Jedeme do hor! Jak si vybrat správné auto?

Zasněžené hory lákají k mnoha zimním radovánkám, ať už na prkně, nebo na lyžích. Cesta do hor může pro řidiče skrývat mnoho nástrah. U některých z nich stačí jen dobrá příprava. Jaké auto si vybrat na cestu do hor?

Zaměřte se na kvalitní zimní pneumatiky

První a nejdůležitější otázkou jsou pneumatiky. Bez kvalitní zimní ,,obuvi” nemá smysl se na hory vůbec vydávat. Proto se ujistěte, že vybraný vůz má zimní pneumatiky. Ať už máte v horách jakékoliv plány, nejdůležitější ze všeho je dostat se tam bezpečně, v pořádku a bez zbytečného stresu. Pro řidiče, kteří tráví většinu času v nížinách a sníh na silnicích pro ně není denním chlebem, to znamená, že si musí vybrat vůz, který je na cesty do hor co nejlépe připraven. K tomu je třeba nejen vybrat správný model, ale také se ujistit, že je vybaven vším, co byste mohli potřebovat. 

TIP: Na HoppyGo můžete vyhledávat vozy se správnými pneumatikami pomocí filtru ,,Zimní pneumatiky’.

Ověřte si terén a situaci na silnici

Pokud míříte do horského střediska, o kterém víte, že k němu vedou udržované silnice, a nehrozí vám extrémní podmínky, jako jsou závěje, sněhové jazyky, hluboký sníh nebo zledovatělé cesty, bude vám pravděpodobně stačit kvalitní obuv, abyste se do cíle dostali víceméně jakýmkoli autem.

Ale možná jedete někam, kde si výše uvedeným nemůžete být zcela jisti. Pak je dobré začít přemýšlet o tom, že vůz by měl splňovat i několik dalších podmínek. 

Je 4×4 univerzálním řešením?

První co vás napadne, je pohon všech kol. I když není univerzální zárukou bezpečnosti na sněhu a ledu, je dobré si uvědomit, že pohon 4×4 vám při brzdění příliš nepomůže – může být rozdíl mezi tím, zda se dostanete na zrádný kopec nebo pod ním zůstanete trčet.

Pokud je vaše zamýšlená trasa ohrožena vysokou sněhovou pokrývkou nebo sněhovými jazyky a závějemi, nemusí být čtyřkolka spásou a řešením všech problémů. Pokud se však dostanete do situace, kdy je sněhová pokrývka vyšší než výška vašeho vozu (u běžných vozů obvykle 10 až 15 cm), budete ležet “na břiše” a nepomůže vám ani pohon všech kol. V těchto situacích mají terénní vozy, SUV nebo dokonce některá zvýšená kombi (jako je Škoda Octavia) značnou výhodu. Jejich vyšší podvozek jim umožní překonat sníh, který je pro běžné nižší vozy nesjízdný.

Přibalte sněhové řetězy

Detail, který může mít zásadní význam pro váš úspěšný příjezd do cíle, jsou sněhové řetězy. Ty vám pomohou tam, kde už ani zimní pneumatiky nemají přilnavost a bezmocně se protáčejí. Nestačí je však mít jen v kufru. Než se vydáte na cestu, měli byste se ujistit, že je umíte správně nasadit. Snažit se to vyřešit, když jste beznadějně uvízli na kopci s kolonou za zády, vede jen ke zbytečnému stresu.

TIP: Filtrujte vozy s pohonem 4×4, sněhovými řetězy nebo dle karoserie SUV.

Přeprava vybavení

Zimní výlety do hor obvykle znamenají spoustu objemného vybavení, které je třeba přepravit. Jaké máte možnosti?

  • Sklopte zadní sedadla: Jednoduše můžete sklopit zadní sedadla a umístit sportovní vybavení přes prodlouženou plochu kufru. Při takovém cestování se však předpokládá, že v autě budou maximálně dvě nebo tři osoby.
  • Využijte střešní box: Pokud má vámi vybrané auto střešní nosič nebo střešní box, máte vyhráno. Vybavení pro zimní radovánky se vejde na střechu a celá kabina a zavazadlový prostor zůstanou volné pro vás a vaše zavazadla.
  • Použijte vak na lyže: Některá auta však zvládnou cestu do hor bez nutnosti zavěšovat na ně další výbavu. Moderní vozy jsou často vybaveny vakem na lyže a snowboardy, který se dá zastrčit otvorem v zadních sedadlech. Zimní vybavení je částečně v kufru a částečně v interiéru. Díky vaku nehrozí, že byste si auto zašpinili.

Dopřejte si pohodlí ve vyhřátém vozu

Výlet do hor má být příjemným zážitkem, proto není důvod si ho kazit zbytečným nepohodlím. Není zrovna příjemné, když po celodenním lyžování nastoupíte do promrzlého auta a na studených sedadlech čekáte, až se ohřeje topení. Zkontrolujte, zda má vybrané auto vyhřívaná sedadla a ideálně i vyhřívaný volant (opravdu není dobrý nápad řídit v lyžařských rukavicích). Ideální je také nezávislé topení, které můžete zapnout před odjezdem a pak nastoupit do příjemně vyhřátého auta.

Už víte, jaké auto si půjčit na dovolenou v horách? Prohlédněte si nabídku aut a využijte chytrých filtrů ,,vozidla se střešním boxem” nebo ,,sněhové řetězy”. Šťastné cesty!

TIP: Sjednejte si pro jistotu cestovní pojištění. Díky této kalkulačce můžete porovnat více nabídek. 

Co je to HoppyGo?

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše.

Sdílejte tento článek na: