koupání a potápění s maximální hloubkou 15 metrů. Okolí lomu, zarostlé břízami, smrky a borovicemi, připomíná kanadské scenerie z filmů. Průzračná voda s viditelností až 15 metrů přitahuje potápěče z potápěčského klubu v Třešti. K lomu se snadno dostanete z okresní silnice v Řídelově směrem k hájovně, kde mezi stromy uvidíte vodní hladinu a potápěčskou chatu.

Řídelov

Lom Šífr (Moravskoslezský kraj)

Nedaleko obce Velké Heřmanice, na půl cesty mezi Bruntálem a Opavou, se nachází břidlicový lom Šífr. Tento lom je vyhledáván pro svou průzračnou vodu, která je ideální pro koupání a šnorchlování. Autem se dostanete až k lomu, kde je dostatek místa pro parkování, což z něj dělá skvělé místo pro celodenní výlet. Jezero dosahuje hloubky až 36 metrů a na jeho dně se nachází památník československého experimentu s dlouhodobým pobytem člověka pod vodou z roku 1967. 

Lom Šífr

Lom Kosov (Středočeský kraj)

Lom Kosov, situovaný nedaleko Berouna, je známý svou překrásnou modrou vodou, která láká návštěvníky z blízkého i dalekého okolí. Přístup k tomuto lomu je velmi jednoduchý, což usnadňuje plánování spontánních výletů, vstup je zakázán, ale můžete na výlet alespoň na krásné výhledy (mrk mrk).

Lom Horní Cerekev (Vysočina)

Tento lom, který je zatopený od roku 1980, se nachází mezi Pelhřimovem a Jihlavou. Nabízí jedno z nejčistších koupání na celé Vysočině a je populární i mezi potápěči, kteří na jeho dno rozmístili různorodé sochy. Nachází se přímo v obci Horní Cerekev a proto je velmi jednoduše přístupný, což také znamená že je dobré vyrazit brzo, abyste našli místo na parkování.

Lom Horní Cerekev

Lom Hradišťský Vrch (Plzeňský kraj)

Situovaný nedaleko Konstantinových lázní, tento lom vyniká svým tvarem velké tlapky psa. Jeho písčitá pláž a stánek s občerstvením jsou v letním období velkými výhodami. Hloubka dosahuje až 13 metrů a viditelnost je zde obvykle cca 4 metry. Můžete s sebou vzít i své psí parťáky pod pomínkou, že zůstanou na vodítku. Vedle lomu jsou dokonce 2 parkoviště a v okolí také turistické stezky i krásné výhledy.

Lom Konstantinovy lázně

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit, s majiteli, kteří své auto nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu nebo si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1500 vozů různých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými nebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.