HoppyGo tip: Automuzea v ČR – 1.část

Když venku prší a vás úplně neláká bloumat přírodou v pláštěnce, zkuste vyrazit do muzea.  Že je to nuda? Kdepak! Na našem území se nachází hned několik desítek automuzeí, která rozhodně stojí za návštěvu. Mnoho z nich je specializováno na oldtimery, youngtimery, prototypy, ameriky či vozy, které brázdily naše silničky v dobách socialismu. V prvním díle se podíváme na ty nejpestřejší sbírky co do značek a stáří exponátů. 

Kde najdete automobilové legendy s americkým rodným listem

JK Classic, Lužná u Rakovníka

Vyhlášeným místem pro všechny milovníky amerických veteránů je posledních pár let muzeum JK Classic v Lužné u Rakovníka. Areál bývalé pily přeměnili soukromí nadšenci v unikátní prostor, kde na vás čeká ve třech halách přes 60 exponátů V expozici naleznete přes 60 vzácných veteránů v perfektním technickém stavu, celkem ve 3 halách. Jedinou výjimkou je TATRA 87 z roku 1937. Pokud vám je toto vzácné vozidlo povědomé, tak proto, že ve stejném typu podnikli cestovatelé  Hanzelka a Zikmund své slavné výpravy do Afriky a Jižní Ameriky.

Veterán muzeum Nová Bystřice.

Toto muzeum se prezentuje jako největší na území Čech co do rozsáhlosti své sbírky amerických automobilů, která čítá na 50 exponátů v 9 výstavních sálech. Nachází se v prostorách bývalé textilky a snaží se komplexně mapovat historii od počátků automobilismu až do éry rychlých sportovních aut.

V muzeu v Nové Bystřici můžete potkat například legendární vůz DeLorean z filmu Návrat do budoucnosti

Motovzpomínky na socialismus, sporťáky a historické unikáty

Retroautomuzeum Vrchotovy Janovice

V malebném městysu směrem na Tábor najdete muzeum, které oproti výše zmíněným věnuje svou expozici vozidlům, která se vyráběla v zemích RVHP (pro mladší ročníky odkaz zde) pravděpodobně největší sbírka vozů jako Škoda 1000, Wartburg či Lada vrátí do mládí všechny, kteří pamatují dobu, kdy se na nový vůz čekalo dlouhé roky v pořadníku a pak ve frontě před Mototechnou.

Automuzeum Terezín

Pokud by se vám nechtělo na jih, zamiřte na sever do Terezína, kde najdete podobné muzem, které je taktéž specializované na osobní automobily a motocykly z dob socialistické éry z období 1960-1990 jako třeba Trabant, Tatra, Dacia, Lada či Moskvič.

Mezi nejstarší exponáty muzea v Lánech patří bezesprotu Ford "T", který byl vyroben v roce 1914.

Muzeum sportovních vozů Lány

V prostorách bývalé samoobsluhy v centru středočeských Lán na vás čeká stovka sportovních vozů české i zahraniční provenience. Muzeum otevřelo své brány již v roce 1997 a jeho  sbírku tvoří závodní a sportovní vozy od 20. let minulého století až po současnost.

Veteran Arena – Muzeum historických automobilů v Olomouci 

Podobně rozsáhlým muzeem, jehož srdcem sbírky jsou automobily československé výroby, zejména Tatra, Praga, Aero, Škoda, Jawa a Walter, je olomoucká Veteran Arena. Pyšnit se může více jak stovkou exponátů a najdete zde především perly předválečné české automobilové produkce. 

Pokud si nevíte rady s výpůjčkou vozu na výlet, napište nám e-mail nebo nám zavolejte na zákaznickou linku na čísle +420 220 311 769 a my vám s volbou vhodného vozidla poradíme.