Hodinu od Prahy i kousek za hranicemi: Špičkové skiareály, kam dorazíte za pár hodin

Věděli jste, že cesta za lyžařským zážitkem v Alpách může trvat jen dvě až čtyři hodiny? A že z Prahy dorazíte na svah už za hodinku? Nebo že Polsko nabízí hned za hranicemi špičkový ski resort evropské kvality? Vyberte si vhodné auto a vyrazte s námi na lyže – na víkend, na týden, s rodinou i přáteli.

Jet na lyže, to pro mnohé z nás znamená buď Krkonoše, nebo celodenní a mnohdy únavnou cestu do Alp. Velkolepá rakouská lyžovačka přitom čeká doslova za humny a kousek od dálnice. A nabízí se tak i na prodloužený víkend. Ať už zvolíte hornorakouský Hinterstoder nebo štýrský Semmering, nebudete litovat. Na jednodenní lyžování nebo víkend je zase ideální náš Ještěd a naši severovýchodní sousedé překvapí moderním střediskem Zieleniec na polské straně Orlických hor. Pojeďte s námi tato lyžařská střediska objevit.

Den na lyžích: Z Prahy na Ještěd za hodinu

  • Doba jízdy:z Prahy za 1 h (100 km), z Ústí nad Labem 1,5 h (100 km)
  • Cena denního skipasu: pro dospělého cca 900 Kč. Při online nákupu ho pořídíte ale už od 370 Kč. Cena závisí na sezóně i na tom, s jakým předstihem skipas koupíte. Dětský skipas pořídíte od 630 Kč (online od 270 Kč).

 

Zdroj: https://www.facebook.com/skijested/

Jednu z našich nejlepších sjezdovek najdeme pouze hodinu jízdy z hlavního města. Dál už jezdit nemusíme. Skiareál Ještěd je ideálním střediskem na víkend, ale i jednodenní lyžovačku. Na svazích Ještědu najdeme celkem 14 sjezdovek o celkové délce 9 km, z toho jedu černou, šest červených i dostatek modrých pro začátečníky. Pro ty nejmenší tu nechybí dva jezdící pásy a dětský vlek. Nejvyšší stanice lanovky leží ve výšce 929 m n. m., nejdelší sjezdovka měří skoro 1500 metrů. Ještěd je díky tomu zárukou nejen kvalitní sněhové pokrývky, ale také výborných podmínek i pro zkušené lyžaře. Velkou atrakcí je samozřejmě vysílač na vrcholu Ještědu.  Přímo k němu vede lanovka, kterou se můžete vyvézt na oběd nebo aprés-ski večeři.

Příjezd a parkování: Skiareál najdete jen 5 minut jízdy od městského okruhu. Tři parkoviště i velký centrální parkovací dům leží přímo pod nástupem na lanovky. Hned vedle je pak kuriozita místního skiareálu – konečná tramvaje, kterou můžete do areálu přijet, pokud zaparkujete ve městě.

Tip: Zažít tady můžete jak večerní lyžování, tak ranní „fresh track“, v rámci něhož si užijete čerstvě upravený „manšestr“ v omezeném počtu lyžařů. Vyzkoušet můžete i zážitkovou jízdu v rolbě nebo kurzy skialpinismu.

Ty pravé Alpy (nejen) na víkend: Hinterstoder

  • Doba jízdy: z Prahy 4 h cesty (330 km), z Českých Budějovic 2 h 20 min (180 km)
  • Cena denního skipasu: pro dospělého 55 eur, pro mládež a studenty 44 eur, pro děti 25 eur. Skiareál nabízí i jízdenku na 4 hodiny – ideální na den po příjezdu nebo naopak před odjezdem.
Zdroj: https://skisport.com/Hinterstoder/cs

Jedno z nejbližších rakouských středisek je (díky skvělé dostupnosti i nabídce sjezdovek) velmi oblíbené mezi rodinami s dětmi ale i zkušenými lyžaři a také freeridery. V Hinterstoderu si zalyžujete na celkem 65 km vzájemně propojených sjezdovek všech obtížností, na které vás vyveze 8 vleků, 2 sedačkové a 2 kabinové lanovky. Sjezdovky kolem vrcholu Höss (1858 m n. m) překvapí převýšením až 1200 m. Najdete tady trať, na které se jezdí světový pohár, i „pekelnou“ sjezdovku Inferno se sklonem až 70 %. Nechybí kvalitní noční lyžování a snowpark, ale také dětské cvičné svahy a pohodlné jezdící koberce.

Příjezd a parkování: Skiareál leží jen 10 minut jízdy od dálnice A9. Obrovské parkoviště pak najdete přímo v obci u nástupní stanice lanovky, další najdeme u horní stanice lanovky Hössbahn.

Tip: V Hinterstoderu nechybí aprés-ski vyžití a lokální gastronomie. Ideálním ubytováním (nejen na víkend) je moderní hotel Explorer, který najdete přímo u dolního parkoviště, a jehož zázemí je šito na míru lyžařům: Uzamykatelné skříňky na lyže najdete přímo u recepce a nechybí prostorná sauna.

Alpy kousek za Brnem: Skiareál Semmering–Stuhleck

  • Doba jízdy: z Brna 2,5 hodiny cesty (224 km)
  • Cena denního skipasu: pro dospělého 40 eur, pro dítě do 14 let 20 eur, mládež do 17 let a senioři 36 eur
Zdroj: https://www.stuhleck.at/en

Do rakouského Semmeringu dorazíme z Brna za velmi podobnou dobu jako na Dolní Moravu a oproti cestě do Nízkých Tater ušetříme 1,5 hodiny cesty. Skiareál leží na svazích hory Stuhleck (1782 m n. m) která je nejvyšším bodem východní části Alp. Až na její vrchol se vyvezeme komfortními čtyř a šestisedačkovými lanovkami s „bublinou“ proti nepřízni počasí. Dolů pak budeme sjíždět po celkem 26 km sjezdovek se zárukou sněhu: Všechny jsou vybaveny nejmodernějším zasněžováním. Středisko je vhodné i pro rodiny s dětmi, najdeme tu dětskou lyžařskou školku a vleky typu „kouzelný koberec“, který děti pohodlně a bez stresu vyveze na cvičný svah. Nechybí noční lyžování a také spoustu míst na aprés-ski zábavu. (Přímo na sjezdovkách leží před 10 restaurací a barů, další pak v údolí pod vleky.) Kromě lyží můžete zkusit snowtubing, 5 km dlouhou přírodní sáňkařskou dráhu, kluziště nebo curlingové dráhy pro veřejnost.

Příjezd a parkování: Skiareál leží v bezprostřední blízkosti rychlostní silnice S6. Přímo pod lanovkami najdeme celkem pět parkovišť.

Tip: Nezapomenutelným nelyžařským zážitkem v regionu je svezení horskou železnicí Semmeringbahn, která je součástí UNESCO. Nejen děti nadchne návštěva čokoládovny Zotter v nedalekém Riegersburgu nebo termální bazény se saunovým světem v Bad Loipersdorf.

Polské překvapení: Zieleniec Ski Arena

  • Doba jízdy: z Hradce Králové 1 h a 10 min (70 km), z Prahy 2 h 20 min (180 km)
  • Cena denního skipasu: pro dospělé 115 zlotých, pro děti do 10 let a seniory nad 65 let 100 zlotých
Zdroj: https://zieleniec.pl/cs/o-zielencu/

Největší polské lyžařské středisko neleží překvapivě v tatranském Zakopaném, ale na polské straně Orlických hor, jen kousek od Deštného v Orlických horách a jen 100 m od slavné Masarykovy chaty. V Zielenci najdete 7 moderních sedačkových lanovek a 24 vleků. Sjezdovky všech úrovní (včetně černé) o celkové délce 25 km jsou uspořádány tak, abyste je mohli projet všechny bez sundání lyží. Pro děti nechybí cvičné svahy a dětské vleky, snowboardisté zase ocení snowpark s halfpipe.

Příjezd a parkování: Zieleniec leží jen 12 minut jízdy od hlavního tahu na Vratislav (silnice č. 8). Ve středisku najdeme 12 parkovišť hned u silnice a přímo pod lanovkami.

Tip: I po lyžích je v Zielenci co dělat – nechybí wellness centrum, dva taneční bary, bowlingový klub nebo třeba celoroční jízdárna Gryglówka, kde můžete lyže na chvíli vyměnit na koňský hřbet.

Vidíte, že skvělé lyžování nemusí znamenat den za volantem nebo projíždění zavátých horských pasů. Zmíněná střediska si užijete jak na víkend, tak na týden a dostanete se sem pohodlně a bezpečně. Pokud nenastane sněhová kalamita, bude vám bohatě stačit běžné auto. Pokud chcete mít jistotu, vyrazte v jednom z SUV nebo terénních vozů, které najdete na HoppyGo. A především do Rakouska nezapomeňte přibalit sněhové řetězy – na mnoha místech jsou zde povinné.

Co je to HoppyGo?

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše.

Sdílejte tento článek na: