Kam vyrazit na běžky

Kam na bežky

Sezóna zimných športov sa pomaly blíži a my vám predstavíme niekoľko skvelých miest na Slovensku, kde sa môžete vybrať na bežky. A aby ste nikam nešli zbytočne, na záver vám ukážeme, ako si môžete v reálnom čase skontrolovať snehové podmienky a bežkárske trate.

Malé Karpaty

V okolí Bratislavy ťažko nájdete zasnežené kopce a lesy, ale nebojte sa, Malé Karpaty a stredisko Pezinská Baba              (536 m. n. m.) sú vzdialené len 30 minút od centra hlavného mesta. 

Tento športový areál ponúka bežkárom 3 upravované trate s dĺžkou 2, 3 a 5 kilometrov, pričom začiatočníci si najviac užijú krátku trať s prevýšením 48 metrov, zatiaľ čo 3 a 5 kilometrové trate s prevýšením 80 a 144 metrov sú určené skôr pre skúsenejších bežkárov. Všetky tri trate sú počas celej sezóny strojovo upravované, takže si ich môžete naplno užiť.

Mapu bežeckých tratí na Pezinskej Babe nájdete na tomto odkaze.

Kremnické vrchy

Skvelé a veľmi obľúbené  bežkárske trate nájdete v srdci Slovenska pod Kremnickými vrchmi. Ponúkajú široký výber tratí rôznej náročnosti, od rodinných tratí vhodných pre začiatočníkov až po náročné trate pre tých, ktorí hľadajú poriadnu fyzickú výzvu. Skalka Arena má aj ľahkú trasu priamo na štadióne, ktorá je dlhá len pol kilometra a je skvelá pre začiatočníkov a malé deti.

Najdlhšia trasa, označená čiernou farbou pre vysokú náročnosť, je Severný okruh a je dlhá 25 km. Alternatívne sa môžete vybrať na Južný okruh, ktorý je dlhý 20 km. K dispozícii je aj šesť ďalších ľahších úsekov, z ktorých najdlhší meria 8 km. V starobylom meste Kremnica by ste nemali vynechať návštevu mincovne a stredovekého hradu.

Viac informácií o trasách a stredisku nájdete tu.

Štiavnické vrchy

Krásne okolie Banskej Štiavnice láka športovcov nielen v lete, ale aj v zime. Pre bežkárov je tu 45 km značených tratí, z ktorých sa pravidelne udržiava 10 km dlhý okruh medzi Červenou studňou a zjazdovkou Salamandra Resort.

Miestni nadšenci sa starajú aj o trasu okolo Richňavského tajchu, kde si môžete vychutnať bežecké lyžovanie bez brodenia sa v hlbokom snehu. Za dobrých podmienok je obľúbená aj 3,4 km dlhá turistická trasa GEO (Červená studňa – Zadné Rosniarky – Veterné sedlo), ktorá vedie cez zelenú turistickú značku. 

Celá trasa je určená skôr pre skúsených bežkárov, ktorí majú radi náročnejšie stúpania. Pre rodiny s deťmi je ideálnou voľbou trasa okolo Hornohodrušského jarku s minimálnym prevýšením.

Mapu tratí a ďalšie informácie nájdete na tomto odkaze.

Levočské vrchy

Levočské vrchy ponúkajú jedinečný zážitok z bežeckého lyžovania, pri ktorom prekonávate hrebene kopcov a zároveň si vychutnávate nádherný panoramatický výhľad na štíty Vysokých Tatier, Kráľovu hoľu, Slovenský raj či dokonca Spišský hrad. 

Trate sú dobre udržiavané a za ich vybudovaním stojí Levočské centrum Nordic, ktoré sa stará o lokalitu Krúžok. Vďaka ich úsiliu tu nájdete trate a lyžiarske chodníky s celkovou dĺžkou až 50 km, čo je štandard, ktorý ocenia aj profesionáli. Okrem toho sa v oblasti postupne buduje osvetlený okruh s moderným LED osvetlením, ktorý bude prvým svojho druhu na Slovensku!

Aktuálny stav strediska si môžete pozrieť na živom prenose tu a mapy tratí nájdete na tomto odkaze.

Valašsko a Beskydy

Posledným krásnym miestom pre bežkárov je určite okolie Rožnova nad Radhoštěm na Morave. Najmä dobre upravené úseky v okolí Veľkých Karlovíc, ktoré merajú približne 80 kilometrov. Vo vyfrézovanej stope sa odtiaľto dostanete cez Beskydy a Soláň až na Vsácky Cáb.

Mapu so všetkými trasami v tejto oblasti nájdete tu.

Ako zistiť aktuálnu situáciu bežeckých stop?

Výber ideálnej destinácie pre výlet na bežkách nie je jednoduchý, pretože musíte trafiť správnu kombináciu náročnosti trasy, dostupnosti a aktuálnych podmienok. Všetci sa chceme vyhnúť prípadnému sklamaniu, keď po príchode do strediska zistíme, že trasa nie je upravená alebo dokonca niektoré časti sú bez snehu.

 

Existuje však niekoľko webových stránok, ktoré vám pomôžu. Aktuálne snehové správy a informácie o úprave bežeckých tratí nájdete na stránke bezkar.sk. Na tomto portáli je najviac informácií o bežeckom lyžovaní na Slovensku a informácie o stave tratí pridávajú členovia komunity. Ďalším výborným zdrojom informácií je portál snow.cz, ktorý sa zameriava najmä na lyžovanie, ale aktuálnu snehovú situáciu tam ľahko zistíte.

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.