Jak carsharing prospívá životnímu prostředí

Je carsharing cestou k lepšímu životnímu prostředí? ?♻️?

Každý rok se 5. června pod záštitou OSN koná mezinárodní den životního prostředí. Letošní ročník byl zaměřený na osvětu o znečištění moří a oceánů a s motorismem tedy měl pramálo společného. Nám ale životní prostředí není lhostejné a tak jsme se rozhodli věnovat se tento týden ekologii ve světě automobilů a připravili jsme pro vás krátký článek o tom, jak carsharing přispívá lepšímu životnímu prostředí.

Průzkumů a studií na téma carsharing bylo sepsáno mnoho a obvykle ukazují na stejnou věc. Že sdílená auta nejčastěji nahrazují druhé a třetí auto v rodině. Co z toho tedy plyne? Pokud na občasné jízdy využijete místo vlastního automobilu vůz ze HoppyGo, ušetříte nejen parkovací místo, ale vyprodukujete také o 20 % méně odpadu.

I při precizní likvidaci vznikne z vozu 950 kg odpadu

A to není úplně málo. Pokud je autovrak rozebrán opravdu precizně, více než 80 % jeho součástí může být zrecyklováno. Stále ale zbývá 20 %, které nakonec příroda ani člověk nedokáží zpětně využít. Stojí nám to za to?

Není výjimkou, že průměrná rodina vlastní dva až tři automobily. Buďme k sobě ale upřímní, kdo takové vozy opravdu plně využije?

Je carsharing cestou k lepšímu životnímu prostředí?

V loňském roce zpracovala nezávislá marketingová společnost Common Sense Advisory studii ze které vyplynulo, že průměrný Evropan stráví za život 2 roky a 9 měsíců za volantem svého vozu. Kdyby takový řidič aktivně používal vůz od 18 do 70 let, za 52 let by za volantem strávil něco málo přes 5 % svého času. A co se s jeho vozem děje v mezidobí? Stojí odložené na parkovišti spolu s ostatními nevyužitými vozy, přidělává vrásky na čele nejednomu řidiči hledajícímu prázdné parkovací místo a nakonec skončí jako 950kg hora odpadu někde na skládce.

Opravdu carsharing přispívá lepšímu životnímu prostředí?

Tak tím jsme si jistí. Jedno auto sdílené mezi uživateli HoppyGo totiž dokáže při plné vytíženosti nahradit něco mezi 5 a 10 vozy. Co to tedy ve výsledku znamená? Tak v první řadě více místa na parkovištích, méně provozu ve městech a tím pádem nižší emise CO2 a nezanedbatelná úspora místa na skládkách odpadu.

Může být ještě lépe?

Může. Jakmile klesne cena elektromobilů z astronomických výšin do světa obyčejných lidí, bude jich přibývat. Produkce emisí CO2 bude klesat, nám se bude lépe dýchat a ušetříme dost možná spoustu peněz za naftu nebo benzín. A protože klesne poptávka po klasických pohonných hmotách, klesne i ekologický dopad jejich výroby a zpracování. Zní vám to jako pohádka? Jen počkejte pár let 🙂

Věděli jste například, že elektromobily mají ve většině velkých evropských měst parkování zdarma?