Jak bezpečně zvládnout cestu na dovolenou z pohledu profesionála

Letní prázdniny jsou obdobím dovolených a s nimi spojeným zvýšeným provozem na pozemních komunikacích. Na silnici si troufnou i sváteční řidiči, motorkářská sezóna je v plném proudu, rojí se cyklisti, na řidiče útočí horko a únava z dlouhých přejezdů a o nehody a karamboly tedy není nouze. Náš kamarád Honza Chabada, obchodní ředitel společnosti Global Assistance, jež denně po celé Evropě zachraňuje řidiče v nesnázích, se s námi podělil o své poznatky a tipy, jak “za přežít léto za volantem”.

Kromě 950 odtahových speciálů má Global Assistance k dispozici 2 sanitky a dokonce i letadlo.

Na cestách po Evropě pomáhá Global Assistance 3.7 milionům řidičů

Honzo jak dlouho jsi v Global Assistance a co je náplní tvojí práce?

V Globalu jsem od roku 2017 a jsem zodpovědný za marketing a obchod. Jsme velmi silná asistenční společnost patřící do skupiny Vienna Insurance Group. V současné době se staráme o asi 3.7 milionů klientů. K dispozici máme cca 950 odtahových speciálů po celé ČR, zajišťujeme domácí, právní i cestovní asistenci. Jsme nestátní zdravotní zařízení máme v portfoliu cca 60 lékařů různých specializací, dále máme dvě sanitky a jedno vlastní letadlo.

Co bys doporučil řidičům zkontrolovat v autě před dlouhou cestou  a bez čeho by rozhodně neměli odjíždět z domu?

Rozhodně ať zkontrolují zda mají ve vozidle rezervní kolo případně jeho stav, hever, vymění baterku v klíčkách za novou a auto starší 5 let bych doporučil dát před cestou do servisu. A bez čeho neodjíždět? Bez komplexního pojištění jak sebe tak vozidla.

Jaké jsou podle tebe největší nešvary českých řidičů, když vyráží na dovolenou?

V zásadě nejhorší je, že podceňují vzdálenost na kterou jedou. Většinou vyráží na silnice unavení po práci nebo po celodenním koupání a k tomu neustále pospíchají. Zvlášť v tomto období se vyplatí zvolnit a přijet klidně se zpožděním, ale vcelku.

Čemu by se měli řidiči v tomto období určitě vyhnout? Jaké jsou podle tebe nejrozšířenější bludy, kterým řidiči věří a co je nakonec nejvíc zaskočí?

Valná většina je přesvědčena, že dojedou za každou cenu a že je únava nepotká. Případně že jsou nesmrtelní a zrovna jim se nemůže nic stát. Únava a spěch jsou velcí nepřátelé řízení. Také se nevyplácí podcenit přípravu na dlouhou cestu. Dle mých zkušeností ale řidiče nejvíc zaskočí jeho únava.

Největší nepřátelé řidičů jsou únava a spěch

S jakými krizovými situacemi na silnicích se ty a tvoji kolegové setkáváte v letním období nejčastěji?

Většinou jsou to problémy s motorem, také často píchlá kola a vybité baterie. Tam je jasným viníkem cestovní lednička, která „sežere“ veškerou energii z vypnutého zaparkovaného vozidla.

Kolony, vedro, únava a málo odpočinku na cestách jsou největší rizika letních měsíců.

Vzpomeneš si na  nějakou letní kuriozitu, která se vám opakuje rok co rok v tomto období?

Ano. Jsou to zapomenuté klíče v plavkách typu bermudy. Lidé zavřou auto, pospíchají do moře a mají klíče v kapse 😊

Letos opět budete pomáhat v Chorvatsku, kam tradičně vyráží nejvíce českých turistů. Jaká technika bude připravena na zásah a co zde nejčastěji řešíte?

V Primoštejne  mezi Šibenikem a Splitem máme partnera, který je z Plzně a má v Chorvatsku dva odtahové speciály. Vedle toho tam máme pro naše klienty k dispozici 10 náhradních vozidel na českých SPZ. Partnerský servis a velkou výhodou je, že v této oblasti de facto mluvíme česky a známe místní zákony. Bohužel, již během letošních prázdnin jsme byli v Chorvatsku s naší sanitkou pro zraněné české turisty. Na místo vyrážíme z Čech po konzultacích s lékaři jak v ČR tak i v Chorvatsku. Klienti většinou podcení sílu moře a topí se, což většinou končí velmi tragicky.

Ještě otázka na závěr. Jakého pravidla se na silnici držíš ty?

Platí pravidlo šťastného návratu. Nepřeceňovat síly, dobře se pojistit, mít peníze v hotovosti i na kartě a vždy volat asistenci. Neřešit nastalou krizovou situaci sám a v neposlední řadě být pokorný a dodržovat zákony dané země.

Děkujeme Honzovi za rozhovor a přejeme co nejklidnější léto plné šťastných návratů z dovolených.