Svatomartinský víkend

HoppyGo tip: Kam na Svatomartinský víkend

Svatý Martin přijede již tento víkend na bílém koni a s sebou přiveze dva gastronomické svátky. Od soboty 10. 11. na vás po celé republice čekají nejen tradiční pečené husy a jiné laskominy z jejich masa, ale také první letošní “svatomartinské víno”. Pokud přemýšlíte kam na kulinářskou vyjížďku, při které proženete koně schované pod kapotou, připravili jsme pro vás hned několik tipů.

Svatý Martin přijíždí na bílém koni
Svatý Martin přijíždí na bílém koni

Začněme v části naší republiky, která je proslulá vínem – Moravou. Vyrazit můžete do Hotelu Pavlov, který připravil  na sobotu 10. 11.  společně s Pálavskou galerií vín U Venuše, jejími sommeliéry a s místními pavlovskými vinaři, tradiční „Svatomartinskou husu“. Čeká vás ochutnávka mladých vín a tradiční svatomartinská husa. Před degustací doporučujeme procházku po Pavlovských vrškách na hrad Děvičky, kde na vás čeká malebný výhled na vodní nádrž Nové Mlýny a jistě vám příjemně vyhládne.  Druhým místem, které láká k návštěvě, je královské město Znojmo, kde na vás čekají  Slavnosti Svatomartinského a mladého vína, které se uskuteční v neděli 11. listopadu v klášteře dominikánů na ulici Dolní Česká. Program zde bude zahájen v 11 hodin a 11 minut křestem Svatomartinského vína v kostele sv. Kříže. Do 20 hodin můžete ochutnávat nejen mladá vína z několika znojemských vinařství, ale také gastronomické dobroty. Vstup na akci je zdarma.

 

 

Pokud zamíříte spíše na sever Čech nevynechejte návštěvu města Děčína a místního zámku, který je veřejnosti otevřen celoročně.  Svatomartinské degustační menu si můžete vychutnat v lokálním Hotelu Zlatá Lípa a to již od pátku 9. 11. a následně celý víkend mezi 11-15 hodinou. Pokud vás láká podzimní výlet Českosaským Švýcarskem, zastavte se v proslulém penzionu Na Stodolci, kde od 11. 11. do 25. 11. probíhají tradiční Svatomartinské hody spojené s pojídáním hus z pastevního chovu pana Pazdery, zapíjené mladým Svatomartinským vínem z vinařství Malý vinař z Velkých Bílovic. Na poobědovou procházku můžete vyrazit do blízkých Jetřichovic na Dolský Mlýn, který si zahrál v mnoha českých i světových pohádkách.

Křivoklát
Křivoklát

Pro milovníky hradů a zámků doporučujeme dvě akce na západ od Prahy. Jednak můžete v neděli 11. 11. navštívit hrad Křivoklát a nenechat si ujít výborné jídlo i víno za zvuků cimbálovky. V 11 hodin budete moci přivítat svatého Martina na bílém koni a zažít Svatomartinský košt, který připravila Hradní krčma a Galerie u kamen. Pokud vás cesta zavede až k západočeské Plzni, zavítejte ku hradu Radyni, kde v neděli od 13:00 proběhne 3. ročník akce “Svatý Martin na Radyni”. Těšit se můžete na svatomartinské speciality a degustace svatomartinských vín a kromě gastronomického zážitku můžete stihnout i prohlídku hradních prostor. Akce je vhodná pro rodiny s dětmi a je zdarma.

Husy

 

A jeden zahraniční tip na závěr pro všechny, kteří neradi čekají celý rok na husí pečínku. Nedaleko Bratislavy se nachází městečko Slovenský Grob, které je vyhlášené chovem hus a přípravou rozmanitých laskomin z jejich masa. Najdete zde hned několik věhlasných restaurací, které pořádají husí hody celoročně.

Nemáte na výlet vhodný vůz? Mrkněte do naší databáze. Ať už pojedete ve dvou či ve větší skupince lidí, určitě si vyberete 🙂