HoppyGo tip na výlet: Benešovsko a Toulava

Jeden slunný květnový víkend jsme se s kamarádem fotografem vydali na jih od Prahy, abychom prozkoumali méně známé turistické cíle. Na cestách nám byla oporou ŠKODA SCALA. Výlet lze podniknout během jednoho dne a bez problémů se vejdete do 200 km, které máte k výpůjčce vozu zdarma. Když vyrazíte po D1, resp. po D3 směrem na Benešov, minete zámek Konopiště, vjedete do Benešovské pahorkatiny, která na jihu přechází do turistické oblasti Toulava. Otevře se vám krajina plná rozhleden i hradů a zámků, která láká k prozkoumání.

Rozhledny Neštětická hora a Drahoušek

První zastávkou na naší cestě byla rozhledna Neštětická hora, kterou najdete pár kilometrů východně od již zmíněného zámku Konopiště. Pokud se tedy nechcete mačkat s davy turistů, nechte vůz ve vesničce Neštětice nebo v poeticky znějící osadě Chvojínek a vyražte po žluté značce vzhůru do kopce. Rozhledna je sice opuštěná, ale s jistou dávkou odvahy na vrchol vyšlápnete. Rozhodně ale buďte při výstupu opatrní.

I dalším bodem našeho programu byla rozhledna s něžným názvem: Drahoušek. Najdete ji nad vesnicí Osečany, kterou proslavil místní zámecký pán Stropnický. Pokud preferujete delší procházku, auto nechte na náměstí v Osečanech u  místního hostince, který vás po návratu osvěží vychlazenou bezinkovou limonádou a chutným obědem za pár korun. Nebo lze vůz nechat na parkovišti v lese pod rozhlednou – kratší varianta s výhodou, že v autě nebude po návratu takové vedro. Obě trasy vedou po červené značce a ve stánku pod rozhlednou si můžete dopřát za výstup zmrzlinu.

Zámky pod zámkem a příjemné překvapení v podobě srazu veteránů

Po obědě jsme vyrazili na barokní zámek, který leží uprostřed malebné vesničky Radíč. Bohužel byl během onoho víkendu zavřený pro soukromou akci. Takže doporučujeme se předem podívat na web, zda se vyplatí sem jet. Příjemnou satisfakcí byl lokální sraz přátel Škodovek, který se odehrával na sousední louce. Pro fanoušky okřídleného šípu zde bylo k viděni mnoho opečovávaných skvostů jako třeba původní Škoda Felicia nebo Škoda 1000. Dalším kouzelným místem na cestě byl Zámek Červený Hrádek u Sedlčan, který je v soukromém vlastnictví a je tedy otevřený jen několikrát do roka. Doporučujeme tedy předem zjistit, zda nejedete nadarmo. Okolo zámku je původní anglický park, který je volně přístupný a jeho předností jsou především stromy porostlé břečťanem.

Poslední zastávkou na naší trase byl větrný mlýn u vesničky Příčovy. Mohutné torzo původní technické památky z 18.století vás nadchne svým geniem loci. Zajímavostí je, že se jedná o největší mlýn holandského typu na českém území. Za soumraku zde pořídíte krásné fotografie a je zde liduprázdno. Do Prahy se nejsnáze dostanete po D4, na kterou najedete nedaleko Příbrami.

A jaký na nás SCALA udělala dojem? Svižný benzinový motor a výbava Style nám poskytly jednak komfortní sportovnější jízdu, tak pohodlí. Zelená Rallye metalíza navíc působila jako magnet na oči kolemjdoucích i kolemjedoucích, takže jsme byli stále v centru pozornosti. Za nás je to jedna z nejpovedenějších Škodovek za posledních 10 let. Ostatně, půjčte si ji a vyzkoušejte si sami.

Pokud si nevíte rady s výpůjčkou vozu na výlet, napište nám e-mail nebo nám zavolejte na zákaznickou linku na čísle +420 220 311 769 a my vám s volbou vhodného vozidla poradíme.