HoppyGo tip: Kam se uklidit do chládku

Je vám horko na padnutí a dovolená v nedohlednu? Jakmile za vámi v pátek zapadnou dveře kanceláře či dílny, stojí za to vyrazit zchladit se k vodě.  My ale známe i jiné způsoby jak se postavit horkému počasí. Kromě tipů, kde se nejlépe vykoupete do hodinky jízdy z Prahy, pro vás máme i několik neotřelých rad a míst, kde a jak se ukrýt před vlnou veder. Pokud nejste fanouškem počasí nad 20 stupňů a nemáte na letenku za polární kruh, mrkněte na naše tipy na místa, kde zaručeně smočíte přehřátou hlavu nebo se alespoň zchladíte na přijatelnou teplotu.

Bývalý hnědouhelný lom Milada je takové malé české moře

Nejkrásnější místa na koupání v přírodě?

Rybník Křenek, Proboštská jezera, Konětopy či Lhota patří už k proflákutým koupacím místům. Víkendové frontičky aut na několik kilometrů a plná parkoviště nejsou úplně přátelská, ale z Prahy je to kousek. Zkusit můžete i méně známý lom Baraba u Cítova na Mělnicku či Píšťanské jezero schované ve stínu polabských vinic. Máte -li více času, zkuste jezero Milada (bývalý hnědouhelný lom) u Ústí nad Labem, který je od dálnice D8 co by kamenem dohodil a zbytek došel.

Antropogenní jezero Lhota vzniklo na místě bývalé pískovny

Schovejte se do chladu jeskyní nebo podzemních továren

Český a Moravský Kras nabízí nespočet jeskyní, které slibují i v tropických dnech příjemnou teplotu kolem 7 stupňů. Zkuste Koněpruské, Bozkovské nebo Chýnovské jeskyně. Na Moravě naopak vyzkoušejte jízdu na lodičkách v Punkevní jeskyni nebo Javoříčské, Kateřinské jeskyně či Balcarku. Pokud jste v dětství milovali Lovce mamutů, budete nadšeni. 

Punkevní jeskyně nabízí svezení na lodičkách v chladném prostředí

Podzemní továrny a důlní díla

Pokud se nebojíte stísněných tmavých prostor a druhá světová válka je váš šálek kávy, zkuste navštívit podzemní továrnu Rabštejn v Jánské na severu Čech. Dalším chladným místem, kde na vás doslova poteče historie, jsou zpřístupněná důlní díla a štoly. Co takhle Štola Johannes v Krušných horách? V podzemních sedmi stupních strávíte okolo dvou hodin a ještě se dozvíte o historii dobývání rud na obou stranách česko-saské hranice. Aktuální novinkou je zapsání Hornického regionu Krušnohoří/Erzgebirge  na seznam světového dědictví UNESCO.

Zkuste Českou Sibiř

Oblast najdete na jih od Prahy směrem na Tábor. Zimní období je zde tužší a tvrdší oproti zbytku republiky a pokud jste nadšení lyžaři, možná znáte areál na Monínci. V létě na vás čekají nejen voňavé lesy plné hub a borůvek, ale také  rybníky, kde se zaručeně zchladíte. Zkuste třeba jednu z vodních ploch mezi obcemi Nehonín a Jistebnice s poetickými názvy jako Třtinovatý rybník, Chadímek či Velká Kaplice.  

Pokud si nevíte rady s výpůjčkou vozu na výlet, napište nám e-mail nebo nám zavolejte na zákaznickou linku na čísle +420 220 311 769 a my vám s volbou vhodného vozidla poradíme.