HoppyGo tip: Jak na dlouhé cesty

Jak se jezdí na dálky? Pokud cestujete ve skupině, je to vždy snazší – lze se za volantem střídat, člověku cesta více ubíhá a udržuje pozornost. Je-li člověk sám, příprava a plán jsou alfou a omegou.  Než jsem loni naskočila do HoppyGo jako marketingová posila, projela jsem si jako aktivní řidička nespočet německých i českých dálnic. Celkem jsem v předchozím zaměstnání najela necelých 200.000 km za 3 roky. Můj den se běžně skládal z 500 – 800 km na jeden zátah. Milé dámy – řidičky, následující řádky jsou věnovány právě vám, aby dlouhé cesty pro vás byly potěšením a ne noční můrou.

Vyspěte se na to ! Budete nejen lépe koncetrovaná, ale také krásná.

Den před cestou

Příprava vozu

Zkontrolujte si, zda máte v autě vše potřebné – bezpečnostní vestu, povinnou výbavu, rukavice, škrabku na led, kapalinu do ostřikovače – to abyste po nájezdu na dálnici a první spršce much nenadávala, že nemáte jak čistit přední sklo. Nebojte se zvednout kapotu a zkontrolovat zda vám neprovedla na kabeláži neplechu kuna – ráno až budete vyjíždět by bylo nepříjemné zjistit, že jste bez vozidla. S sebou si určitě vemte vlhčené ubrousky, baterku, dostatek vody, v zimě teplé oblečení (pokud byste někde nedejbože zapadla a čekala na pomoc).

Odpočatá řidička, bystřejší má očička

Sedat unavená za volant je chyba, která vás může stát život. Riskujete totiž nejen nehodu z nepozornosti ale také mikrospánek. Běžte tedy včas spát a nepřehánějte to s alkoholem a tučným jídlem. Jinak budete ráno jak angoráček. Pokud vás čeká pracovní cesta vyberte si vhodnou obuv na řízení, podpatky jsou sice krásné, ale jednak by se v nich nemělo řídit (v Německu je to dokonce pokutováno) a druhak se při používání pedálů ničí. Šikovné je mít pohodlné kecky na řízení, které necháte ve voze a po skončení jízdy se přezujete do reprezentativních bot.

Hudba může být dobrý sluha, ale i zlý pán

V případě, že cestujete sama, je dobré nepodcenit výběr vhodné hudby či audioknihy na poslech. Odborníci doporučují klidnější hudbu a z mluveného slova vynechat četbu detektivek – to abyste se příliš nevžila do děje a neztratila kontrolu nad řízením. Připravte si svůj oblíbený hudební set předem, abyste poté za jízdy zběsile nehledala písničku a tím se připravovala o pozornost.

Nebojte se být offline, aspoň na chvíli

Zkontrolujte si napárování automobilu s telefonem pomocí bluetooth, abyste co nejvíce omezila kontakt s mobilem. Osvědčilo se mi také nastavit si den předem na služební e-mail, či na sociální sítě status, že jsem nedostupná a či že nemohou reagovat rychle. Skutečně nemusíte být online 24/7 a pokud to bude opravdu akutní, je lepší si zastavit a vyřídit vše během odpočinkové pauzy. Bacha na to, že například v Německu můžete dostat pokutu i jen za pouhé držení telefonu, pokud sedíte v autě s nastartovaným motorem.

Připravená svačina vám ušetří čas na cestě a narozdíl od fastfoodu vám skutečně dodá energii.

Plánujte pauzy a jídlo si vemte z domova

Pravidelné přestávky jsou základ úspěchu

Pokud vás čeká trasa, kterou jedete poprvé, zkuste se podívat, kde jsou odpočívadla a pumpy. Zvlášť v Německu je plánování důležité, protože některé dálnice disponují benzinovými pumpami ve velkých rozpětích od sebe (například A13 na Berlín). Takže pokud byste se spontánně rozhodla až na místě, kde si dáte kávu, či se zastavíte na toaletu na benzínce, riskujete že na žádnou na hned nenarazíte. A to v důsledku může být celkem nepříjemná situace. Nastavte si plán, kdy a kde si uděláte pauzy, protáhněte se, projděte, klidně si udělejte pár dřepů a nadýchejte se čerstvého vzduchu. 

Lehké jídlo = lehká noha na plynu

Pokud plánujete jíst po cestě z toho co “benzínka dá”, doporučuji lehčí a stravitelná jídla. Tučné, těžké a mastné vás uvrhne do komatu a odkrví vám spolehlivě mozek, nehledě na to, že budete po jídle unavená a malátná. Pokud vám to čas dovolí, připravte si doma sandwich se zeleninou a sýrem/šunkou, na zobání nakrájenou zeleninu či ovoce, které je rychlým/vhodnějším cukrem než sladké nesmysly.