Kam vyrazit na jarní výlet

Jaro je v plném proudu a s ním přichází touha po dobrodružství a objevování nových míst. Naše republika nabízí řadu malebných a fascinujících lokalit, které stojí za to prozkoumat. Pokud máte rádi přírodu, historii a nezapomenutelné zážitky, připravili jsme pro vás seznam sedmi tipů na jarní výlety, které nejenže osvěží vaši mysl, ale také vaše smysly.

Přírodní park Mikulčický luh

Pokud máte rádi klid a pohodu, nenechte si ujít návštěvu Přírodního parku Mikulčický luh. Tento malebný park se nachází poblíž soutoku Moravy a Dyje a nabízí nádhernou krajinu se zachovanou původní lužní faunou a flórou. Pro milovníky ptactva je to také skvělé místo k pozorování různých druhů ptáků a jedna z posledních hnízdních kolonií volavek popelavých a čápů bílých u řeky Moravy. Nedaleko naleznete také trojmezí Česko – Slovensko – Rakousko nebo rozsáhlé pohraniční opevnění na rakouské hranici z let 1935-1938.

Jezírko v Mikulčickém luhu

Hrad Bouzov

Romantický Hrad Bouzov je považován za jeden z nejkrásnějších hradů v České republice. Jeho malebná poloha a impozantní architektura lákají návštěvníky k procházkám a odpočinku v přírodě. Pro milovníky historie je zde také možnost prohlídky hradních komnat a expozic, které přibližují život na hradě v minulých stoletích.

Se svou osmipatrovou strážní věží je hrad zvenku opravdu impozantní stavbou, ale uvnitř nalezneme pohodlné zdobené interiéry, obložené dubovým dřevem. Hrad však vždy nevypadal jako z pohádky, svou finální podobu a ikonickou věž získal až při romantické přestavbě mezi lety 1895 – 1910, jež mu dala typický jihoněmecký vzhled.

Pohled na Hrad Bouzov

Rezervace divokých koní Na Plachtě

Pro zážitek, který vám zůstane v paměti navždy, se vydejte do rezervace divokých koní Na Plachtě u Hradce Králové. Tato unikátní lokalita je domovem volně žijících koní, kteří zde žijí v přirozeném prostředí. Procházka po rezervaci vás z okraje Hradce Králové přemístí do světa divoké přírody a umožní vám pozorovat tyto majestátné tvory. Koně jsou druhu Exmoorský pony, což je druh, jež má nejblíže původním vyhubeným koňům. Na Plachtě je jedno z prvních míst v ČR, kde byli do přírody vypuštěni dívocí koně jako nástroj obnovy přírozených stepních ekosystémů.

Pasoucí se Exmoorští pony

Poutní místo a klášter Sv. Jan pod Skalou

Tato malá obec skrytá v srdci CHKO Český Kras nabízí útočiště pro výletníky hledající méně frekventovanou atrakci v Českém Krasu a krásné výhledy do okolní krajiny. Dominantou této lokace je Svatojánská skalní stěna tyčící se nad benidiktinským klášterem dostavěným v roce 1731. Od 18. století do dob komunismu byl klášter a stezka nad ním vyhledávaným místem poutníků. Pro milovníky geologie se poblíž nachází také Hornický skanzen Solvayovy lomy, kde se můžete svézt důlním vláčkem nebo přinaučit o těžbě vápence. 

Klášter Sv. Jan pod Skalou

Průhonický zámek a park

Tip, který je asi spíše připomínkou než tipem, je Průhonický zámek a přilehlý park. Zaslouženě patří na seznam kulturního dědictví UNESCO a zaručeně nadchne každého nového i navracejícího návštěvníka. Jeho romantické zákoutí, malebná jezírka a kvetoucí zahrady lákají návštěvníky k procházkám a odpočinku. Pro milovníky botaniky je zde také možnost obdivovat bohatství rostlinných druhů z celého světa, jelikož na zámku sídlí Botanický ústav Akademie Věd, který se také stará o park. 

Průhonický zámek

Vodopád Bílá strž

Bílá Strž, nejvyšší vodopád na české Šumavě, je jedním z těch míst, která vás okouzlí svou divokou krásou a přírodním šarmem. Tento majestátní vodopád se nachází v malebném údolí a nabízí nezapomenutelný pohled na kaskády padající vody, které se ztrácí v hluboké lesní zeleni.

Pro milovníky přírody je Bílá Strž skvělým cílem pro výlety a procházky v každém ročním období. V létě se můžete kochat hravými proudy vody a osvěžit se v okolních potůčcích, zatímco v zimě se můžete těšit na tajemnou atmosféru zasněžené krajiny a ledové závoje visící na skalách. Adrenalinoví nadšenci si zde také najdou své, jelikož je okolí ideální pro outdoorové aktivity jako je horolezectví nebo kajaking.

 

Vodopád Bílá Strž

Hrad a zámek Bečov nad Teplou

Hrad a Zámek Bečov nad Teplou jsou historické památky, které lákají návštěvníky svou malebností a bohatou historií. Procházka po jejich zahradách a chodbách vás přenese do dávných časů a umožní vám objevit tajemství minulosti. Nezapomeňte si také prohlédnout slavný relikviář sv. Maura, který je považován za jeden z nejcennějších historických artefaktů v České republice.

Hrad Bečov nad Teplou

S tímto seznamem tipů na jarní výlety máte jistotu, že vaše jarní dobrodružství budou plná nezapomenutelných zážitků a krásných okamžiků strávených v přírodě a historii. Nechte se unést krásou české krajiny a objevte její skryté poklady!

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit, s majiteli, kteří své auto nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu nebo si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1500 vozů různých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými nebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.