Superb na polní cestě

Kam na víkend po Čechách a Moravě

Nevíte kam na víkend? Nevadí! Česká republika je plná malebných koutů a fascinujících míst, která lákají milovníky přírody, historie i dobrodružství. Pokud hledáte inspiraci na víkendový výlet, máme pro vás připraveno sedm úžasných destinací, které vám zajistí nezapomenutelné zážitky.

1. Lipno

Největší vodní nádrž a zároveň i nejrozsáhlejší vodní plocha v ČR, Lipno, nabízí široké možnosti aktivit pro každého. Prozkoumejte okolí nádrže na koloběžkách či kolech a užijte si krásné výhledy na okolní krajinu. Milovníci vodních sportů zde najdou ideální podmínky pro windsurfing, wakeboarding či paddleboarding. A pro ty, kteří hledají jedinečný pohled na přírodu, je tu stezka korunami stromů, která vás zavede do lesních korun a ještě výš.

2. Děčín

Děčín je ideálním výchozím bodem k objevování krás Národního Parku České Švýcarsko. Prohlédněte si impozantní zámek v Děčíně a užijte si panoramatický výhled na město z vyhlídkové věži Pastýřská stěna. Poté se vydejte na cestu do národního parku, kde vás čeká malebná krajina s divokými skalními útvary a hlubokými kaňony. Pro milovníky cyklistiky je tu také možnost projet se do Německa po cyklostezce podél řeky Labe, která nabízí úchvatné výhledy a jedinečnou atmosféru.

Pravčická Brána

3. Mikulov

Mikulov, malebné městečko na jihu Moravy, láká návštěvníky svým bohatým kulturním dědictvím a nádhernými vinicemi. Procházejte se po historickém barokním zámku, který stojí na základech původního románského hradu, a vychutnejte si úchvatné výhledy na okolní krajinu. Nezapomeňte také na degustaci místních vín a návštěvu místních vináren! Pro dobrodružné povahy je tu pak jeskyně na Turoldu, která skrývá tajemství podzemního světa, a pro odpočinek a zábavu je ideální volbou Aqualand Moravia.

4. Český ráj

Pro milovníky přírody a dobrodružství je Český Ráj neodolatelnou destinací. Na hoře Kozákov (745 m n. m.) prozkoumejte Votrubcův lom a vydejte se na lov drahokamů, které skrývá jeho útrobí. Navštivte impozantní hrad Trosky, který se tyčí na skalnatém výběžku a nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu. A pro romantickou atmosféru si nenechte ujít návštěvu zámku Hrubá Skála, jež nabízí i zámecký hotel.

Votrubcův lom

5. Žďárské Vrchy

Žďárské vrchy lákají milovníky přírody a historie svými malebnými krajinnými scenériemi a historickými památkami. Navštivte poutní Kostel Sv. Jana Nepomuckého, který je zapsán na seznamu UNESCO a překvapí vás svou neobvyklou architekturou a vnitřní výzdobou. Prozkoumejte vrchol Devět Skal (836 m n. m.) a užijte si krásné výhledy na okolní krajinu. A pro osvěžení a odpočinek jsou tu rybníky, kde si můžete dopřát koupání a relaxaci v přírodě.

Zelená Hora

6. Slavonice

Malebné město Slavonice láká návštěvníky svým bohatým kulturním dědictvím a unikátní atmosférou. Každoroční filmový a hudební festival Slavonice Fest (31. 7. – 4. 8. 2024) přiláká filmové nadšence a nabídne rozmanitý program v útulné komorní atmosféře. Kousek od Slavonic je pak vesnička Maříž, která je proslulá svou malovanou keramikou, jež si v jejich dílnách můžete sami namalovat nebo se třeba jen naobědvat v místní restauraci a koupit hrnek v obchodě. Nepřehlédněte ani návštěvu hradu Landštejn, který je jedním z nejvýznamnějších hradů v této oblasti.

Keramika Maříž

7. Jeseníky

Posledním tipem na výlet jsou Jeseníky, druhé nejvyšší pohoří v ČR. Tyto hory přilákají nejen milovníky turistiky, ale i wellness. Nejenže nabízí malebnou krajinu a starobylé lesy, ale také zde naleznete jeden z českých divů –  unikátní přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně, která je 3. největší na světě. Výstup na horu Praděd je nezbytnou zastávkou pro každého turistu, který ocení úchvatné výhledy z jejího vrcholu. A pro odpočinek a relaxaci jsou tu Priessnitzovy léčebné lázně, nabízející léčivé prameny a wellness procedury.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.